Nu Skin
Adevarata Stare de Bine

Craniosinostoza - simptome, diagnostic, tratament

Chiriac Iulia


Creierul creste rapid in primii ani de viata si in mod normal nu este impiedicat datorita cresterii echivalente a liniilor de sutura. Ce se intampla atunci cand oasele craniului nu evolueaza odata cu creierul?

Ce este craniosinostoza?

Suturile craniene pana la varsta de 2 ani trebuie sa ramana deschise pentru ca expansiunea creierului sa se adapteze la aceasta crestere.

Craniosinostoza reprezinta inchiderea prematura a suturilor craniene, manifestata tipic in primele 6 luni de viata. Se caracterizeaza prin deformarea aspectului craniului, in functie de localizarea suturii inchise prematur.

Poate fi primara si se refera la inchiderea unei sau a mai multor suturi datorita anomaliilor de dezvoltare a oaselor craniului, sau secundara atunci cand rezulta din cauza lipsei de dezvoltare a creierului.

Cauza si factorii de risc asociati craniosinostozei

Poate sa fie congenitala cand se poate asocia si cu alte afectiuni innascute, sau dobandita, dupa nastere. Cauza aparitiei craniosinsotozei nu este cunoscuta, totusi este recunoscut rolul unor factori de risc.

Factorii de risc implicati in dezvoltarea craniosinostozei includ:
- fumatul mamei in timpul sarcinii;
- varsta avansata a mamei;
- copilul de sex masculin;
- unele medicamente (Nitrofurantoin);
- tratamente pentru fertilizare
craniosinostoza


Semnele si simptomele craniosinostozei

Inchiderea prematura a suturilor craniene determina atat modificari ale structurii craniene cat si tulburari psihice si ale functiei vizuale, datorate hipertensiunii intracraniene.

Cele mai frecvente semne si simptome ale craniosinostozei includ:
- dismorfie cranio-faciala cu frunte plata inclinata inapoi, arcade orbitare infundate, inclinarea partilor laterale ale craniului spre centru;
- exoflatmia (iesirea inafara a orbitelor globilor oculari) este semnul care apare cel mai frecvent si este generata de deformarea craniofaciala; hipertensiunea intracraniana determina agravarea exoftalmiei;
- marirea distantei inter-pupilare (hipertelorism);
- strabism;
- scaderea acuitatii vizuale carepoate evolua catre orbire;
- cefalee;
- tulburari neuro-psihice, retard mental;
- epilepsia apare de obicei la copii de varsta mai mare, fiind extrem de rara la sugari si nou-nascuti;
- intarzierea cresteriidiabet insipidacromegalie  generate de modificari ale seii turcesti zona unde este localizata glanda hipofiza.

Diagnosticul de craniosinostoza

Semnele si simptomele prezente la nastere sau in timpul primilor ani de viata reprezentate de dismorfism cranian, strabism, hipertelorism, exoftalmie, epilespsie ii determina pe parintii copilului sa consulte un medic pediatru.

Pentru confirmarea diagnosticului de craniosinostoza sunt necesare o serie de investigatii paraclinice:

- radiografia standard evidentiaza absenta suturilor, dismorfia craniana, disparitia aspectului dintat al suturilor caracteristic copiilor cu varsta peste 3 ani;
- CT cerebral evidentiaza cu acuratete forma cutiei craniene;
- angio-CT necesar pentru evitarea eventualelor complicatii operatorii;
- RMN cerebral rezervat pentru cazurile care asociaza si leziuni ale creierului.

Tratamentul craniosinostozei

Principalele scopuri in tratamentul craniosinostozei sunt de a asigura dezvoltarea normala a creierului precum si aspectul estetic al craniului copilului.

Tratamentul craniosinostozei este chirurgical si se efectueaza in mai multe etape, in paralel cu cresterea copilului si necesita prezenta unei echipe multidisciplinare care include neurochirurgi pediatri, oftalmologi, ORL-isti, pediatri, chirurgi cu specializarea buco-maxilo-faciala.

Varsta optima a interventiei chirurgicale este de 3 luni.
 

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!