Nefroscleroza- simptome, diagnostic, tratament

Nefroscleroza- simptome, diagnostic, tratament

Bulgaru Cristina

Hipertensiunea arteriala (HTA) are de regula o evolutie lunga, ce se intinde pe zeci de ani pana la stadiul complicatiilor severe. In evolutia HTA pot sa apara complicatii indeosebi la nivelul organelor bogat vascularizate si cu necesitati crescute de oxigen, numite "organe tinta": cord, rinichi, ochi si creier. Evolutia bolii poate fi insa modificata de tratament in sensul intarzierii aparitiei complicatiilor sau chiar al regresiei lor.

Asadar, netratarea sau tratarea necorespunzatoare a hipertensiunii arteriale determina instalarea complicatiilor, nefroscleroza fiind una dintre problemele care pot sa apara.

Ce este nefroscleroza?

Nefroscleroza este rezultatul afectarii rinichiului în cursul evolutiei unei hipertensiuni arteriale benigne si mai rar în absenta acesteia.

Incidenta bolii creste peste varsta de 60 de ani, atunci cand se asociaza frecvent cu afectarea vasculara coronariana si cerebrala.

Desi rinichiul poate avea un rol important in determinarea hipertensiunii arteriale (HTA), el poate fi afectat secundar de evolutia bolii, afectarea renala fiind dependenta de nivelul si durata HTA, precum si de particularitatile circulatiei renale. Odata aparute, tulburarile functionale sau organice ale circulatiei renale antreneaza mecanisme hipertensive intrinseci care mentin si agraveaza HTA, iar pe de alta parte induc modificari morfologice globale, care pot duce la aparitia insuficientei renale cronice.

Cauzele nefrosclerozei

Cea mai frecventa cauza care determina aparitia nefrosclerozei este hipertensiunea arteriala. De obicei, nefroscleroza apare dupa 15-20 ani de evolutie a unei hipertensiuni arteriale esentiale cu valori moderat crescute ( media 180-200/100 mmHg).

Nu doar HTA poate sa determine instalarea unei nefroscleroze, alte cauze putand duce la afectarea renala, si anume:

-sclerodermia
-nefrita de iradiere
-sindromul hemolitic uremic
-varsta inaintata

Primele leziuni renale care se constituie in evolutia HTA esentiale (HTAE) sunt la nivel vascular. Leziune initiale, de arterioscleroza hipertensiva, predomina la nivelul arterelor interlobulare si arteriolelor aferente. Cand aceste leziuni sunt extinse si se insotesc de un grad de modificari de parenchim renal, apare nefroangioscleroza.
La leziunile vasculare renale, specifice HTA, se mai pot adauga leziuni de ateroscleroza de artera renala, cu diverse grade de stenoza, care prin mecanism ischemic agraveaza evolutia HTA.

Mecanismul prin care HTA produce alterarea progresiva a structurilor si functiei renale a fost considerat mult timp cel ischemic, ca urmare a leziunilor vasculare. In ultimii ani, progresia leziunilor este atribuita si hiperperfuziei glomerulare, care produce injurie glomerulara. Atunci cand autoreglarea renala este redusa sau exista o vasodilatatie a arteriolei aferente, cresterea tensiunii arteriale sistemice se transmite efectiv la capilarul glomerular si prin expunerea glomerulului la o presiune ridicata si barotrauma, se produce injuria glomerulara.

Nefroscleroza

Simptomele nefrosclerozei

Pacientii cu nefroscleroza prezinta urmatoarele simptome:
-manifestarea precoce a bolii este nicturia
-poliuria
-astenia
-palpitatii
-jena precordiala
-insomnie
-cefalee

Stabilirea diagnosticului de nefroscleroza

Primul pas in stabilirea diagnosticului de nefroscleroza consta in realizarea unei anamneze amanuntite de catre medic. Diagnosticul poate fi sugerat de urmatoarele elemente:

-istoricul unei evolutii indelungate a HTAE
-antecedentele familiale de HTA
-descoperirea unor factori de risc vasculari (fumat, obezitate, diabet zaharat)
-existente in momentul examinarii a unei insuficiente renale progresive
-absenta unor afectiuni la nivel cardiovascular, renal sau vascular

Dintre examenele paraclinice, importante pentru diagnostic sunt :
-examenul urinii: poate sa evidentiaze existenta unei hematurii microscopice, a unei leucociturii moderate, precum si existenta unei proteinurii
-explorarea functiei renale: evidentiaza progresia lenta spre insuficienta renala
-examenul fundului de ochi: este important pentru aprecierea prognosticului si evolutiei bolii
-examenul radiologic
-ecografia

Tratamentul nefrosclerozei

Obiectivele tratamentului sunt incetinirea evolutiei bolii si prevenirea complicatiilor sale la nivelul organelor tinta.

Regimul igieno-dietetic este important si consta in restrictie de la consumul de sare si proteine in functie de gradul afectarii renale.

Pe langa regimul igieno-dietetic, este necesara tratarea HTAE prin administrarea de medicatie hipotensoare.

Tratamentul are ca obiectiv reducerea valorilor tensiunii sub 130/80 mmHg, in functie de riscul cardio-vascular, cerebral sau renal.

Medicatia hipotensoare trebuie :

-sa aiba un efect hipotensor eficace;
- sa nu scada debitul sanguin renal si filtrarea glomerulara
- sa aiba un efect renoprotectiv;
- sa aiba un efect antiproteinuric;
- sa impiedice remodelarea vasculara sistemica si renala
- sa aiba un efect protectiv cardiac si cerebral

In lipsa unui tratament adecvat al nefrosclerozei, evolutia bolii duce spre insuficienta renala si spre aparitia complicatiilor cerebrale si cardiovasculare.

Articolul urmator
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.