Timp de protrombină quick: ce reprezintă și ce valori ar trebui să te îngrijoreze

Timp de protrombină quick: ce reprezintă și ce valori ar trebui să te îngrijoreze

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Un test de timp de protrombină calculează cât de repede se încheagă sângele și se face, desigur, analizând o mostră din sângele persoanei în cauză.

Protrombina este o proteină produsă de ficat și unul dintre nenumărații factori din sânge care îl ajută să se coaguleze în mod corespunzător. Dacă luați un medicament de subțiere a sângelui, rezultatele testelor de protrombină vor fi exprimate printr-un sistem numit raport internațional normalizat (INR).

test de timp de protrombină

De ce se face un test de timp de protrombină

Când vă tăiați, corpul dumneavoastră intră în acțiune pentru a împiedica lucrurile să scape de sub control. Celulele numite trombocite ajung primele la locul tăieturii, pentru a încetini sângerarea. Apoi, o serie de proteine, numite factori de coagulare, apar și ele. Toate lucrează împreună și alcătuiesc o masă solidă - un cheag de sânge - pentru a opri sângerarea și a începe procesul de vindecare a zonei afectate.

Asta se întâmplă, de obicei, în cazul unui organism care funcționează sănătos. Dacă sângerați cu ușurință sau aveți cheaguri de sânge chiar și atunci când nu trebuie, atunci este posibil să aveți o problemă cu factorii de coagulare.

Aecsta este momentul în care s-ar putea să aveți nevoie de un test de timp pentru protrombină, care să estimeze cât de repede vi se coagulează sângele.

De asemenea, medicul dumneavoastră v-ar putea recomanda un test de timp pentru protrombină pentru:

  • monitorizarea eficacității medicației de subțiere a sângelui pe care o luați
  • diagnosticarea problemelor hepatice
  • evaluarea capacității sângelui de a se coagula înainte de a efectua o eventuală intervenție chirurgicală

Testul de timp al protrombinei este unul din multele teste realizate pentru a examina persoanele care se află în așteptarea unui transplant de ficat. Această examinare - cunoscută sub numele de model pentru boala hepatică în stadiu final (MELD) - este un sistem de determinare a gravității bolii cronice de ficat.

Când faceți un test de timp pentru protrombină(PT), este posibil să fiți supus/ă și unor:

  • Teste suplimentare pentru evaluarea stării de sănătate a ficatului, dacă medicul dumneavoastră suspectează că aveți probleme cu ficatul
  • Teste suplimentare privind funcția de coagulare, dacă medicul dumneavoastră suspectează că aveți o problemă de sângerare

Ce arată un test PT

O problemă cu oricare dintre factorii de coagulare ai corpului - dacă lipsește, este rupt sau nu este suficient - poate afecta timpul de formare a unui cheag. Testul analizează cât de bine lucrează acești factori. Este adesea făcut împreună cu un alt test, numit testul timpului parțial la tromboplastină activat (aPTT), care analizează un alt set de factori. Împreună, acestea îi oferă medicului o imagine mai completă a ceea ce se întâmplă în corpul dumneavoastră atunci când se formează un cheag.

Când este nevoie de un test PT

Medicul dumneavoastră ar putea recomanda acest test pentru a verifica o tulburare de sângerare. Simptomele tulburărilor de sângerare includ:

  • Sângerare sau învinețire frecventă și cu ușurință
  • Cheaguri de sânge care se formează atunci când nu ar trebui
  • Sânge în scaun sau în urină
  • Gingii care sângerează ușor
  • Menstruație abundentă și dureroasă
  • Epistaxisul (sângerări nazale)
  • Umflare sau durere la nivelul articulațiilor

Medicul vă poate sugera, de asemenea, să faceți acest test pentru a verifica:

  • Probleme ale măduvei osoase
  • Anumite forme de cancer, cum ar fi leucemia
  • Tulburări ale sistemului imunitar
  • Lipsa de vitamina K, care face parte din mulți factori de coagulare
  • Probleme hepatice
  • Coagularea sanguină obișnuită înainte de operație

Ce se face înainte de testul PT

Multe medicamente pot schimba rezultatele acestui test. Asigurați-vă că îi spuneți medicului dumneavoastră despre toate medicamentele (eliberate sau nu pe bază de prescripție medicală) pe care le luați, precum și despre orice suplimente sau remedii pe bază de plante pe care le utilizați.

