Alimentele periculoase din bucataria ta

Alimentele periculoase din bucataria ta

Masha Florea

Stii ca iti strici dieta daca mananci o shaorma sau o pizza in oras, dar cum ramane cu mancarurile pe care le ai acasa? Exista posibilitatea ca anumite alimente pe care le consumi frecvent sa iti faca la fel de mult rau. Iata o lista cu alimentele bogate in energie, grasimi trans, sare sau glucide si lipsite de nutrienti care iti pot da peste cap stilul de viata sanatos.

Maioneza


Are un gust bogat si adauga savoare sandwich-urilor si salatei Boeuf, insa portia recomandata este de doar 2 lingurite, care iti aduc 60 kcal si 6,7g lipide. Iubitorii de maioneza, insa, ajung sa consume chiar si 360 Kcal si 40 g de lipide in 60g de maioneza. Pe langa acest inconvenient, maioneza cumparata contine aditivi alimentari si coloranti, pentru un aspect apetisant si o conservare indelungata.

Ai grija atunci cand consumi maioneza la cantitatea pe care o folosesti, sau o poti inlocui cu alternativa mai sanatoasa. Maioneza light contine 35 Kcal si 3,5 g de lipide per lingura, sau poti opta pentru mustar, sos Barbeque sau salsa.

Dressingul de salata prefabricat


Este usor de depozitat si folosit, si adauga un gust foarte placut salatelor pe care le pregatesti acasa, familiei. Dar 2 linguri per portie adauga salatei 120 Kcal, 2,5g de lipide saturate si 380 mg de sare. De altfel, ai tendinta sa torni mai mult de 2 linguri, deci aportul energetic, lipidic si sodic este si mai crescut. Renunta la dressingurile prefabricate si alege sa iti prepari un dressing acasa, din produse proaspete. Amesteca un iaurt low-fat cu 2 lingurite de zeama de lamaie, 1 lingurita de mustar Dijon, 1 lingura de patrunjez maruntit si 1 lingurita de ceapa verde maruntita. Vei pregati astfel un dressing natural, cu 19 Kcal, 0,4 g lipide si 36 mg sare per portie.

dressing salata

Carnea procesata


Termenul de carne procesata se refera la toate varietatile de carne care sufera proces de afumare, conservare, sarare, adaugare de conservanti chimici. Ne referim aici la mezelurile pe care o mare majoritate a romanilor le consuma zilnic. Majoritatea acestor tipuri de carne au fost legate de aparitia cancerului de colon. In plus, mezelurile contin mult sodiu - intre 310 si 480 mg per 5 feliute de salam, grasimi si nitriti. Daca nu vrei sa folosesti carne gatita de curcan, pui sau vita in componenta sandwichurilor tale, cauta mezeluri sarace in sodiu si nitriti.

Branza topita


Asa cum spun specialistii in Igiena Alimentatiei, branza topita reprezinta cea mai nefericita alegere atunci cand vine vorba de branza. Aceasta este produsa prin topirea resturilor de branzeturi diverse, la care se adauga sare - 2-3 felii depasesc doza zilnica recomandata, coloranti, conservanti si alte resturi de lactate. Conservantii din branza topita pot determina aparitia bolilor precum anemie, osteomalacie si Alzheimer. In plus, consumul frecvent de branza topita duce la luare in greutate, glicemie crescuta si hipertensiune arteriala.

branza topita

Sucurile


Evita sucurile, in special cele imbuteliate, care contin zahar in cantitati crescute. Din pacate, aceste bauturi sunt consumate pentru a calma setea, insa ele nu sunt recunoscute de catre organism nici ca lichid, nici ca si aport substantial de glucide. Iti va fi in continuare sete, si nici nu vei limita aportul alimentar.

Ai putea crede ca sucurile de fructe, cele la cutie, sunt sanatoase, insa este bine sa fii circumspecta. Frecvent, aceste sucuri contin doar cateva procente de suc concentrat de fructe. In rest, aceste sucuri contin apa, coloranti, conservanti si zahar. In plus, spre deosebire de consumul fructului ca atare, aceste sucuri te lipsesc de aportul de fibre alimentare si vitamine.

Inlocuieste aceste sucuri cu apa, ceai neindulcit negru sau verde, pentru o hidratare adecvata pe parcursul intregii zile.

Supa la plic


Avantajul acestui tip de mancare este rapiditatea cu care se prepara. Ea poate fi consumata din cand in cand, insa consumul frecvent poate avea efecte devastatoare. Acestea contin paste fainoase, daca ne referim la supa de taitei sau cateva legume deshidratate intr-un praf care contine sare, arome artificiale, potentiatori de aroma si conservanti. Aportul energetic este mare, prea mare in comparatie cu aportul nutritiv nul. Cu alte cuvinte, multe kilocalorii dar fara nutrienti. Sarea pe care o contin creste riscul aparitiei hipertensiunii arteriale.

supa de taitei

Bauturi alcoolice


Desi asociatiile medicale din intreaga lume accepta un consum minim de alcool zilnic, acestea nu recomanda consumul de alcool. Exista doua motive pentru care alcoolul nu este benefic: in primul rand, alcoolul suprasolicita ficatul. El trebuie degradat, si se transforma in acizi grasi care se acumuleaza in ficat. Celulele hepatice expuse excesiv la alcool mor, iar in timp sunt inlocuite de tesut fibros, afectiune ce se numeste ciroza hepatica.

In al doilea rand, alcoolul este un foarte bun furnizor de energie: 1 g de alcool contine 7 kcal, mai mult decat proteinele sau glucidele, care contin fiecare cate 4 kcal per gram. Iar aceste kilocalorii sunt goale, nu aduc niciun nutrient si nu pot fi folosite ca si energie, deci sunt depozitate.

Chipsurile


Fie ca sunt cu sare, cu aroma de barbeque sau cu smantana si verdeata, chipsurile sunt snacks-urile perferate, in special la petreceri. Din pacate, chipsurile sunt pajite in ulei la temperaturi foarte crescute, fapt ce determina producerea acrilamidei. Aceasta este un cunoscut compus neurotoxic si carcinogen. Pe langa continutul de acrilamida, in cazul chipsurilor se adauga si continutul de acizi grasi care cresc riscul aparitiei cancerelor, afectiunilor cardiace, diabetului si accidentelor vasculare cerebrale.

Daca vrei sa inlocuiesti chipsurile cu alternative mai sanatoase, poti opta pentru fasii de morcovi, castraveti, ardei grasi sau alte legume, alaturi de sosuri de branza, iaurt sau salsa. Acestea sunt foarte gustoase si, mai important, sanantoase.

chipsuri

Pentru a avea o viata sanatoasa, elimina din lista de cumparaturi toate alimentele procesate, pline de substante sintetice si inlocuieste-le cu alternativele naturale, neprocesate, pe care le poti prepara dupa gustul tau.
Articolul urmator
Cele mai periculoase alimente pentru ficat. Stai departe de ele!
Cele mai periculoase alimente pentru ficat. Stai departe de ele!
Ce personaj din Grey`s Anatomy esti?
Incepe quiz
Ce personaj din Grey`s Anatomy esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (12)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - nutritie si boli metabolice

    1. Laptele vegetal: tipuri, beneficii și recomandări (52 vizite)