Infecțiile cu transmitere sexuală: cinci bune obiceiuri pentru a le evita

Infecțiile cu transmitere sexuală: cinci bune obiceiuri pentru a le evita

Redactor Divahair.ro

Infecțiile cu transmitere sexuală (ITS) sunt adesea nedureroase, asimptomatice, dar extrem de contagioase. Ele sunt și o sursă de multe idei preconcepute. De exemplu, se crede că ar fi rare în prezent, deși, potrivit specialiștilor, numărul cazurilor de infecții cu sifilis și Chlamydia au crescut de la începutul anilor 2000. Ori că persoanele peste 50 de ani nu ar fi afectate, idee falsă, având în vedere că este o vârstă la care mulți divorțează și își reiau activitatea intimă cu noi parteneri. Sau că aceste infecții pot fi contractate din toalete publice, când, de fapt, așa cum arată și numele, sunt transmisibile. Cea mai tandră sau mai toridă relație de iubire poate să aibă ca efect secundar o astfel de infecție, fără să știi, pentru că unele pot fi asimptomatice pentru purtători, care o transmit mai departe. Iată care sunt cinci cele mai bune obiceiuri de adoptat pentru o viață intimă sănătoasă.

femeie care isi tine mainile impreunate in zona intima

Te protejezi

Când ai un partener nou, este esențial să te protejezi, chiar dacă partenerul este sigur că nu ar suferi de o astfel de infecție și ai încredere în el. În cele din urmă, nu poți fi cu adevărat sigură decât dacă vă testați împreună. Prezervativul este cea mai sigură metodă de a evita o astfel de problemă, inclusiv pentru alte forme de plăcere intimă, deoarece virusul care provoacă SIDA sau bacteriile chlamydia sunt transmise, printre altele, prin lichidul seminal. Dacă ai anumite dubii sau nu ai la dispoziție un prezervativ, abstinența este cea mai bună metodă de protecție. Detalii aici

Câteva reguli de igienă

Transmiterea acestor boli se poate face și prin purtarea în comun a unor haine, deși acest lucru se întâmplă mai rar. De aceea, atunci când probezi un costum de baie sau lenjerie intimă în magazin trebuie să o păstrezi pe a ta pe tine. Nu împrumuta niciodată aparatul de ras unei prietene. Nu în ultimul rând, riscul de astfel de infecții poate fi ridicat în rândul consumatorilor de droguri, deci ai grijă cu cine te asociezi.

Testează-te în mod regulat

Pentru a putea preveni o astfel de infecție, este recomandat să te testezi regulat. Examenele microscopice pe frotiu permit detectarea unor astfel de probleme, precum și a papilomavirusurilor. Fidelitatea în cuplu nu este o metodă sigură de a combate acest virus, mai ales că poate avea o perioadă de incubație de câțiva ani și uneori poate fi asociat cu o boală autoimună. De asemenea, poți fi atentă la eventuale simptome, ca durere în timpul urinării, iritații sau mâncărime în zona intimă. Un simplu test de urină poate detecta prezența chlamydiei în organism. Totodată, există teste de screening pentru HIV.

Vaccinarea împotriva anumitor ITS

În prezent, nu există încă un vaccin eficient contra HIV, mononucleozei, cunoscută și ca boala sărutului, a herpesului și chlamydia, deși, în urmă cu doi ani, un ser de imunizare în cazul celei din urmă dădea rezultate promițătoare în testele efectuate de specialiștii de la Imperial College London (The Lancet). Există însă un vaccin care poate preveni majoritatea papilomavirusurilor, ce pot genera cancer de col uterin și infertilitate. Însă acesta este cel mai eficient atunci când este administrat în adolescență.

Solicită tratament și anunță partenerul în caz de ITS

Multe ITS, precum sifilisul, chlamydia și gonoreea, pot fi tratate, cu condiția să se acționeze rapid. Multor persoane le este rușine să meargă la medic, însă, netratate, aceste infecții pot avea consecințe grave. De exemplu, chlamydia poate provoca infertilitate în cazul femeilor. Din păcate, herpesul nu poate fi vindecat, dar antiviralele pot ameliora perioadele dureroase. Comunicarea cu (fostul) partenerul este importantă, pentru ca și el să fie testat și tratat și a nu o transmite mai departe.

Femeile sunt mai vulnerabile decât bărbații la infecțiile cu transmitere intimă, motivul fiind acela că o contaminare se face mai ușor de la un bărbat decât în sens invers.

Sursă foto: Shutterstock

Articolul urmator
Yerba mate: beneficii, mod de administrare și riscuri
Yerba mate: beneficii, mod de administrare și riscuri
De ce jucarie sexuala ai nevoie?
Incepe quiz
De ce jucarie sexuala ai nevoie?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.