Oboseala: Cum te feresti de ea?

Oboseala: Cum te feresti de ea?

Raluca Cristea

Oboseala este unul din semnalele de alarma pe care le trage corpul atunci cand simte ca se afla in pericol si ca rezervele lui incep sa se diminueze. Se manifesta prin dureri de cap sau la nivelul intregului corp ( mai ales spate si picioare), scaderea atentiei si concentrarii, intarzierea reflexelor.

Femei si barbati

Statisticile arata ca oboseala cronica este de doua ori mai frecventa in randul femeilor cu varste cuprinse intre 25 si 45 de ani.

Femeile sufera de oboseala cronica de 4 ori mai des decat barbatii. Totusi,   studiile recente au aratat ca sexul nu este neaparat un factor decisiv, iar faptul ca la femei acest sindrom este mai frecvent ca la barbati se explica si prin faptul ca femeile se adreseaza mai repede medicului decat barbatii.

Efort intelectual versus efort fizic

La mijlocul anilor ‘80, in SUA si Anglia au aparut adevarate epidemii de oboseala. Specialistii au adus la cunostinta sindromul YUP (Young Urban Professionnals), ce se manifesta in randul tinerilor care depun eforturi fizice si intelectuale intense, prin oboseala timp de mai multe luni, dureri articulare, febra, pierderi de memorie, tulburari de somn.

Studiile arata ca persoanele care duc o munca intelectuala obosesc mai mult decat cei care fac un efort fizic. Sunt necesare 4-5 ore de somn pentru a reface energia fizica, in timp ce pentru un efort intelectual este nevoie de o perioada de somn de doua ori mai mare.

Persoanele care au o activitate intelectuala intensa trebuie sa lucreze in camere spatioase, bine aerisite, pentru a ajuta creierul sa primeasca cat mai mult oxigen.

Imbatranim mai repede

Specialistii au descoperit ca, atunci cand suntem stresati sau obositi, organismul are un sistem special de conservare a energiei, astfel: un flux important de sange este directionat catre organele vitale, creierul si inima, mai putin la celelalte organe, cum sunt splina, tractul digestiv sau pielea.

Daca pielea nu este bine irigata, atunci isi va pierde vitalitatea si elasticitatea. Din aceasta cauza, dupa o perioada mai lunga de oboseala parem imbatraniti. Pe de alta parte, cantitatea mica de sange din sistemul digestiv aduce tulburari digestive cum ar fi balonarile, constipatiile, diareea.



Perfectionismul oboseste

Oamenii perfectionisti sau excesiv de muncitori se plang si ei frecvent de oboseala. Ei simt ca nu se pot relaxa pana nu termina tot ce au de facut si totul este aranjat pana la ultimul detaliu, chiar daca la final, sunt sleiti de puteri. Astfel de persoane trebuie sa invete sa isi ofere mici pauze, pentru a se relaxa, caci intregul efort de a duce rapid totul la bun sfarsit nu este altceva decat un pas sigur catre o oboseala accentuata.

Potrivit unui studiu efectuat de oamenii de stiintã de la Universitatea Alabama din Birmingham, SUA, persoanele cu oboseala cronica aveau si episoade de hipertensiune atunci cand trebuiau sa se concentreze pentru a duce la bun sfarsit anumite sarcini la serviciu.

 



Alimentatia gresita

In multe cazuri oboseala este provocata si de o dieta inadecvata. Daca folosim alimente nerafinate, coloranti artificiali, mult zahar si grasimi, nu vom oferi organismului combustibilul necesar pentru a da un randament maxim.

Studiile arata ca, desi zaharul creste nivelul de energie, sezantia este de moment, dupa care oboseala revine chiar mai in forta. Nivelul glicemiei este foarte important. Un nivel ridicat dar si un nivel scazut al glicemiei duc intotdeauna la oboseala. Un mic dejun nepotrivit poate induce starea de oboseala pe tot parcursul zilei.

Cafeaua, alcoolul, somniferele si suplimentele de vitamine pot fi o solutie de scurta durata, dar in cel mai rau caz, pot fi chiar nocive. Folosirea in exces a cafelei si a altor produse care contin cofeina pot pacali corpul pentru o perioada scurta de timp, insa de fapt, induc o stare de oboseala prelungita.

Esential pentru evitarea oboselii este pastrarea unui program regulat de somn si alimentare.

Dietele nepotrivite sau urmate "dupa ureche" induc o deficienta de proteine, vitamine si minerale , provocand oboseala, prin epuizarea energiei organismului. Orice dieta trebuie sa fie rezonabila, echilibrata si conceputa sa se muleze pe organismul individului respectiv.
 
Multa natura si multa miscare


Activitatea fizica este esentiala in lupta impotriva oboselii. In majoritatea cazurilor, odihna nu este solutia optima, pentru ca starea de oboseala este adesea rezultatul unei conditii fizice proaste.

O circulatie proasta scade capacitatea de eliminare a toxinelor din corp, iar oamenii care fac exercitii fizice in mod regulat au nevoie de mai putin oxigen pentru a executa acelasi volum de lucru decat cei care duc o viata sedentara.

Sunt de preferat plimbarile in aer liber si miscarea usoara in natura fata de o tigara si o ceasca de cafea. Fumul de tigara este extrem de nociv iar cafeaua are efecte adverse asupra glicemiei, ambele ducand la oboseala.


Alte subiecte care te-ar putea interesa:

Pregateste-te sa infrunti migrenele!
Plantele te ajuta sa scapi de stres si oboseala
Cromoterapia: Fascinanta lume a culorilor!

Subiecte de pe forum:

De azi fac Pilates!
Psihologul
Cele mai bune idei cum sa iti petreci timpul liber


Articolul urmator
Urina verde: cauze și tratament
Urina verde: cauze și tratament
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?
Incepe quiz
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (145)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Simona (anonim)
    2 octombrie 2009 14:02

    Interesant articolul!!!! sufar si eu de aceasta oboseala cronica .. as fi vrut totusi ca articolul sa contina mai multe informatii cu privire la metodele de combatere a acestei probleme....

    anutuibiza89 (anonim)
    28 septembrie 2009 01:01

    in fine...imi place articolul.pwp

    crsdva
    26 septembrie 2009 16:04

    am avut si eu o perioada in care oboseala m-a rapus foarte tare...atunci am inceput sa consum lichide foarte multe si credeti-ma-- a functionat!!...consumati cel putin 2 litru de apa pe zi si o sa simtiti rezultatele..chiar are efect!!!

    Stefi (anonim)
    25 septembrie 2009 15:03

    Un articol foarte reusit. Eu fac parte din categoria perfectionistilor si este exact cum scrie in articol, dupa o zi de lucru la birou in care am multe lucruri de rezolvat termin foarte obosita si fara chef de nimic.Lucru care ma ingrijoreaza pt ca sant inca tanara si ar trebui sa am chef de viata si sa ies mai des in oras cu prietenii.. oricum o sa incerc sa duc o viata mai sanatoasa...ms pt sfaturi

    sabina_89
    25 septembrie 2009 12:12

    Toate informatiile pe care noi toti avem nevoie!!!

    onya
    24 septembrie 2009 13:01

    iaichs! m-a speriat...!

    ana_bv (anonim)
    24 septembrie 2009 11:11

    foarte reusit articolul...imi place!