Cat de des ar trebui sa iti cureti urechile?

Cat de des ar trebui sa iti cureti urechile?

Eugenia Dinescu, redactor

Controlul secretiei de ceara din ureche a devenit parte din ritualul nostru zilnic de igiena corporala, insa cati dintre noi reusesc sa pastreze echilibrul delicat de care sistemul nostru auditiv are nevoie atunci cand ne curatam urechile? Foarte multe persoane reusesc sa isi agreseze canalul auditiv in timpul ingrijirii urechilor, fie pentru ca folosesc instrumente nepotrivite, fie pentru ca apeleaza la modalitatile care elimina cerumenul, acea substanta usor uleioasa din ureche, mult prea frecvent.

Asadar, pune deoparte pentru moment betisoarele cu vata si afla, in cele ce urmeaza, care sunt modalitatile si frecventa cu care ar trebui sa elimini excesul de cerumen, fara a pune in pericol sanatatea urechilor tale.

Cu siguranta ceara din ureche a devenit la un moment dat o problema suparatoare pentru tine, iar solutia cea mai simpla a fost sa iti introduci un betisor cu vata pe canalul auricular pentru a elimina inesteticul cerumen, a carui prezenta este asociata in mod traditional cu o igiena precara. Ei bine, prin folosirea repetata a betisoarelor igienice, nu reusesti decat sa elimini o cantitate foarte mica de cerumen si sa tasezi cantitatea ramasa, contribuind astfel la formarea dopului de ceara care iti poate cauza disconfort si alte neplaceri.

In realitate, cerumenul nu ar trebui indepartat deloc. Substanta de o culoare galbuie, cu un aspect usor vascos, este secretata de glandele apocrine si reprezinta propriul sistem de autocuratare al urechilor. El nu este semnul unei igiene indoielnice, ci previne patrunderea in ureche a corpurilor straine, precum particulele de praf sau chiar a insectelor mici, care adera la cerumen si sunt eliminate odata cu excesul. Mai mult decat atat, cerumenul are proprietati antibacteriene si ajuta la lubrifierea urechii, prevenind senzatia de uscaciune si mancarime din interiorul urechii, iar indepartarea lui frecventa face sistemul auditiv sa devina mai susceptibil la infectii.

In mod normal, cerumenul ar trebui sa fie eliminat de la sine, iar curatarea urechilor ar trebui realizata doar la nivelul pavilionului extern al urechii. Hipersecretia de cerumen, in schimb, poate conduce catre obstructia canalului auditiv, iar astfel te poti confrunta cu senzatia neplacuta de urechi infundate si diminuare temporara a auzului. Iar atunci cand folosesti betisoarele cu vata sau chiar casti audio intrauriculare, nu faci decat sa impingi depozitele de ceara si mai adanc in ureche.

Asadar, cum iti ingrijesti urechile intr-un mod sigur si mai ales, cat de des ar trebui le cureti? Aproape niciodata, iar folosirea betisoarelor igienice este chiar contraindicata, sustin specialistii in ORL. Pentru ritualul tau zilnic de igiena alege, in schimb, produse care iti vor curata canalul auditiv cu blandete, fara a te expune riscului de a dezvolta probleme in viitor. Spray-ul auricular este una dintre cele mai eficiente inovatii in domeniu, dizolvand depunerile de ceara fara sa afecteze echilibrul delicat din interiorul urechii. Iata recomandarile noastre:



 DOCULYSE, spray auricular pentru
dizolvarea si eliminarea dopului de
ceara, 50.60 lei
 DOCUSPRAY, spray auricular bazat
pe ingrediente marine pentru igiena zilnica a urechilor, 75.91 lei

Viziteaza magazinul online Vavian Pharma pentru a descoperi o gama intreaga de produse destinate urechilor, care iti vor asigura o ingrijire zilnica delicata si corecta.

Articolul urmator
Glanda pineală: ce este și cum îți ajută organismul
Glanda pineală: ce este și cum îți ajută organismul
Cât de des te faci de rușine în public?
Incepe quiz
Cât de des te faci de rușine în public?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.