Vinul roșu: este sau nu bun pentru organism?

Vinul roșu: este sau nu bun pentru organism?
Redactor Raluca Margean
Sâmbătă, 29.06.2024

Părerile sunt împărțite în ceea ce privește beneficiile vinului roșu pentru sănătate. Unele persoane sunt de părere că un pahar de vin roșu în fiecare zi poate face parte dintr-o dietă sănătoasă, în timp ce alții cred că vinul este oarecum supraevaluat. Unele studii au arătat că un consum moderat de vin roșu poate ajuta le reducerea riscului apariției mai multor boli, inclusiv boli de inimă. Cu toate acestea, există o linie fină între aportul moderat și excesiv. Vom discuta în acest articol dacă vinul roșu este bun sau nu pentru sănătate.

Cuprins

Vin roșu: proprietăți nutritive

Vinul roșu se face prin zdrobirea și fermentarea strugurilor întregi, de culoare închisă. Drojdia crește și ia zaharurile naturale, transformându-le în alcool. Coaja strugurilor dă vinului roșu o parte din culoarea și aroma sa.

Taninurile, care sunt un grup de substanțe chimice care se găsesc în mod natural în celulele vegetale prezente în vin, se formează în timpul fermentației și sunt responsabile pentru gustul amar, dar plăcut al vinului.

Există multe tipuri de vin roșu, diferite ca gust, culoare și concentrație de alcool. În general, vinul roșu conține un procent de alcool care variază  între 12-15%.

Pahar de vin roșu și struguri
Sursa foto: Pexels.com

Iată ce altceva se mai regăsește în compoziția vinului roșu, într-o porție de 145 de g:

  • Calorii: 125
  • Proteine: 0,1 grame
  • Grăsime: 0 grame
  • Carbohidrați: 4 grame
  • Fibre: 0 grame
  • Zahăr: 1 gram

Cea mai mare parte a caloriilor din vinul roșu provine din alcool, iar caloriile rămase sunt din carbohidrați. Carbohidrații din vinul roșu provin din coaja de struguri, din extractul de semințe și din resturile de zaharuri din struguri.

Vinul roșu conține, de asemenea, cantități mici de vitamine și minerale, inclusiv:

  • Fier
  • Calciu
  • Potasiu
  • Fosfor

Beneficiile vinului roșu

Studiile au arătat de-a lungul timpului că un consum moderat de vin roșu poate aduce beneficii pentru sănătate. Acest lucru se datorează în principal conținutului său ridicat de antioxidanți puternici.

Vinul roșu este adesea considerat a fi responsabil pentru „paradoxul francez”. Această frază se referă la observația că francezii au rate scăzute de boli de inimă, în ciuda faptului că consumă multe grăsimi saturate și colesterol.

Unii experți credeau că vinul roșu este agentul alimentar care protejează populația franceză de efectele nocive ale acestor nutrienți, însă noi cercetări au arătat că grăsimile saturate și colesterolul alimentar nu provoacă boli de inimă atunci când sunt consumate în cantități rezonabile.

Adevăratul motiv din spatele sănătății bune a francezilor este probabil faptul că aceștia mănâncă mai multe alimente integrale și au în general un stil de viață mai sănătos.

În ceea ce privește beneficiile vinului roșu, iată care sunt considerate efectele pozitive ale sale:

Vinul roșu conține compuși vegetali puternici și antioxidanți, inclusiv resveratrol

Strugurii sunt bogați în mulți antioxidanți. Acestea includ resveratrolul, catechina, epicatechina și proantocianidinele . Se spune despre acești antioxidanți, în special despre resveratrol și proantocianidine că sunt principalii responsabili pentru beneficiile vinului roșu pentru sănătate. 

Proantocianidinele pot reduce daunele oxidative din organism. De asemenea, pot ajuta la prevenirea bolilor de inimă și a cancerului. 

Resveratrolul, care se găsește în coaja strugurilor, este produs de unele plante, pentru a-și ”trata” rănile. Prin urmare, acest antioxidant a fost asociat cu multe beneficii pentru sănătate, inclusiv combaterea inflamației și a coagulării sângelui, precum și reducerea riscului de boli de inimă și cancer.

Totuși, este important de știut că resveratrolul din vinul roșu este destul puțin. Ar trebui să consumi mai multe sticle pe zi pentru a ajunge la cantitatea folosită în studiile pe animale. 

