Descopera tratamentul care te scapa de scurgerile vaginale anormale

Descopera tratamentul care te scapa de scurgerile vaginale anormale

Eugenia Dinescu, redactor

Inainte de prima menstruatie si pana la menopauza, prezenta secretiei vaginale (leucoreea) este absolut normala si reprezinta un semn ca aparatul tau reproducator functioneaza normal. Secretiile vaginale sunt modalitatea prin care vaginul se curata singur si isi pastreaza un pH normal, iar aspectul sau sanatos (semi-transparent, lichid) poate varia in functie de perioada in care te afli a ciclului menstrual. La ovulatie, ea devine transparenta si gelatinoasa si nu este exclus ca in primele zile dupa menstruatie sa capete o consistenta mai groasa, dar fara a fi insotita de dureri, senzatia de arsura, mancarimi sau iritatii.

Insa modificarea aspectului secretiei vaginale normale ar putea fi semnul unei tulburari a florei vaginale sanatoase, care poate fi cauzata de boli cu transmitere sexuala, patologii ale uterului, modificari hormonale sau infectii. Asadar, daca ai observat o modificare a culorii, consistentei sau a mirosului secretiei vaginale, nu amana vizita la medicul ginecolog: in urma unui examen al secretiei sau al testului Papanicolau, medicul specialist va putea recunoaste cauza care le determina si iti va prescrie un tratament adecvat tipului de scurgere vaginala cu care te confrunti.  

Afla, in continuare, care sunt cele mai frecvente tipuri de scurgeri vaginale anormale, cauzele lor si modalitatile prin care pot fi prevenite si tratate!  

Scurgeri vaginale maronii

Culoarea rosiatica sau maronie a scurgerii vaginale indica prezenta sangelui in secretie si poate fi cauzata atat de un ciclu menstrual neregulat, cat si de endometrioza, cancer cervical sau boala pelvina inflamatorie. Adesea, acest tip de scurgere provoaca si dureri pelvine, asa ca programeaza-te de indata pentru un consult daca te confrunti cu aceste simptome. De asemenea, scurgerile vaginale roz sunt intalnite frecvent in cazul femeilor care abia au nascut si sunt considerate normale. Totusi, prezenta sangelui in secretia vaginala a unei femei aflate in primele 37 de saptamani de sarcina poate semnala o nastere prematura, asa ca nu amana vizita la medicul obstetrician-ginecolog.

Scurgeri vaginale galbui

Gonoreea si chlamydia sunt doua dintre bolile cu transmitere sexuala care determina o secretie vaginala galbuie, sangerari intre perioada normala de menstruatie si incontinenta urinara. Acestea se trateaza doar in cabinetul medicului specialist si sunt transmisibile, asa ca renunta la contactul sexual neprotejat pana nu urmezi un tratament. In schimb, o scurgere vaginala galben-verzuie, urat mirositoare, este asociata cu trichomoniaza. Infectia cu trichomonas provoaca roseata, iritatii si mancarimi, iar in anumite cazuri vine insotita de senzatia de usturime sau durere in timpul mictiunii.  

Scurgeri vaginale urat mirositoare, albe sau gri

In cazul vaginozei bacteriene, lactobacilii prezenti in vagin sunt inlocuiti cu tipuri diferite de bacterii anaerobe, care iti pot provoca o serie de simptome inconfortabile. Vaginoza bacteriana determina o secretie vaginala gri, cu un miros deranjant, consistenta lichida si este insotita adesea de senzatie de mancarime si inflamarea vaginului si vulvei. Poti fi tentata sa efectuezi igiena intima mult mai riguroasa pentru a scapa de mirosul intepator, insa acest lucru va destabiliza si mai mult flora vaginala, facandu-te mai vulnerabila in fata infectiilor bacteriene.

Scurgeri vaginale albe, inodore

Este una dintre cele mai frecvente cauze ale modificarii secretiei vaginale, afectand peste 75% dintre femei, cel putin o data in viata: candidoza, caci despre ea este vorba, schimba culoarea secretiei in alb opac, este inodora si ii modifica textura normala in una grunjoasa sau vascoasa. Dietele drastice, stresul sau tratamentele antibiotice te pot face mai susceptibila in fata unei infectii fungice, dar poti dezvolta o infectie micotica si daca porti pantaloni prea stramti sau lenjerie din materiale sintetice. Acestea nu permit aerisirea corespunzatoare a zonei si creeaza o acumulare de caldura care duce la inmultirea ciupercii Candida Albicans, prezenta intr-o proportie mica chiar si intr-un vagin sanatos. 


Mai mult, dusurile vaginale sau sapunurile cosmetice pot inrautati problema, creand un mediu propice pentru dezvoltarea ciupercii.

Pentru a nu afecta echilibrul florei vaginale, foloseste intotdeauna produse destinate igienei intime, cu un pH adaptat florei vaginale, care inhiba proliferarea bacteriilor si fungilor care provoaca infectii ale acestei zone. Pentru igiena zilnica, foloseste Femiwash, o spuma concentrata bio-activa fara sapun sau conservanti, care mentine zona curata fara sa perturbe sistemul natural de aparare al vaginului. In plus, contine acid lactic, care permite formarea si imbunatatirea aciditatii vaginale. 
 Multi-Gyn Femiwash,
magazinvavianpharma.ro, 33.38 lei

 Multi-Gyn Flora Plus,
magazinvavianpharma.ro, 46.93 lei
 Multi-Gyn Intiskin,
magazinvavianpharma.ro, 33.88 lei

Iar pentru a sprijini populatia de lactobacili, bacteriile „bune” care pastreaza sanatatea florei vaginale, poti folosi Multi-Gyn Flora Plus. Acesta optimizeaza pH-ul vaginal si amelioreaza senzatiile de disconfort produse de infectiile micotice la nivelul vaginului. In timpul tratamentului, dupa epilat sau sport, Intiskin te ajuta sa calmezi mancarimile, iritatiile si arsurile din zona intima, conferindu-ti prospetime si eliminand mirosurile neplacute.

Viziteaza magazinul online VavianPharma.ro si descopera gama completa de produse Multi-Gyn pentru o igiena intima corespunzatoare, dar si o multime de suplimente alimentare, cosmetice si accesorii pentru sanatatea intregii familii!

Articolul urmator
Semne de cancer la limbă pe care oricine ar trebui să le știe
Semne de cancer la limbă pe care oricine ar trebui să le știe
Care este fantezia ta secreta?
Incepe quiz
Care este fantezia ta secreta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.