Cum se face testul de timp pentru protrombină

Timp de protrombină quick

Cadrul medical care realizează analiza:

  • Înfășoară o bandă elastică/un garou în jurul brațului dumneavoastră pentru a opri fluxul de sânge. Astfel, venele de sub bandă sunt mai mari și îi este mult mai ușor asistentei/asistentului să înțepe vena cu acul.
  • Curăță cu alcool zona din care va extrage sânge.
  • Introduce acul în venă și atașează o eprubetă (sau mai multe) acului, pentru a o umple cu sânge.
  • Îndepărtează garoul din jurul brațului atunci când este colectat suficient sânge.
  • Pune un tampon de tifon sau de bumbac peste zona înțepată pe măsură ce acul este îndepărtat.
  • Pune presiune pe locul în cauză pentru a opri sângerarea și apoi aplică un bandaj.

În unele cazuri, cadrul medical va lua o mostră de sânge din vârful degetului în loc de venă. Pentru un test de sânge cu degetul, se va curăța mâna, se va folosi o lancetă pentru a pătrunde în piele și se introduce un tub mic pe locul puncției pentru colectarea sângelui.

Riscurile testului PT

Există foarte puține șanse de a păți ceva în urma testului de timp pentru protrombină. Este posibil să vă alegeți cu o mică vânătăie la locul respectiv. Dar puteți reduce șansa de a avea vânătăi prin menținerea presiunii pe zona respectivă pentru câteva minute, după prelevarea sângelui.

În cazuri rare, venele se pot umfla după ce se recoltează sânge. Această problemă se numește flebită. O simplă compresă caldă poate fi folosită de mai multe ori pe zi pentru a trata acest simptom.

Rezultatele testului de timp pentru protrombină

Rezultatele testului PT pot fi prezentate în două feluri:

Eprubete cu sange pentru analize

În secunde

Intervalul mediu de timp pentru coagularea sângelui este de aproximativ 10 până la 14 secunde. Un număr mai mare decât acest interval înseamnă că sângelui îi ia mai mult timp decât ar fi normal pentru a se coagula. Un număr mai mic decât intervalul respectiv înseamnă că sângele se încheagă mai rapid decât ar trebui.

Prin raportul internațional normalizat (INR)

Acest raport - care permite compararea mai ușoară a rezultatelor testelor din diferite laboratoare - este utilizat dacă luați medicamente care diluează sângele.

La persoanele sănătoase, o valoare INR de 1,1 sau mai mică este considerată normală. O rată INR de 2 până la 3 este, în general, o gamă terapeutică eficientă pentru persoanele care iau warfarină pentru tulburări cum ar fi fibrilația atrială sau existența unui cheag de sânge la nivelul piciorului sau al plămânului. În anumite situații, cum ar fi o prezența unei valve mecanice la inimă, este posibil să aveți nevoie de un raport INR ceva mai mare.

Când INR este mai mare decât intervalul recomandat, înseamnă că cheagurile de sânge se formează mai lent decât ar fi firesc, iar un INR mai mic înseamnă că cheagurile de sânge se formează mai repede decât ar trebui.

Interpretarea rezultatului testului PT

Închegarea prea lentă a sângelui poate fi cauzată de:

  • Medicamente pentru subțierea sângelui
  • Probleme hepatice
  • Niveluri inadecvate de proteine care cauzează coagularea sângelui
  • Deficitul de vitamina K
  • Alte substanțe care împiedică activitatea factorilor de coagulare

Închegarea prea rapidă a sângelui poate fi cauzată de:

  • Suplimente care conțin vitamina K
  • Aportul ridicat de alimente care conțin vitamina K (ficat de pasăre, broccoli, năut, ceai verde, șuncă și produse care conțin soia)
  • Medicamente care conțin estrogen (pilulele contraceptive și terapia de substituție hormonală)

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Indicele HOMA: ce este și când este recomandată testarea
Indicele HOMA: ce este și când este recomandată testarea
Cat timp va dura casnicia ta?
Incepe quiz
Cat timp va dura casnicia ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.