Totul despre cicoare: beneficii și proprietăți

Totul despre cicoare: beneficii și proprietăți

Redactor Raluca Margean

Cicoarea (Cichorium intybus) este o plantă originară din Europa și Asia, cultivată de secole în scop medicinal. Frunzele sale pot fi consumate în salate, iar rădăcina este des folosită ca alternativă la cafea. Află ce beneficii are această plantă, cum o poți consuma, dar și care sunt efectele sale adverse!

Ce este cicoarea?

Cicoarea este printre cele mai comune plante sălbatice, originară din Europa, vestul Asiei și nord-vestul Africii. Datorită versatilității sale, cicoarea este astăzi răspândită în multe alte locuri din lume. Ea poate fi găsită  adesea pe marginea drumurilor și este greu de ratat, mai ales la mijlocul verii, când este în floare.

Cicoare pe câmp
Sursa foto: Pixabay.com

Cicoarea are o rădăcină lungă, cărnoasă și o tulpină rigidă, ramificată, care crește la o înălțime de aproximativ 1 - 1,5 metri. Frunzele sale sunt dințate, cu lobi, asemănătoare ca aspect cu frunzele de păpădie. Ca și păpădia, cicoarea conține o sevă lichidă, lăptoasă.

Planta înflorește din iulie până în octombrie, având flori de culoare violet deschis sau lavandă. Capetele florilor se deschid înainte de răsăritul soarelui și încep să se închidă după-amiaza. Fiecare floare individuală se deschide o singură dată și se estompează după o zi. Polenul alb, care este vizitat de albine și fluturi, se adună la vârfurile staminelor în timpul dimineții devreme.

Beneficiile și proprietățile cicoarei

În Egiptul Antic, cicoarea comună a servit ca plantă medicinală și este folosită și astăzi ca atare.

Iată care sunt principalele beneficii ale cicoarei:

Îmbunătățirea sistemului digestiv și funcției intestinale

Rădăcina de cicoare conține fibra prebiotică inulină, o substanță despre care se spune că are următoarele proprietăți:

  • Îmbunătățește sănătatea intestinului prin reducerea inflamației și servind drept hrană pentru bacteriile bune din corpul uman.
  • Ajută sistemul digestiv să absoarbă mai mulți nutrienți.
  • Ajută la reducerea constipației.

Reglarea nivelului de zahăr din sânge

Inulina menține controlul nivelului de zahăr din sânge prin îmbunătățirea modului în care organismul metabolizează carbohidrații și scăderea rezistenței la insulină.

Ajută la pierderea în greutate

Ceai de cicoare
Sursa foto: iStock.com

Tot inulina oferă un grad de control al poftei de mâncare, prin reglarea grelinei (hormonul foamei). Cicoarea crește senzația de sațietate, iar acest lucru poate ajuta la reducerea aportului caloric și, cu timpul, contribuie la pierderea în greutate. De asemenea, cicoarea are un efect laxativ ușor. 

Proprietăți antiinflamatorii

Inflamația cronică poate contribui la probleme precum diabetul, bolile de inimă și cancerul. Studiile pe animale au arătat că rădăcina de cicoare posedă proprietăți antiinflamatorii, în special atunci când este încorporată într-o dietă pe termen lung. Ea poate ajuta inclusiv la reducerea umflăturilor asociate osteoartritei.

Sursă bună de vitamine și minerale

De asemenea, cicoarea are un conținut scăzut de grăsimi și este o sursă bună de mangan, vitamina B6, potasiu, vitamina C, acid folic și fosfor. Manganul și vitamina B6 îmbunătățesc fluxul sanguin către creier și oferă beneficii neurologice. 

Cum să consumi cicoarea?

Deoarece are un conținut bogat de fibre și beta-caroten, cicoarea este un plus sănătos pentru orice dietă. Toate părțile plantei sunt comestibile.

De exemplu, frunzele de cicoare sunt comestibile crude, dar trebuie să ai în vedere că frunzele mai vechi au, de obicei, un gust amar. Această aromă este apreciată în anumite bucătării, precum Italia sau partea de sud a Indiei. În Albania, frunzele sunt folosite ca înlocuitor pentru spanac sau ca ingredient pentru garnituri și sunt în principal fierte la abur sau marinate în ulei de măsline.

