Prezbiopia- simptome, diagnostic si tratament

Cuprins
Odata cu inaintarea in varsta, chiar si cei mai ageri ochi incep sa-si piarda acuitatea, iar unul dintre simptomele des intalnite este diminuarea puterii de distingere a obiectelor la apropiere- manifestarea se numeste prezbiopie.Pe masura apropierii de varsta medie, cristalinul (lentila ochiului) se subtiaza si isi pierde din elasticitate. Pierderea acestei proprietati duce la diminuarea vederii, deoarece obiectele nu mai sunt focalizate bine.
Aceste probleme incep sa fie remarcate in jurul varstei de 45 de ani, cand pentru a citi dintr-o carte sau dintr-un ziar, acestea trebuie indepartate de ochi pentru a vedea mai bine. Prezbiopia se poate corecta cu usurinta prin metodele de tratament clasice (ochelari de vedere, lentile de contact) si arareori capata forme severe.
Cauzele prezbiopiei
Acomodarea vizuala reprezinta capacitatea cristalinului de a-si modifica convexitatea si grosimea pentru a permite focalizarea obiectelor aflate la diferite distante. Pierderea acestei proprietati duce la diminuarea vederii, deoarece obiectele nu mai sunt focalizate bine.
Prezbiopia este un proces normal in cadrul imbatranirii. Odata cu inaintarea in varsta cristalinul isi pierde din elasticitate, iar muschii ce il sustin sunt si ei usor afectati. Aceste doua schimbari reprezinta cauza prezbiopiei si scad capacitatea de acomodarea ochiului in special pentru vederea la apropiere.
Modificarile din prezbiopie apar gradat, desi poate parea ca aceasta diminuarea a acomodarii survine brusc. In final, ochii isi pierd abilitatea de a focaliza la distante diferite.
Simptomele prezbiopiei
Oamenii cu prezbiopie cred adesea ca au inceput sa aiba hipermetropie. In timp ce ei pot citi semne de pe strada si pot privi filme confortabil, nu pot citi tiparituri mici (ziar, cartea de telefon).
Diferenta dintre aceste afectiuni consta in faptul ca hipermetropia este cauzata de un ochi deformat, un ochi mai mic, iar prezbiopia este pur si simplu rezultatul faptului ca, cristalinul devine mai putin flexibil.
Principalul simptom al prezbiopiei este vederea neclara in special in distingerea obiectelor apropiate. Aceasta se inrautateste la lumina slaba sau pe un fond de oboseala. Prezbiopia poate de asemenea sa produca cefalee (dureri de cap) sau astenopie (oboseala ochilor). Vederea de aproape se inrautateste datorita acestei afectiuni in jurul varstei de 45 de ani. |
![]() |
Pana la 60 de ani ochii isi vor pierde capacitatea de acomodare in mod continuu necesitand schimbarea dioptriilor ochelarilor sau a lentilelor de contact. La varsta de 60 de ani acest proces se opreste si vederea nu se mai inrautateste.
Diagnosticul prezbiopiei
Diagnosticul de prezbiopie se poate face prin intermediul unui control oftalmologic standard, in care vor fi testate:
-capacitatea ochiului de acomodare prin schimbarea brusca a planului focusat
-acuitatea vizuala
-starea lentilelor vizuale
-starea muschilor oculomotori
-determinarea dioptriei
Tratamentul prezbiopiei
Pentru tratamentul prezbiopiei, persoanele afectate au mai multe optiuni:
-lupe
-ochelari bifocali
-ochelari de citit
-lentile de contact
Tratamentul prezbiopiei cu ajutorul ochelarilor de vedere consta in utilizarea unor lentile pentru apropiere si nu se recomanda achizitionarea acestora fara prescriptia medicului specialist, deoarece este posibila prezenta altor afectiuni oftalmologice (astigmatism , miopie) care pot fi ameliorate simultan cu prezbiopia.
De asemenea, persoanele care nu vor sa poarte ochelari sau lentile de contact, pot apela la chirurgia laser. Atentie insa, daca persoanele sufera si de miopie, laserul nu va putea reda vederea in totalitate, astfel incat va fi nevoie de folosirea in continuare a ochelarilor sau a lentilelor pentru prezbiopie sau pentru miopie (in functie de defectul care a fost corectat chirurgical).


