Consuma mangold pentru aceste beneficii si proprietati miraculoase!

Consuma mangold pentru aceste beneficii si proprietati miraculoase!

Cristina Tarziu

Mangoldul, cunoscut si ca sfecla pentru frunze sau sfecla elvetiana, este o varietate foarte populara in special in tarile mediteraneene. Frunzele de mangold pot fi consumate crude in salate sau gatite intr-o multime de feluri - fierte, coapte, la abur - iar beneficiile pentru sanatate sunt uimitoare. Frunzele de mangold pot avea un gust usor amar care, insa, se atenueaza in momentul in care sunt gatite. In orice fel ai alege sa le consumi, iata care sunt motivele pentru care trebuie sa introduci sfecla pentru frunze in dieta ta:
 


• Frunzele de mangold sunt excelente in dietele de slabire pentru ca au doar 27 de calorii pe suta de grame dar sunt, in schimb, foarte satioase si hranitoare.

• Mangoldul contine acid siringic, un flavonoid ce inhiba activitatea unei enzime specifice care are rolul de a descompune carbohidratii in zaharuri si regleaza, astfel, nivelul glicemiei. In plus, mangoldul contine si o cantitate mare de fibre si proteine care stimuleaza digestia si stabilizeaza nivelul de zaharuri din sange.

• Contine cantitati mari din vitaminele K, C, A, E, B6, dar si minerale precum magneziu, potasiu, fier, sodiu, cupru.

• Pentru ca are in compozitia sa o cantitate mare de antioxidanti, dar si luteina, beta-caroten, zinc, quercitina si zeaxantina, frunzele de mangold joaca un rol important in neutralizarea radicalilor liberi si prevenirea cancerului, in special a cancerul de colon.

• Mangoldul contine cantitati mari de potasiu si de vitamina K, ambele esentiale pentru buna functionare a creierului si sustinerea functiilor cognitive.

• Datorita continutului mare de fier si de cupru, mangoldul stimuleaza producerea de celule rosii si previne, astfel, anemia.

• Frunzele de mangold au proprietati antiinflamatorii. In plus, contin mult potasiu care contribuie la reducerea tensiunii arteriale si previne bolile cardiovasculare.

• Beta-carotenul din frunzele de mangold mentin sanatatea ochilor reducand riscul de degenerare maculara, glaucom si alte afectiuni de natura olfactiva.

• Mangoldul contine multa biotina, un compus organic esential pentru sanatatea parului, stimularea regenerarii si un aspect sanatos al firului de par.

• Asemenea sfeclei comune, mangoldul contine betalaina, un antioxidant puternic cu rol antiinflamator si detoxifiant.

• Mai multe studii de laborator au aratat ca mangoldul protejeaza ficatul la animalele cu diabet indus in cadrul experimentelor, atragand astfel atentia asupra potentialului acestei plante in tinerea sub control a simptomelor si prevenire efectelor devastatoare ale diabetului asupra organismului.

• Consumul de mangold sustine sanatatea oaselor pentru ca furnizeaza organismului cantitati mari de calciu, magneziu si vitamina K. Vitamina K1 previne activarea in exces a osteoclastelor (celule care au capacitatea de a distruge tesutul osos pe masura ce se formeaza altul nou, avand rol important in procesul de remaniere osoasa), iar bacteriile bune din intestine convertesc vitamina K1 in vitamina K2, care activeaza osteocalcina, cea mai importanta proteina non-colagenica a matricei osoase.

• Alte beneficii ale consumului de mangold: imbunatateste digestia, stimuleaza sistemul imunitar, reduce febra.

Cum sa prepari frunzele de mangold pentru a beneficia la maxim de proprietatile sale

 

Sfecla pentru frunze poate fi consumata ca atare, insa cei mai multi nutritionisti recomanda gatirea sa pentru a indeparta gustul amarui, dar si pentru a reduce nivelul de oxalati din compozitia sa, care, in cantitate mare, se pot cristaliza si pot cauza probleme de sanatate precum calculii renali. Asadar, daca suferi deja de afectiuni la nivelul sistemului urinar, evita sa consumi mangold in stare cruda. E suficient sa il gatesti pentru 2-3 minute.

Pentru a beneficia la maxim de proprietatile benefice pentru sanatate ale mangoldului, alege doar plantele proaspat culese, fara frunze ofilite sau zone ingalbenite. Tulpinile trebuie sa fie crocante, iar frunzele fara pete sau gauri. Daca intentionezi sa le depozitezi, nu le spala inainte ci pune-le pur si simplu intr-o punga din care ai scos pe cat posibil aerul; in felul acesta le poti pastra in frigider pana la 5 zile.

Introdu sfecla pentru frunze in meniul tau si bucura-te de o adevarata portie de sanatate!
Articolul urmator
Sirop de brad: beneficii și proprietăți
Sirop de brad: beneficii și proprietăți
Câtă latină știi? Doar 40% dintre adulți răspund corect la aceste întrebări
Incepe quiz
Câtă latină știi? Doar 40% dintre adulți răspund corect la aceste întrebări

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.