Vinul roșu poate reduce riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și deces prematur

Studiile au arătat că poate exista o legătură directă între consumul de vin și riscul de boli de inimă. S-a constatat faptul că persoanele care beau aproximativ 150 ml de vin roșu pe zi își scad moderat riscul în comparație cu cei care nu beau. Cu toate acestea, un aport mai mare crește dramatic riscul de boli de inimă.

Cantitățile mici de vin roșu ajută la reținerea colesterolului HDL „bun” în sânge. De asemenea, daunele oxidative și oxidarea colesterolului LDL „rău” pot fi, de asemenea, reduse cu până la 50%. 

Studiile privind riscul de deces arată că persoanele care beau vin în cantități moderate au un risc mai scăzut de deces din cauza bolilor de inimă, în comparație cu cei care nu beau sau cei care beau bere sau băuturi spirtoase. Cercetătorii spun, însă, că sunt necesare mai multe studii pentru a confirma acest lucru.

Alte posibile beneficii pentru sănătate ale consumului de vin roșu

Vinul roșu a fost asociat cu alte beneficii pentru sănătate, care sunt în general atribuite antioxidanților săi puternici.

Două pahare de vin roșu, struguri și nuci
Sursa foto: Pexels.com

Așadar, consumul de vin roșu (1 pahar pe zi) este asociat cu:

  • Un risc redus de demență și boala Alzheimer
  • Risc redus de depresie
  • Rezistență redusă la insulină

Deși pare că vinul roșu în cantități mici până la moderate poate fi bun pentru sănătate, există și câteva aspecte negative importante de luat în considerare.

Riscurile vinului roșu

În timp ce o cantitate mică spre moderată de vin roșu poate oferi beneficii pentru sănătate, consumul de prea mult de alcool poate provoca efecte devastatoare asupra sănătății.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, alcoolul este asociat cu numeroase probleme de sănătate, inclusiv ciroza, cancerele, bolile de inimă și tulburările de dezvoltare, iar aceste riscuri depășesc orice beneficii potențiale ale vinului roșu.

Iată care sunt efectele negative recunoscute ale consumului de alcool:

Dependența de alcool. Consumul regulat de alcool poate scăpa de sub control și poate duce la alcoolism.

Ciroza hepatică. Atunci când se consumă mai mult de 2 pahare de vin în fiecare zi, riscul de a dezvolta boli hepatice crește. Boala hepatică în stadiu terminal, numită ciroză, pune viața în pericol.

Risc crescut de cancer. Consumul de alcool este un factor de risc în 4% din toate tipurile de cancer. Cele mai frecvente tipuri afectate de alcool sunt cancerele de sân și colorectal.

Risc crescut de depresie. Cei care consumă alcool în mod regulat au un risc mult mai mare de depresie decât cei care nu consumă alcool.

Risc crescut de deces și boală. Consumul de prea mult vin, chiar și doar 1-3 zile pe săptămână, poate crește riscul de diabet la bărbați. Consumul ridicat de alcool a fost, de asemenea, asociat cu un risc crescut de deces prematur.

Persoanele care suferă de gută nu ar trebui să bea deloc. Consumul de alcool, inclusiv vin, poate agrava simptomele de gută. 

Cât vin roșu poți consuma pe zi fără riscuri mari?

Dacă îți place vinul roșu, ar trebui să te limitezi doar la o cantitate minimă.

În Europa și America, consumul moderat de vin roșu este considerat a fi:

  • 1–1,5 pahare pe zi pentru femei.
  • 1-2 pahare pe zi pentru bărbați.

Unele surse recomandă, de asemenea, să lași să treacă 1-2 zile fără alcool în fiecare săptămână.

Reține că recomandările de mai sus se referă la consumul total de alcool. Dacă bei pe lângă vin roșu și alte băuturi alcoolice, acest lucru te poate duce la un consum excesiv dăunător.

De asemenea, dacă ai un istoric de abuz de substanțe sau dacă ai în familie antecedente de alcoolism, atunci medicii recomandă să eviți vinul roșu și orice altă băutură alcoolică.

Cu ce preparate poți combina vinul roșu?

Femeie care are un pahar de vin în mână
Sursa foto: Pexels.com

Vinul roșu este cunoscut pentru capacitatea sa de a se asocia cu o varietate largă de preparate culinare, de la carne roșie și brânzeturi până la paste și deserturi. Iată câteva sugestii:

Carne de vită. Aceasta se potrivește de minune cu un Cabernet Sauvignon sau un Malbec. Taninii din vin echilibrează grăsimea din carne, intensificând aromele.

Carne de miel. Un Merlot completează perfect aromele bogate și textura fragedă a mielului.

