Micronodul pulmonar: ce înseamnă și cum se tratează

Micronodul pulmonar: ce înseamnă și cum se tratează

Redactor Andreea Baluteanu

Nu te speria, dacă ai primit diagnosticul de micronodul pulmonar: așa cum vei vedea, această afecțiune este rar cancerigenă și chiar și atunci când se întâmplă să fie o tumoare malignă, șansele de supraviețuire sunt destul de ridicate.

Te familiarizăm în rândurile de mai jos cu micronodulul pulmonar, spunându-ți cum apare, care sunt complicațiile sale, dar și cele mai bune metode de tratament!

Ce este micronodulul pulmonar?

Micronodulii pulmonari nu sunt deloc o anomalie, dimpotrivă, apar la multiple persoane, putând fi prezente la nivelul unuia sau al ambilor plămâni.

Aceste excrescențe sunt mase de țesut anormal, având dimensiuni mai mici de 3mm. Formațiunile cuprinse între 3 și 30mm sunt noduli pulmonari, iar dacă depășesc 30-40mm poartă numele de mase tumorale.

Pot micronodulii pulmonari să devină cancerigeni? Da, dar să știi că riscul este extrem, dar extrem de scăzut. De fapt, pentru micronodulii mai mici de 6mm, mai puțin de 1% dintre cazuri evoluează spre o tumoare cancerigenă, pericolul crescând la 1% pentru nodulii cuprinși între 6 și 8mm și depășind 2% pentru cei mai mari.

Simptome micronodul pulmonar

Cea mai mare parte a micronodulilor pulmonari nu sunt însoțiți de simptome specifice, fiind descoperiți pur întâmplător. Se poate întâmpla ca uneori să preseze căile respiratorii și să experimentezi tuse, respirație șuierătoare sau dificultăți de respirație.

Pot exista și semne că micronodulul devine cancerigen, caz în care poți prezenta unele dintre următoarele simptome:

  • durere în piept;
  • tuse cronică sau tuse însoțită de sângerări;
  • oboseală;
  • răgușeală care nu mai dispare;
  • infecții respiratorii recurente, ca bronșita sau pneumonia;
  • pierderea apetitului și/sau slăbire bruscă sau inexplicabilă.

De ce apare micronodulul pulmonar?

Am spus că posibilitatea lor de apariție e ridicată, dar ce îi cauzează?

Cel mai adesea, micronodulii pulmonari apar după o infecție sau după o boală care inflamează țesutul plămânului și poate conduce la acumularea de celule ce formează un granulom. După o vreme, granulomul se poate calcifica, în acest caz, riscul de a deveni cancerigen fiind aproape nul.

Alte motive pentru care poți dezvolta micronoduli pe plămân includ:

  • iritanții sau poluanții din aer;
  • unele boli autoimune, precum artrita reumatoidă;
  • infecții fungice;
  • infecții respiratorii precum tuberculoza;
  • prezența de țesut cicatricial.

Dacă micronodulul este cancerigen, atunci cauzele vor fi aceleași cu cele ale apariției cancerului pulmonar sau nodulii se pot solidifica în urma metastazei unei alte tumori.

Care sunt factorii de risc pentru apariția micronodulilor pulmonari?

Există cazuri în care ești mai predispus la dezvoltarea acestor formațiuni sau ești supus unui pericol mai mare ca acestea să devină cancerigene? Da, a răspuns un studiu desfășurat în China, ce a identificat următorii factori de risc pentru micronodulii pulmonari:

  • vârsta;
  • fumatul activ sau pasiv;
  • expunerea la praf;
  • istoric de cancer de plămâni în familie;
  • istoric de cancer în familie.

Însă această cercetare nu s-a limitat la a evidenția numai aspectele negative, ci a pus accent și pe factorii pozitivi, ce restrâng pericolul de a dezvolta micronoduli pulmonari și care se referă la consumul de fructe, legume și ceai.

Alți factori de risc de luat în calcul sunt: terapia cu radiații la nivelul pieptului, emfizem pulmonar sau fibroză pulmonară idiopatică.

Cum afli dacă ai un micronodul pulmonar

În general, mai ales dacă prezintă dimensiuni reduse, micronodulii sunt observați cu dificultate în cadrul radiografiilor sau tomografiilor computerizate toracice, fiind asemănători cu „pete pe plămâni”. Apar frecvent, în aproape 35% dintre CT-uri, de multe ori fiind depistați atunci când sunt deja calcificați sechelari, ceea ce înseamnă că provin de la o răceală sau o infecție vindecată și nu îți vor mai amenința sănătatea.

doctor cu masca care priveste radiografii ale unui plaman

Cel mai adesea, micronodulii sunt identificați în mod întâmplător și constituie o surpriză pentru pacient. În peste 90% dintre cazuri, aceste formațiuni sunt benigne. Dacă sunt cancerigene, contează mult depistarea timpurie, dar și dimensiunea lor: dacă nodulul e mai mic de 1cm, rata de supraviețuire depășește 80%.

