Tulburarile legate de consumul de cafeina - simptome, diagnostic si tratament
Cuprins
- Actiunea cafeinei asupra organismului uman
- Semnele si simptomele tulburarilor legate de consumul de cafeina
- Diagnosticul unei tulburari legate de consumul de cafeina
- Tratarea tulburarilor legate de consumul de cafeina
Cafeina este un
alcaloid care a fost izolat din cafea in 1820 de catre un chimist german pe
nume Friedlieb Ferdinand Runge si in 1821 de catre chimistii francezi
independenti Robiquet, Pelletier si Caventou. Cafeina se gaseste in cantitati variabile in semintele, frunzele si
fructele unor plante, unde actioneaza ca un pesticid natural care paralizeaza
si omoara anumite insecte care se hranesc cu planta. In mod obisnuit este
consumata de oameni in infuzii extrase din boabele de cafea si din frunzele arborelui
de ceai, mai fiind continuta de asemenea si de catre unele mancaruri si bauturi
cu derivate din nuca de cola.
Actiunea cafeinei asupra organismului uman
Cafeina
actioneaza ca un stimulant al sistemului nervos central(SNC), aparandu-l
temporar de somnolenta si refacand starea sa de alerta. Cafeina este cea mai consumata substanta psihoactiva din lume, dar
spre deosebire de alte substante psihoactive, aceasta este legala in toata
lumea. Cafeina are proprietati
diuretice cand este administratata in doze suficiente persoanelor care nu au
dobandita o toleranta la ea. Consumatorii obisnuiti dezvolta o toleranta la
acest efect, iar studiile nu au reusit sa sustina notiunea comuna conform
careia consumul moderat si obisnuit de cafeina duce la deshidratare.
Dureaza mai
putin de o ora pentru instalarea efectelor cafeinei,
iar o cantitate moderata are efect intre 3 si 4 ore. Consumul de cafeina nu elimina nevoia de somn, ea reduce doar
temporar senzatia de oboseala. Citratatul de cafeina s-a dovedit a fi un tratament foarte util atat pe termen
scurt cat si pe termen lung, in cazul afectiunilor respiratorii din apneea
prematurilor si displazia
bronhopulmonara la copii prematuri .
Semnele si simptomele tulburarilor legate de consumul de cafeina
Cea mai frecventa tulburare privind consumul de cafeina este intoxicatia . Pentru a intruni criteriile unei intoxicatii cu cafeina, pacientul trebuie sa prezinte
minim 5 din simptomele prezentate mai jos, simptomele trebuie sa provoace o
suferinta importanta sau sa afecteze functia sociala si ocupationala, si nu
trebuie sa fie cauzate de o afectiune medicala. Deoarece persoanele dezvolta
rapid o toleranta la cafeina,
intoxicatia datorata cafeinei este
cel mai probabil sa apara la persoanele care nu consuma frecvent cafeina sau
care tocmai si-au marit doza semnificativ.
Simptomele intoxicatiei datorata cafeinei includ: neliniste, nervozitate,
entuziasm, insomnie, cresterea volumului urinar, probleme gastrointestinale, spasme musculare,
vorbitul sau gandirea incoerenta, tahicardie (cresterea frecventei cardiace) sau
alte tulburari de ritm, agitatie psihomotorie. Consumul pe termen scurt de cafeina poate produce sau agrava
probleme gastrointestinale, ducand pana la ulcer peptic sau hematemeza (sange
prezent in lichidul de varsatura). Consumul pe termen lung de cafeina a fost asociat cu afectarea
fertilitatii si cu pierderea de maduva osoasa, ducand la osteoporoza la varste
inaintate.
Diagnosticul unei tulburari legate de consumul de cafeinaDiagnosticarea unei tulburari legate de consumul de cafeina este bazata in general pe istoricul pacientului, examenul fizic si analizele de laborator ale lichidelor corporale. In plus medicul va exclude alte afectiuni psihice care au simptome asemanatoare acestui tip de intoxicatie, cum ar fi: crize de anxietate generalizate, atacuri de panica precum si intoxicatia cu amfetamine sau renuntarea la consumul de sedative, tranchilizante sau nicotina. |
|
Tratarea tulburarilor legate de consumul de cafeina
Tratamentul tulburarilor legate de consumul de cafeina incepe prin scaderea cantitatii
consumate sau chiar renuntarea la cafeina. Unele
persoane pot prezenta simptome usoare de renuntare la cafeina cum ar fi: dureri
de cap, iritabilitate si ocazional greata si varsaturi .Dependenta cronica de cafeina are avantajul de a fi mult mai
usoara in comparatie cu cea data de alcool sau droguri, de aceea renuntarea la
aceasta substanta se face mult mai usor, cafeaua obisnuita putand fi inlocuita
cu una decofeinizata, pastrandu-se astfel si dependenta fizica de a consuma
cafea.
Pe de alta parte consumul moderat de cafeina inbunatateste performantele
atletice precum si vigilenta. Cafeina
in doze mici poate opri durerile de cap datorate tensiunii , iar un studiu a
demonstrat ca o combinatie de ibuprofen
si cafeina a fost mult mai eficient
pentru calmarea acestui tip de dureri decat ibuprofenul simplu. Consumul de cafeina pare sa scada riscul dezvoltarii
cirozei alcoolice sau nonalcoolice. Cel mai indicat este sa consumam cafea, dar
in doze moderate, fara a face exces.
Bibliografie
1. "The Encyclopedia of
Nutrition and Good health", autor:Robert Ronzio , editura:Library of
Congress, an 2003.
2. "Encyclopedia of Healt and
Behavior", autor:Norman B. Anderson, editura:Editor in Chief.