În general, frunzele nu se usucă bine și de aceea trebuie consumate proaspete. Ele pot fi recoltate într-o pungă de plastic sigilată și păstrate în frigider timp de până la o săptămână. Este important să le speli chiar înainte de utilizare pentru o durată de valabilitate mai lungă deoarece frunzele umede putrezesc mai repede. Pentru a scăpa de gustul amar, poți fierbe frunzele, apoi să le storci bine.

Rădăcinile de cicoare pot fi utilizate ca înlocuitor de cafea, după ce au fost curățate de coajă.

Cafea din cicoare
Sursa foto: iStock.com

Iată ce trebuie să faci pentru a le folosi ca alternativă la cafea:

  1. Taie rădăcinile în bucăți de un centimetru și prăjește-le pe o foaie de copt până capătă o culoare maro închis. Acest lucru poate dura de la 45 de minute până la 1 oră, în funcție de cât de groase sunt.
  2. Urmărește bucățile de rădăcină în timp ce se prăjesc, întorcându-le ocazional pentru a permite o uscare uniformă.
  3. Când simți un miros asemănător cafelei, este timpul să le scoți.
  4. Păstrează-le într-un loc răcoros și întunecat, pentru a nu pierde aroma.
  5. Zdrobește rădăcinile prăjite ca boabele de cafea și prepară-ții propria „cafea”.

Un alt mod de a consmua cicoarea este sub formă de ceai. Studiile au arătat ceaiul din rădăcini de cicoare poate ajuta la problemele digestive.

Ceaiul de cicoare se pregătește adăugând în 200 ml de apă fiartă 1 -1,5 lingurițe de rădăcină proaspătă sau uscată. Lasă la infuzat 5-7 minute, apoi strecoară și bea ceaiul astfel obținut.

Efectele adverse ale consumului de cicoare

Datorită conținutului de inulină, cicoarea poate ajuta sistemul digestiv. Cu toate acestea , studiile au arătat că, prea multă inulină poate duce la crampe stomacale, flatulență, constipație, diaree și alte tulburări digestive.

De asemenea, cicoarea poate cauza simptome alergice, mai ales persoanelor carese știu alergice la polenul de mesteacăn. Ea conține compuși similari mesteacănului și poate declanșa probleme în cavitățile bucale ale persoanelor sensibile. Aceasta înseamnă că este posibil să apară probleme precum umflare, furnicături, erupții pe piele, durere în gât și gură și probleme de respirație.

Un alt posibil efect advers al consumului exagerat de cicoare este agravarea calculilor biliari.

Interacțiuni cu alte medicamente

Cicoarea interacționează cu medicamentele utilizate în diabet, ducând la o scădere prea mică a glicemiei. Prin urmare, se recomandă să îți monitorizezi îndeaproape glicemia dacă iei cicoare împreună cu alte medicamente de diabet.

Sarcina și cicoarea

Chiar dacă, în general, cicoarea este sigură în cantități limitate, specialiștii  recomandă evitarea utilizării acestei plante la femeile însărcinate și cele care alăptează.

În concluzie, cicoarea este o plantă cu potențiale beneficii pentru sănătate. Ea are proprietăți antiinflamatorii și ajută la păstrarea sănătății sistemului digestiv. În plus, datorită conținutului de inulină și taninine, oamenii folosesc cicoarea pentru păstrarea sănătății ficatului și a inimii, constipație, indigestie, hipertensiune arterială și multe alte afecțiuni. Cu toate acestea, nu există multe dovezi științifice care să susțină aceste utilizări, iar consumată în exces, cicoarea poate avea efecte adverse.

Surse foto: Pixabay.com, iStock.com

Surse articol: Pharmeasy.in, Livestrong.com

Articolul urmator
Spirulina vie: beneficii și mod de administrare
Spirulina vie: beneficii și mod de administrare
Eşti altruist sau eşti Grinch în persoană? Acest quiz îți va dezvălui totul
Incepe quiz
Eşti altruist sau eşti Grinch în persoană? Acest quiz îți va dezvălui totul

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - nutritie si boli metabolice

    1. Laptele vegetal: tipuri, beneficii și recomandări (73 vizite)