Carne de pui. Un Pinot Noir sau un Zinfandel mai ușor poate fi o alegere excelentă pentru preparatele din pui, fie că sunt la grătar, coapte sau înăbușite.

Curcan. Această carne se combină bine cu un Merlot sau vinuri care nu sunt prea taninoase și nu vor domina gustul cărnii.

Paste cu sos roșu. Un Chianti se potrivește de minune cu pastele cu sos de roșii datorită acidității lor care echilibrează dulceața sosului.

Lasagna. Un vin cu o aciditate relativ ridicată și o aromă bogată de cireșe sau prune merge perfect cu straturile de carne și brânză din lasagna.

Brânzeturile tari. Un Cabernet Sauvignon sau un Shiraz se potrivesc bine cu brânzeturi tari precum cheddar sau gouda.

Brânzeturi moi. Un Pinot Noir este ideal pentru brânzeturi moi precum brie sau camembert.

Pește gras. Peștele gras, cum ar fi tonul sau somonul, se combină bine cu un Pinot Noir.

Fructe de mare. Evită vinurile roșii foarte taninoase. Cel mai bine alege un vin rose pentru această combinație.

Vinul roșu se mai poate combina cu:

  • Mâncăruri pe bază de ciuperci sau legume prăjite și grătar
  • Preparate picante mexicane sau asiatice
  • Deserturi (ciocolată neagră sau tarte de fructe)

Ce vin să servești la paste, friptură, pește, desert sau alte mâncăruri

Cum alegi corect vinul roșu

Există multe soiuri de vin roșu, fiecare cu propria aromă unică. Unele dintre cele mai populare soiuri de struguri includ:

  • Cabernet Sauvignon: plin și îndrăzneț, cu arome de coacăze negre, mure și tutun.
  • Merlot: Cu corp mediu și neted, cu arome de prune, cireșe și ciocolată.
  • Pinot Noir: Cu corp ușor și delicat, cu arome de cireșe, zmeură și condimente.
  • Syrah (cunoscut și ca Shiraz): plin și picant, cu arome de mure, piper negru și lemn dulce.

Alege vinul roșu după preferințele tale de aromă și gust, dar ține cont și de:

Nivelul de tanine. Dacă preferi vinurile cu mai puține taninuri, care dau senzația de uscăciune, alege un Merlot sau un Pinot Noir. Dacă îți plac vinurile cu taninuri puternice, încearcă un Cabernet Sauvignon.

Preț. Prețul vinurilor roșii poate varia de la o sticlă la alta. Deși prețul nu indică întotdeauna calitatea, este important să ții cont și de acest aspect.

De asemenea, învață terminologia vinului și citește eticheta pentru a alege corect. Iată câțiva termeni cheie de care trebuie să ții cont:

Taninuri. Taninurile sunt compușii care se găsesc în cojile și semințele de struguri care conferă vinului roșu gustul ușor amar și astringența caracteristică.

Aciditate. Aciditatea este cea care conferă vinului prospețimea. Vinurile cu niveluri ridicate de aciditate se potrivesc bine cu alimente acide, cum ar fi mâncărurile pe bază de roșii.

Corp. Corpul se referă la greutatea și senzația în gură a vinului. Vinurile pot fi ușoare, mijlocii sau pline.

Conținutul de alcool. conținutul de alcool al vinului poate varia de la 8% la 15% sau mai mult.

Așadar, vinul roșu poate fi experiență senzorială plăcută și poate avea beneficii pentru sănătate dacă este consumat în cantități mici sau moderate. Cel mai bine optează pentru vin roșu la ocazii speciale, nu fă din consumul lui un obicei prea des.

Cele mai cunoscute tipuri de vin rosu si particularitatile lor

Vezi si
Gemoterapie: ce este și care sunt beneficiile sale
Gemoterapie: ce este și care sunt beneficiile sale
Raluca Margean | Sâmbătă, 29.06.2024
Uleiurile de semințe: sunt sau nu toxice?
Uleiurile de semințe: sunt sau nu toxice?
Raluca Margean | Sâmbătă, 29.06.2024

Surse foto: Pexels.com

Surse articol: Healthline.comHookandladderwinery.com

Articolul urmator »
Tempeh: ce este și cum îl poți consuma
Tempeh: ce este și cum îl poți consuma
Raluca Margean | Vineri, 28.02.2025
Incepe quiz
Ce fel de diva de pe covorul rosu esti?
Ce fel de diva de pe covorul rosu esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Ce este medicina funcțională și cum te poate ajuta
Raluca Margean | Sâmbătă, 31.08.2024

Ne găsești pe