Calciu lactic: beneficii, efecte adverse și mod de administrare

Calciu lactic: beneficii, efecte adverse și mod de administrare

Dana Ungureanu

Calciul lactic este un supliment de calciu care ajută la menținerea sănătății oaselor, mușchilor și inimii. Există mai multe tipuri de suplimente de calciu, iar dintre toate cel lactic este mai puțin probabil să provoace constipație sau tulburări de stomac asociate în mod obișnuit cu alte suplimentele care conțin calciu. Află din acest articol informații utile despre calciul lactic, inclusiv când este recomandat să-l administrezi, care este necesarul zilnic și ce se întâmplă dacă ai deficit!

Diferența dintre calciu și calciu lactic

Calciul este un mineral esențial pentru organism, fiind prezent aproape în fiecare celulă a corpului, unde exercită funcții în raport cu rolurile țesuturilor în care se află. Are un rol important în sănătatea sistemului osos și a dinților și este implicat în transmiterea nervoasă și în reglarea permeabilității membranelor celulare.

De asemenea, menține ritmul contracțiilor cardiace, influențează procesul de coagulare a sângelui, activează un număr mare de enzime, contribuie la menținerea sistemului electrolitic și facilitează absorbția vitaminei B12. Calciul lactic asigură unul dintre cele mai ridicate niveluri de absorbție a calciului în organism, fiind astfel esențial pentru menținerea sănătății organismului și a sistemului osos.

pastila de calciu lactic

Ce este calciul lactic?

Calciul lactic este un supliment alimentar recomandat persoanelor care au deficit de calciu și copiilor și adolescenților în creștere. Administrarea de calciu lactic nu înlocuiește un regim alimentar variat și echilibrat, așadar este recomandat să ai un stil de viață sănătos, bazat pe o alimentație echilibrată, exerciții fizice și hidratare corespunzătoare, cu minimum doi litri de apă zilnic.

Lactatul de calciu conține aproximativ 13% calciu elementar și, conform site-ului Healthline.com, nu conține lactoză, ceea ce înseamnă că poate fi consumat și de persoanele cu intoleranță la lactoză.

Lactatul de calciu poate fi adăugat și la suplimentele de calciu sau la medicamentele utilizate pentru a trata refluxul gastroesofagian, pierderea osoasă, glanda paratiroidă care nu funcționează bine sau anumite boli musculare.

În cazul în care iei acest supliment, este important să știi cât calciu conține pastila. De exemplu, dacă pe ea scrie că are 1.000 mg, cantitatea de calciu va fi de 130 mg.

Deoarece organismul nu poate absorbi prea mult calciu deodată, este bine ca aportul acestuia să fie fracționat. Discută cu medicul de familie despre administrarea pastilelor de calciu, cât și despre consumul alimentelor care conțin acest mineral esențial.

De asemenea, este important să reții că este recomandată vitamina D pentru o absorbție mai bună a lactatului de calciu. Deși această vitamină se găsește în foarte multe alimente, în sezonul rece va fi necesar să optezi pentru suplimente alimentare.

Cauze și simptome ale deficitului de calciu

În mod normal, organismul absoarbe necesarul de calciu din alimente bogate în acest mineral esențial. Cu toate acestea, statisticile arată că numeroase persoane au deficit de calciu, iar alimentația deficitară este principala cauză pentru lipsa acestuia din corp. Nivelul scăzut de calciu este cauzat și de expunerea redusă la soare (o sursă importantă de vitamina D, care ajută la fixarea acestuia în oase), menopauză, diabet, hipertiroidie, boli renale, anemie, stres sau consum excesiv de cofeină.

Un nivel scăzut de calciu în organism se poate manifesta prin tremor, palpitații, insomnie sau somnolență, leșinul timp de câteva secunde, pierderi de memorie și scăderea capacității de memorare și a atenției. De asemenea, pot apărea și simptome precum amețeală sau senzația de furnicături în degete.

Pe lângă aceste manifestări, deficitul de calciu poate duce la probleme grave de sănătate, cum ar fi osteoporoză, motiv pentru care medicii recomandă suplimentele alimentare pe bază de calciu.

Totuși, înainte să începi orice tratament, este important să știi dacă ai nevoie de calciu lactic sau de alte suplimente ce conțin acest mineral esențial.

Necesarul zilnic de calciu

Toți avem nevoie de calciu pentru buna funcționare a organismului, însă cantitatea necesară zilnic depinde de vârstă și de particularitățile de sănătate ale fiecărei persoane. În funcție de starea de sănătate, poate fi recomandat calciu lactic sau altă formă de calciu. De exemplu, citratul de calciu se recomandă pentru persoanele cu gastrită cronică, boala inflamatorie intestinală sau boala celiacă. Carbonatul de calciu este utilizat în medicamente antiacide pentru a ameliora arsurile la stomac, indigestia acidă și stomacul deranjat. Gluconatul de calciu este folosit mai rar și doar în tratamente de urgență, de ezemplu împotriva hipocalcemiei sau hiperkaliemiei.

