Studiu: cauza bolii Alzheimer ar putea fi la tine în gură

Studiu: cauza bolii Alzheimer ar putea fi la tine în gură

Lorena Teacă

Boala Alzheimer este o afecțiune neurologică ce constă în moartea celulelor cerebrale. Această boală, care este una dintre cele mai întâlnite forme de demență, distruge în mod treptat memoria, determinând pierderea identității și instalarea unei stări constante de confuzie.

Deși pare a fi o boală a creierului, cercetătorii au aflat că la baza dezvoltării acesteia ar putea sta anumite afecțiuni. Tot mai multe studii susțin că boala Alzheimer ar putea fi cauzată de bolile gingivale.

O femeie care mușcă buza

O nouă cercetare realizată de Jan Potempa, microbiolog la Universitatea din Louisville, arată că bacteria care declanșează parandotita cronică - Porphyromonas gingivalis - este adesea regăsită în creierul pacienților decedați care sufereau de boala Alzheimer.

În experimentele separate realizate pe șoareci, s-a constatat că infecția produsă de acest agent patogen s-a extins până la creier, sporind producția de beta-amiliod, o proteină frecvent asociată cu instalarea bolii Alzheimer.

De asemenea, echipa de cercetare a descoperit în creierul persoanelor decedate care suferiseră de boala Alzheimer și anumite enzime, numite gingipine, care sunt asociate cu apariția a doi markeri specifici acestei maladii - proteina tau și ubiquitina. Și mai surprinzător este faptul că savanții au descoperit astfel de enzime inclusiv în creierul persoanelor decedate care nu erau diagnosticate cu boala Alzheimer. 

Nu se cunoaște momentan legătura de cauzalitate dintre bacteria Porphyromonas gingivalis și boala Alzheimer. Cu alte cuvinte, nu se știe dacă boala gingivală cauzează demența sau dacă cea din urmă conduce la o îngrijire orală precară, însă noi studii ar putea ajuta la găsirea unui răspuns la această dilemă.

O femeie care privește o altă femeie

Vestea proastă este că nu există niciun remediu pentru această maladie cognitivă, dar au fost descoperite numeroase metode de prevenție. Acestea presupun odihnă de calitate, învățare continuă, activitate fizică regulată și o alimentație echilibrată.

Astfel, dacă vrei să reduci riscul de demență, ține cont de metodele enumerate mai sus, dar nu uita și de vizita periodică la dentist!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Glutation: beneficii și mod de administrare
Glutation: beneficii și mod de administrare
Ce fel de barbat ar putea sa te completeze perfect?
Incepe quiz
Ce fel de barbat ar putea sa te completeze perfect?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.