Oboseala: Cum te feresti de ea?

Femei si barbati
Statisticile arata ca oboseala cronica este de doua ori mai frecventa in randul femeilor cu varste cuprinse intre 25 si 45 de ani.
Femeile sufera de oboseala cronica de 4 ori mai des decat barbatii. Totusi, studiile recente au aratat ca sexul nu este neaparat un factor decisiv, iar faptul ca la femei acest sindrom este mai frecvent ca la barbati se explica si prin faptul ca femeile se adreseaza mai repede medicului decat barbatii. Efort intelectual versus efort fizic La mijlocul anilor ‘80, in SUA si Anglia au aparut adevarate epidemii de oboseala. Specialistii au adus la cunostinta sindromul YUP (Young Urban Professionnals), ce se manifesta in randul tinerilor care depun eforturi fizice si intelectuale intense, prin oboseala timp de mai multe luni, dureri articulare, febra, pierderi de memorie, tulburari de somn. |
![]() |
Studiile arata ca persoanele care duc o munca intelectuala obosesc mai mult decat cei care fac un efort fizic. Sunt necesare 4-5 ore de somn pentru a reface energia fizica, in timp ce pentru un efort intelectual este nevoie de o perioada de somn de doua ori mai mare.
Persoanele care au o activitate intelectuala intensa trebuie sa lucreze in camere spatioase, bine aerisite, pentru a ajuta creierul sa primeasca cat mai mult oxigen.
Imbatranim mai repede
Specialistii au descoperit ca, atunci cand suntem stresati sau obositi, organismul are un sistem special de conservare a energiei, astfel: un flux important de sange este directionat catre organele vitale, creierul si inima, mai putin la celelalte organe, cum sunt splina, tractul digestiv sau pielea.
Daca pielea nu este bine irigata, atunci isi va pierde vitalitatea si elasticitatea. Din aceasta cauza, dupa o perioada mai lunga de oboseala parem imbatraniti. Pe de alta parte, cantitatea mica de sange din sistemul digestiv aduce tulburari digestive cum ar fi balonarile, constipatiile, diareea.
Perfectionismul oboseste Oamenii perfectionisti sau excesiv de muncitori se plang si ei frecvent de oboseala. Ei simt ca nu se pot relaxa pana nu termina tot ce au de facut si totul este aranjat pana la ultimul detaliu, chiar daca la final, sunt sleiti de puteri. Astfel de persoane trebuie sa invete sa isi ofere mici pauze, pentru a se relaxa, caci intregul efort de a duce rapid totul la bun sfarsit nu este altceva decat un pas sigur catre o oboseala accentuata. Potrivit unui studiu efectuat de oamenii de stiintã de la Universitatea Alabama din Birmingham, SUA, persoanele cu oboseala cronica aveau si episoade de hipertensiune atunci cand trebuiau sa se concentreze pentru a duce la bun sfarsit anumite sarcini la serviciu.
|
![]() |
Alimentatia gresita
In multe cazuri oboseala este provocata si de o dieta inadecvata. Daca folosim alimente nerafinate, coloranti artificiali, mult zahar si grasimi, nu vom oferi organismului combustibilul necesar pentru a da un randament maxim.
Studiile arata ca, desi zaharul creste nivelul de energie, sezantia este de moment, dupa care oboseala revine chiar mai in forta. Nivelul glicemiei este foarte important. Un nivel ridicat dar si un nivel scazut al glicemiei duc intotdeauna la oboseala. Un mic dejun nepotrivit poate induce starea de oboseala pe tot parcursul zilei.
Cafeaua, alcoolul, somniferele si suplimentele de vitamine pot fi o solutie de scurta durata, dar in cel mai rau caz, pot fi chiar nocive. Folosirea in exces a cafelei si a altor produse care contin cofeina pot pacali corpul pentru o perioada scurta de timp, insa de fapt, induc o stare de oboseala prelungita.
Esential pentru evitarea oboselii este pastrarea unui program regulat de somn si alimentare.
Dietele nepotrivite sau urmate "dupa ureche" induc o deficienta de proteine, vitamine si minerale , provocand oboseala, prin epuizarea energiei organismului. Orice dieta trebuie sa fie rezonabila, echilibrata si conceputa sa se muleze pe organismul individului respectiv.
![]() |
Multa natura si multa miscare Activitatea fizica este esentiala in lupta impotriva oboselii. In majoritatea cazurilor, odihna nu este solutia optima, pentru ca starea de oboseala este adesea rezultatul unei conditii fizice proaste. O circulatie proasta scade capacitatea de eliminare a toxinelor din corp, iar oamenii care fac exercitii fizice in mod regulat au nevoie de mai putin oxigen pentru a executa acelasi volum de lucru decat cei care duc o viata sedentara. Sunt de preferat plimbarile in aer liber si miscarea usoara in natura fata de o tigara si o ceasca de cafea. Fumul de tigara este extrem de nociv iar cafeaua are efecte adverse asupra glicemiei, ambele ducand la oboseala. |
|


