Conjunctivita alergica- simptome, diagnostic, tratament

Conjunctivita alergica- simptome, diagnostic, tratament

Bulgaru Cristina

Conjunctivita alergica este o inflamatie a conjunctivei produse printr-o reactie alergica.

Ce este conjunctiva?

Conjunctiva este o membrana subtire, mucoasa, stralucitoare ce captuseste fata posterioara a pleoapelor iar apoi se rasfrange trecand pe partea anterioara a globului ocular si tapeteaza fata anterioara a scleroticii.

Topografic conjunctiva prezinta trei portiuni:
-Conjunctiva palpebrala sau tarsala
-Conjunctiva fundului de sac
-Conjunctiva bulbara

Functiile conjunctivei sunt:

-de protectie
-de aparare
-de retinere a filmului lacrimal
-de stabilitate a filmului lacrimal
-de participare la raspunsul imun celular si umoral prin sinteza de anticorpi (in special IgA).

Cauzele conjunctivitei alergice

Conjunctivita apare ca o reactie la diferite tipuri de alergeni. Mecanismul de producere a bolii este reactia de hipersensibilizare de tip I mediata de anticorpii Ig E. Anticorpii Ig E vor determina eliberarea de histamina si alti mediatori (prostaglandine, leucotriene) ce induc vasodilatatie si edem.

Alergenii care induc un raspund imun pot fi reprezentati de:
- polenul

-praful

- iarba

-lana

-parul

-excremente de animale

-pene

-spori de mucegai

-lentilele de contact.

Simptomele conjunctivitei alergice

Exista mai multe tipuri de conjunctivite alergice, si anume:
1.Conjunctivita alergica sezoniera
2.Conjunctivita primavaratica
3.Keratoconjunctivita atopica
4.Conjunctivita papilara giganta

Conjunctivita alergica
Conjunctivita alergica sezoniera este o conjunctivita foarte comuna ce apare ca reactie la alergenii din aer. Clinic se constata ca pacientul cu teren atopic (rinita alergica, astm bronsic) se prezinta cu o conjunctivita acuta, ce prezinta urmatoarele simptome:
-senzatie de corp strain
-senzatie de disconfort ocular
-lacrimare
-fotofobie
-prurit
-usturime
-rinoree
Prezenta pruritului intens este foarte sugestiva pentru diagnostic.
 
Conjunctivita primavaratica reprezinta o inflamatie bilaterala, recidivanta ce intereseaza in special conjunctiva si evolueaza mai ales in perioada copilariei. Debutul afectiunii se situeaza in jurul varstei de 5 ani, conditia avand un caracter autolimitativ dupa pubertate. Bolnavii acuza prurit, lacrimare, fotofobie, senzatie de corp strain. Atingerea corneana imbraca diverse aspecte: keratita punctata superficiala, eroziuni mai mari cu aspect de ulcer, placi epiteliale sau cicatrici subepiteliale.

Keratoconjunctivita atopica este o forma rara, care afecteaza barbatii tineri cu dermatite atopice. Acestia prezinta de obicei modificari cutanate la nivelul gatului, pe fata antecubitala si in fosa poplitee. De asemenea, ei prezinta astm, febra fanului, urticarie, rinite. Semnele clinice oculare sunt asemanatoare cu cele din keratoconjunctivita primavaratica cu cateva diferente: exacerbarea sezoniera este minima, papilele conjunctivale sunt obisnuit mici, atingerea corneana induce opacifiere si neovascularizatie periferica.

Conjunctivita papilara giganta apare la purtatorii de lentile de contact sau in caz de anoftalmie protezata. Este o reactie de sensibilizare, ce apare probabil la substantele din compozitia plasticului. La nivelul conjunctivei tarsale superioare apar papile mari, gigante, insotite de mucus in exces.

Diagnosticul conjuctivitei alergice

Medicul stabileste diagnosticul de conjunctivita alergica dupa ce realizeaza o anamneza (care va stabili care sunt simptomele pe care pacientul le acuza, va stabili daca pacientul prezinta un teren atopic), un examen fizic ( medicul va observa modificarile de la nivelul analizatorului vizual, notand eventualele modificari de secretie, de relief, de culoare).
 
Pentru diagnosticul si evolutia bolii este importanta si stabilirea alergenului care a indus reactia imunitara din partea organismului. Pentru aceasta medicul va realiza o serie de analize si teste pentru a stabili cu exactitate ce alergen determina aparitia conjunctivitei.

Tratamentul conjuctivitei alergice

Conjunctivita alergica sezoniera se trateaza prin instilarea de antihistaminice topic (levocabastine), stabilizatori ai celulelor mastocitare (cromoglicat de sodiu, lodoxamide), combinatii (olopatadine) si selectiv corticosteroizi.
 
Formele moderate de conjunctivita primavaratica se vindeca prin administrarea locala de substante vasoconstrictoare (nafazolin, fenilefrina) si aplicarea de comprese reci. In formele severe de boala se recomanda administrarea topica de stabilizatori ai membranei mastocitare, corticosteroizi, cicloclosporina.
 
Pentru tratamentul keratoconjunctivitei atopice steroizii aplicati topic (dexametazone, betametazone, fluorometolone), stabilizatori ai celulelor mastocitare, antihistaminice administrate topic si sistemic.
 
Pentru tratamentul conjunctivitei papilare gigante este importanta igiena corecta si adecvata a lentilelor de contact, portul minim al acestora, intreruperea portului lentilelor de contact pana la rezolvarea inflamatiei, si la nevoie instilatia de cromoglicat de sodiu sau de steroizi.
Articolul urmator
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.1 (12)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.