Totul despre infecția urinară la femei

Totul despre infecția urinară la femei

Sorina Corneanu

Infecția tractului urinar poate apărea în orice parte a sistemului urinar - rinichi, ureter, vezica urinară sau uretră -, însă cele mai multe infecții implică tractul urinar inferior, respectiv vezica urinară și uretră. Femeile sunt expuse unui risc mai crescut de a dezvolta infecții urinare în comparație cu bărbații. Tratarea infecției urinare la timp este esențială, astfel încât să nu devină recurentă și să nu înceapă să afecteze buna funcționare a rinichilor.

Simptomele infecției urinare la femei   

Infecțiile tractului urinar nu sunt întotdeauna însoțite de semne și simptome, dar, atunci când apar, acestea pot include:

- nevoia urgentă și persistentă de a urina;

- senzația de durere și arsură la urinare;

- urinare frecventă, în cantități foarte mici;

- urină tulbure și urât mirositoare;

- urină roșiatică (semn de sânge în urină);

- durere pelviană în centrul bazinului și în jurul osului pubian.

 durere genitala

Tipuri de infecții ale tractului urinar

Fiecare tip de infecție urinară poate avea semne și simptome specifice, în funcție de localizare.

Simptomele infecției localizate în zona rinichilor:

- durere de spate în zona superioară și în flancuri;

- febră mare;

- frisoane;

- greață;

- vărsături.

Simptomele infecției localizate în vezica urinară (cistită):

durere pelvină;

- disconfort abdominal crescut;

- urinare frecventă și dureroasă.  

Infecția localizată în zona uretrei este caracterizată de senzația de arsură la urinare.

Cauzele infecțiilor urinare la femei

Infecțiile tractului urinar apar atunci când bacteriile intră în tractul urinar prin uretră și încep să se înmulțească în vezică. Deși sistemul urinar este proiectat să reziste la astfel de „invadatori” microscopici, acesta mai și eșuează, situație în care bacteriile pot duce la infecție urinară. Cele mai frecvente infecții urinare apar mai ales la femei și afectează vezica urinară și uretra.

Infecția vezicii urinare (cistită) este de obicei cauzată de E.coli, bacterie frecvent întâlnită în tractul gastrointestinal. Și actul sexual poate duce la cistită. Femeile sunt expuse riscului de cistită mai ales ca urmare a anatomiei lor, respectiv a distanței scurte de la uretră la anus.

parteneri in domitor

Infecția uretrei (uretrită) poate apărea atunci când bacteriile se răspandesc de la anus la uretră. De asemenea, deoarece ureterele femeilor sunt aproape de vagin, infecțiile cu transmitere sexuală, cum ar fi herpesul, gonoreea, chlamydia și micoplasmă, pot provoca uretrită.

Factori de risc în apariția infecțiilor urinare la femei

Factorii de risc ai infecției urinare la femei includ:

Anatomia femeii. Femeile au uretra mai scurtă decât bărbații. Astfel, distanța pe care trebuie să o parcurgă bacteriile pentru a ajunge în vezica urinară este mai scurtă și, astfel, crește riscul infecției.

Activitatea sexuală. Persoanele active sexual sunt mai expuse riscului de a dezvolta infecții urinare.Totodată, schimbarea frecventă a partenerilor sexuali crește riscul de a dezvolta o infecție. 

Menopauza. După menopauză, scăderea nivelului de estrogen determină modificări ale tractului urinar, care predispun femeile la infecții urinare.  

Blocaje în tractul urinar. Pietrele la rinichi sau o prostată mărită pot crește riscul de infecție urinară.

Sistemul imunitar slăbit crește riscul de infecții urinare și nu numai!    

Complicații ale infecțiilor urinare netratate  

Atunci când este tratată rapid și corect, infecția urinară nu prezintă riscuri. Însă, netratată, o infecție a tractului urinar poate avea consecințe grave, cum ar fi: leziuni renale, prematuritate, infertilitate sau chiar deces, dacă infecția se extinde până la rinichi.

Diagnosticul infecției urinare

Testele pentru diagnosticarea infecțiilor tractului urinar includ:

Analiza urinei - recomandată pentru a verifica numărul de celule albe și roșii din sânge sau prezența bacterilor. Pentru a evita contaminarea eșantionului, este indicat să faci un duș înainte de proba de urină, dar fără a folosi săpun sau alte produse de îngrijire intimă.

Citoscopia - constă în introducerea unui tub lung și subțire prin vezică, pentru a vedea în interiorul uretrei și vezicii urinare. 

Tratamentul și prevenția infecției urinare la femei

Antibioticele sunt, de obicei, primul tratament recomandat de medici pentru infecțiile tractului urinar. Medicamentele prescrise depind de tipul infecției, de severitatea acesteia și de alte afecțiuni pe care pacienta le are. 

Cum poți preveni infecția urinară:

  • consumă multe lichide - apa ajută urina să se dilueze și să urinezi mai des, astfel încât să elimini mai repede bacteriile:
  • golește-ți vezica imediat după actul sexual și consumă un pahar mare cu apă, pentru a ajuta la eliminarea bacteriilor;
  • evită produsele parfumate de îngrijire intimă, deoarece afectează uretra.

Ai grijă de sănătatea ta intimă, consumă o cantitate suficientă de lichide și consultă medicul la timp. Orice infecție urinară netratată reprezintă un factor de risc pentru complicații renale mult mai grave pe viitor.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
Ce banc despre femei ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce banc despre femei ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (33)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.