În general, necesarul zilnic de calciu pentru persoanele sănătoase este:

  • 9-18 ani: 1.300 mg
  • 19-50 de ani: 1.000 mg
  • > 51 de ani: 1.500 mg

Riscuri la administrarea calciului lactic

Deoarece suplimentele de calciu cresc riscul de litiază renală, este bine să te hidratezi corespunzător pentru a preveni această problemă.

Contraindicații

  • Hipersensibilitate la oricare dintre componenții medicamentului;
  • Hipercalcemie, hipercalciurie;
  • Calcificări tisulare;
  • Imobilizari prelungite însoțite de hipercalciurie și/sau hipercalcemie (tratamentul de calciu trebuie administrat la reluarea mobilității).

Precauții la admnistrarea de calciu lactic

Administrarea concomitentă de calciu și vitamina D trebuie efectuată sub stricta supraveghere medicală. În caz de tratament de lungă durată, se recomandă monitorizarea calciuriei și scăderea dozelor sau întreruperea imediată a tratamentului.

beneficii calciu lactic

Beneficiile calciului lactic

Suplimentele de calciu lactic sunt recomandate pentru a preveni sau trata nivelurile scăzute de calciu din sânge la persoanele care nu obțin suficient calciu din alimentele pe care le consumă. Suplimentele pot fi folosite și pentru a trata diferite afecțiuni, cum ar fi osteoporoza, scăderea activității glandei paratiroide sau tetania latentă.

Calciul lactic este recomandat inclusiv femeilor însărcinate, celor care alăptează sau persoanelor care iau medicamente ce pot afecta nivelul de calciu din organism.

Calciul este esențial în organism, joacă un rol important în buna funcționare a nervilor, a celulelor, a mușchilor și a oaselor. 

Cât timp se ia calciu lactic?

În general, suplimentele de calciu lactic nu se recomandă pe o perioadă îndelungată. În funcție de starea de sănătate, medicul va prescrie doza necesară și perioada de administrare. De asemenea, este important să îi spui medicului tău dacă te afli sub un alt tratament medicamentos, deoarece suplimentele de lactat de calciu pot interacționa cu unele medicamente, inclusiv diuretice, antibiotice și medicamente anti-convulsii.

Mod de administrare calciu lactic

Se recomandă administrarea a 1-4 comprimate de calciu lactic pe zi, după fiecare masă. Dacă suplimentele conțin citrat de calciu, pot fi luate cu sau fără alimente.

Este important să respecți indicațiile de pe prospect și să consulți medicul sau farmacistul în cazul în care ai nelămuriri.

Pastilele de calciu se administrează pe cale orală și trebuie bine masticate înainte să fie ingerate. Dacă iei pastile efervescente, trebuie să le lași să se dizolve complet într-un pahar cu apă înainte de a-l bea.

Pentru a te bucura de beneficiile suplimentelor de calciu lactic, este indicat să le iei zilnic la aceeași oră.

Dacă medicul îți recomandă să urmezi o dietă specială pentru a asimila mai bine aceste suplimente în organism, este important să-i urmezi sfaturile.  

Calciul lactic se recomandă în perioadele de creștere la copii și adolescenți, femei însărcinate sau care alăptează (doza zilnică nu trebuie să depășească 1.500 mg calciu), în combaterea decalcifierilor osoase.

Conducerea vehiculelor și folosirea utilajelor

Medicamentul nu afectează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

reactie adversa la tratament cu calciu lactic

Reacții adverse posibile

  • tulburări digestive: constipație, flatulență, eructații, greață, dureri abdominale;
  • hipercalciurie și hipercalcemie (în caz de tratament prelungit cu doze mari);
  • risc de hipofosfatemie.

Supradozaj

De obicei, calciu lactic este un supliment sigur dacă este administrat conform indicațiilor medicului. Deși supradozajul este rar, poți ști că ai luat prea mult din acest supliment dacă prezinți următoarele manifestări: senzație de sete, poliurie, polidipsie, greață, vărsături, deshidratare, hipertensiune arterială, tulburări vasomotorii, constipație. La nou-născuți și sugari, stagnarea creșterii ponderale precedă toate semnele.

Tratamentul în cazul supradozajului este oprirea aportului de calciu și vitamina D, rehidratare. În plus, în funcție de gravitatea intoxicației, va fi necesară utilizarea izolată sau în asociere a diureticelor, corticosteroizilor, calcitoninei și a dializei peritoneale.

Controverse

În ultimul timp s-a pus problema efectelor cardiovasculare negative ale suplimentelor de calciu. Unele studii au arătat că riscul de evenimente cardiovasculare (infarct miocardic, accident vascular cerebral) este mai mare la persoanele care iau suplimente de calciu (din 1.000 de pacienți care iau suplimente de calciu, 6 vor avea un eveniment cardiovascular). Alte studii nu au evidențiat astfel de efecte sau susțin că ele apar doar la bărbați sau la femeile în vârstă.

În aceste condiții, ar fi ideal, până când cercetătorii se vor pune de acord, să obții calciul zilnic necesar din alimentație și doar în cazul în care acest lucru nu este posibil să recurgi la suplimente de calciu lactic, la recomandarea medicului.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Uleiul de busuioc: beneficii și administrare
Uleiul de busuioc: beneficii și administrare
Cum vei fi la batranete?
Incepe quiz
Cum vei fi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.