Cât costă un test Papanicolau în 2018, în funcție de locul în care îl faci
Cuprins
- De ce ai nevoie de testul Papanicolau
- Cât costă un test Papanicolau în 2018
- Cum te pregătești de testul Papanicolau
- Cum se desfășoară testul Papanicolau
- Cât de des ar trebui să repeți testul Papanicolau
Începem cu o statistică nu prea plăcută: România se află pe primul loc în lume în ceea ce privește mortalitatea în urma cazurilor de cancer de col uterin. Unul dintre cele mai importante motive pentru care ne remarcăm din nou într-un mod negativ? Faptul că româncele nu își fac testul Papanicolau.
Fiind considerat principala metodă de a descoperi din timp cancerul de col uterin, testul Papanicolau ar trebui efectuat după începerea vieții sexuale, cu o frecvență pe care ai agreat-o alături de doctorul tău ginecolog. Află din rândurile de mai jos cât costă testul Papanicolau și tot ce trebuie să știi înainte de a-l face!
De ce ai nevoie de testul Papanicolau
Testul Papanicolau are drept obiectiv identificarea celulelor canceroase sau cu potențial canceros, ce au suferit anomalii din cauza virusului HPV. Se estimează că, atunci când boala este descoperită în primele stadii, există un procent de reușită în vindecare de 90%, uriaș, cel puțin atunci când îl comparăm cu cifrele înregistrate de alte cazuri de cancer.
De ce e Papanicolau atât de important? Deoarece, așa cum această afecțiune nemiloasă ne-a obișnuit, cancerul de col uterin nu presupune simptome evidente decât atunci când e deja într-un stadiu avansat. Principala cauză a bolii e infectarea cu virusul HPV, ce poate „vegeta” într-o stare latentă ani de-a rândul înainte de a ajunge să progreseze în cancer.
Nici femeile care au efectuat vaccinul anti-HPV sau care au un singur partener sexual nu sunt la adăpost de incidența cancerului, deși riscul scade în cazul lor. Cu alte cuvinte, testul e obligatoriu pentru noi, toate. Așa cum spune proverbul, paza bună trece cu adevărat primejdia rea!
Cât costă un test Papanicolau în 2018
Începem cu veștile bune: dacă ești asigurată medical, testul Papanicolau e gratis la stat. Ai nevoie doar de o trimitere de la medicul tău de familie și de o programare. De asemenea, statul a inițiat din 2012 și o campanie națională de testare gratuită la care pot participa și femeile care nu sunt asigurate, care se desfășoară în special în mediul rural și în orașele mici. Discută cu medicul tău de familie pentru a afla dacă există centre de recoltare gratuite și în orașul tău.
În ceea ce privește clinicile private, vezi mai jos care sunt tarifele practicate și cât costă testul Papanicolau în cadrul lor.
Clinica Medlife: Citodiagnostic Papanicolau – 55 de lei, Citodiagnostic Papanicolau în mediu lichid – 105 lei
Medsana: Citologie cervico-vaginala (colorația PAP) – 90 de lei, Citologie cervico-vaginală (PAP) în mediu lichid – 120 de lei
Medicover – clinica lucrează cu Casa de Asigurări de Sănătate, așa că testul e gratuit.
Sanador - examen Babeș Papanicolaou 1 lamă clasic secreție col uterin, secreție vaginală – 90 de lei, examen Babeș Papanicolau 2 lame clasic secreție col uterin, secreție vaginală – 100 de lei, examen Babeș Papanicolau - în mediu lichid secreție col uterin, secreție vaginală – 120 de lei, examen Babeș Papanicolau în mediu lichid și CIN tec PLUS secreție col uterin, secreție vaginală – 380 de lei.
Regina Maria: examen Papanicolau convențional – 77 de lei
Cum te pregătești de testul Papanicolau
Testul Papanicolau nu trebuie sub nicio formă efectuat atunci când ești la menstruație, ne atenționează doctorii. Ideal ar fi să te programezi cândva între ziua a 10-a și a 14-a (dacă ești perfecționistă, află că medicii consideră că a 12-a zi e cea mai indicată).
De asemenea, înainte cu 48 de ore de recoltarea probelor, evită dușurile vaginale, administrarea de ovule, folosirea tampoanelor interne și contactul sexual, pentru a nu perturba echilibrul vaginului tău.
Cum se desfășoară testul Papanicolau
Unul dintre motivele pentru care multe femei se feresc de testul Papanicolau este durerea. Ei bine, trebuie să afli că e vorba doar despre o preconcepție. Examinarea nu e dureroasă, deși e adevărat că poți resimți un ușor disconfort, mai ales dacă nu îți relaxezi vaginul înainte de introducerea instrumentului de recoltare.
Papanicolau se desfășoară în cabinetul medicului. Ești întinsă pe masa de examinare, cu picioarele îndepărtate. Medicul va introduce un instrument numit speculum în vaginul tău, pentru a îndepărta pereții acestuia și a căpăta astfel o viziune de ansamblu asupra cervixului. Cu ajutorul unei periuțe moi, specialistul va recolta apoi celulele cervicale, care vor fi trimise la laborator.
Rezultatul va fi primit în câteva zile, în funcție de programul clinicii. Dacă ai primit un răspuns negativ, bucură-te, deoarece înseamnă că nu a fost identificată prezența de celule canceroase sau precanceroase.
În cazul unui rezultat pozitiv, nu intra în panică: în majoritatea cazurilor e vorba despre o inflamație. Medicul tău te va programa pentru biopsie și alte teste și va stabili care e cea mai bună procedură de urmat.
Cât de des ar trebui să repeți testul Papanicolau
Nu, nu e necesar să te programezi în fiecare an pentru Papanicolau, așa cum se vehicula într-o anumită perioadă. Între 18 și 65 de ani, frecvența recomandată este de trei ani, deși aceasta poate varia în funcție de recomandările medicului. În general, după vârsta de 65 de ani nu mai e obligatoriu să te supui examinării Papanicolau, deși medicul tău îți poate recomanda să o faci dacă ai mai mulți parteneri sexuali.
Condițiile de risc ce pot determina repetarea la un interval mai scurt de timp a testului pot include:
- un test anterior care a revelat existența celulelor pre- sau canceroase;
- o infecție cu virusul HIV;
- sistem imunitar slăbit din cauza chimioterapiei sau a unui transplant de organe.
Acum, că ai aflat cât costă testul Papanicolau și ai descoperit că nu reprezintă o investiție care să îți zdruncine atât de tare bugetul, este vital să te programezi pentru o astfel de examinare. Nu uita, viața ta e în joc, iar în contextul evoluției medicale din ultimii ani, chiar e atât de simplu să previi o boală mortală precum cancerul.
Surse foto: iStock