După ce au fost găsiți, micronodulii, chiar și cei necancerigeni, trebuie ținuți sub observație. În general, ei vor fi monitorizați până la 2 ani, prin intermediul tomografiilor computerizate din 6 în 6 luni sau o dată pe an, în funcție de mărimea, forma și locația nodulului. Medicul urmărește rata de evoluție a micronodulului, calcifierea și forma sa (formele neregulate, cu asperități și disensiuni de culoare sau pete au risc cancerigen ridicat). În general, dacă un micronodul pulmonar nu a suferit nicio modificare în doi ani, va fi oprită analiza sa.

Alte investigații prin care micronodulii mai mari de 12mm sunt analizați sau observați includ pe cele de mai jos!

Bronhoscopie: este introdus pe gât un tub subțire, ce are la capăt un instrument chirurgical micuț care poate prevala probe de țesut ce vor fi analizate apoi prin biopsie pentru a stabili prezența celulelor anormale.

Biopsia ghidată prin scanare CT e folosită atunci când micronodulul apare în partea exterioară a plămânului, în cazul său fiind ghidat un ac subțire, introdus prin piele până la plămân, de către medicul care urmărește imaginile de pe calculator. Proba este astfel preluată.

Nu în ultimul rând, tomografia cu emisie de pozitroni sau PET-CT injectează atât o substanță chimică lipsită de riscuri, care se atașează de celulele bolnave, dar și un dispozitiv de imagistică care va detecta aceste celule.

Durerea de plămâni: cauze, simptome, tratament și prevenție

Cum tratezi micronodulul pulmonar?

Cum cei mai mulții micronoduli pulmonari nu presupun niciun risc la adresa sănătății, ei nu au nevoie de tratament. În anumite cazuri, doctorul poate decide să administreze însă antibiotice sau medicamente antifungice.

Sunt însă situații când este necesară extracția formațiunii canceroase, care a crescut sau pune alte probleme prin proceduri chirurgicale precum cele de mai jos.

În chirurgia toracoscopică asistată de video este introdus un torascop (un dispozitiv cu o cameră micuță) și un instrument chirurgical subțire, prin incizii în piept, astfel fiind îndepărtat micronodulul.

Mai departe, toracotomia e o metodă invazivă de extracție a nodulului, efectuată printr-o incizie mai mare, printre coaste, sub omoplat. E nevoie atât de anestezie, dar și de spitalizare și de drenaj al fluidului printr-un tub.

Există și mini-toracotomie, care se concentrează numai pe micronodul și e o operație minim invazivă.

Micronodulul pulmonar calcificat: ce este?

În timp, micronodulii pulmonari se calcifiază, ceea ce înseamnă că nu mai presupun decât un risc extrem de scăzut de cancer.

Alte tipuri de micronoduli pulmonari sunt nodulii solizi, subsolizi sau parțial solizi.

Care sunt complicațiile ce pot apărea la un micronodul pulmonar?

Atunci când nu sunt canceroase, singurul risc pe care îl pot presupune aceste formațiuni e să blocheze o cale aeriană, caz în care trebuie îndepărtate.

Cum pot preveni micronodulii pulmonari?

În afară de a te lăsa de fumat (cel mai mare pericol la adresa sănătății plămânilor), nu există nicio măsură de prevenție a micronodulilor pulmonari.

Când trebuie să te adresezi de urgență medicului?

Nu mai sta pe gânduri și consultă doctorul dacă ai dureri puternice în piept, dacă tușești cu sânge sau tusea ta e cronică sau dacă ai slăbit în mod neașteptat.

Micronodulii pulmonari nu sunt decât rareori periculoși, dar nu strică să îi monitorizezi cu atenție pentru a nu deveni cancerigeni.

Surse foto: iStock, Pexels

Surse articol: cancer.org, Mayo Clinic, Cleveland Clinic, Healthline

Articolul urmator
Semne că ai lipsă de vitamina A
Semne că ai lipsă de vitamina A
Cum va arata viata ta peste 5 ani?
Incepe quiz
Cum va arata viata ta peste 5 ani?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.