Cum previi aparitia dopurilor de ceara din urechi

Cum previi aparitia dopurilor de ceara din urechi

Redactor Alexa Galgau

Pentru cei mai multi dintre noi, o igiena corecta a urechii implica folosirea betisoarelor speciale. Stiai, insa, ca acestea iti pot face mai mult rau decat bine? Specialistii in ORL atrag atentia ca ele pot avea efectul opus celui asteptat si pot contribui chiar la acumularea unei cantitati mai mari de ceara.

Uita tot ceea ce credeai ca stii despre igiena urechii si descopera cum sa previi aparitia dopurilor de ceara prin curatare corecta!

De ce sa nu folosesti betisoare de urechi

Ceara din urechi este formata prin combinarea unei secretii a glandelor sebacee cu celule moarte de piele. Pielea din canalul urechii se descuameaza exact la fel ca cea de pe tot restul corpului. Desi noi tot insistam sa le curatam, urechile sunt construite astfel incat sa impinga ceara in afara canalului atunci cand este nevoie. De aceea, atunci cand introduci betisorul in ureche, intrerupi procesul natural de descuamare a pielii, ceea ce poate rezulta in producerea unei cantitati si mai mari de ceara. In plus, nu este exclus nici sa impingi accidental ceara inapoi in canal, contribuind astfel la crearea unor dopuri pe care numai medicul le poate indeparta. 

Acum intelegi de ce nu este bine sa introduci corpuri straine in ureche . Aici este vorba nu numai de betisoare, ci si de alte instrumente pe care oamenii le folosesc pentru a se curata. Nu putine au fost cazurile in care s-au folosit agrafe si alte obiecte de acest gen pentru a indeparte ceara. Daca nu esti suficient de atenta, iti poti chiar rani timpanul. O alta metoda raspandita, dar care nu este tocmai sigura, este clatirea urechii cu apa, folosind o seringa pentru a introduce lichidul in canalul acesteia. Desi nu pare periculos la prima vedere, exista riscul ca apa sa ajunga in spatele stratului de ceara si sa provoace umflaturi si inflamatii. 

Cum sa previi aparitia dopurilor de ceara

Din moment ce am eliminat cele mai uzuale metode de curatare a urechii, probabil te intrebi cum ai putea sa previi totusi aparitia dopurilor de ceara.

Iata cateva metode utile si sigure!

1. Toarna cateva picaturi de peroxid de hidrogen (apa oxigenata) in ureche cu 10 minute inainte de a face un dus. Acesta va lichefia ceara si te va ajuta sa o indepartezi in timpul rutinei tale obisnuite de curatare a urechilor. Este de ajuns sa aplici aceasta metoda o data pe luna.

2. Daca ai pielea uscata, este posibil ca urechile tale sa produca mai multa ceara. In acest caz, pune-ti zilnic in urechi cate o picatura sau doua de ulei mineral, pentru a mentine zona hidratata. 

3. Prepara o solutie salina, amestecand intr-un vas o lingurita de sare si 100 ml de apa calduta. Amesteca bine, pana cand sarea este complet dizolvata. Apoi, inmoaie o bucata de vata in lichid si stoarce cateva picaturi in ureche, tinand capul aplecat intr-o parte. Stai in aceasta pozitie cateva minute, apoi apleaca-ti capul in directia opusa pentru a lasa ceara sa se scurga. 

4. Dupa ce iti faci dus, poti folosi o combinatie de otet si alcool pentru a-ti curata urechile. Amesteca intr-un pahar parti egale de otet si alcool izopropilic, apoi foloseste aceeasi metoda ca mai devreme, folosind vata pentru a picura lichidul in ureche. Aceasta solutie este eficienta mai ales pentru persoanele care inoata des si sunt mai predispuse la infectii cauzate de patrunderea apei in ureche. 

Atentie! Metodele de mai sus nu trebuie incercate daca ai avut vreodata timpanul perforat sau daca ai trecut printr-o operatie la ureche! Foloseste, in schimb, o bucata uda de material pentru a curata din cand in cand excesul de ceara. 

Poate te intrebi cand este cazul sa mergi la doctor din cauza dopurilor de ceara. Exista persoane ale caror urechi, intr-adevar, produc mai multa ceara decat marea majoritate si pot avea probleme cu auzul din aceasta cauza. Daca faci parte din aceasta categorie de oameni, este indicat sa mergi la ORL-ist o data la 6 luni, iar acesta iti va scoate dopurile cu niste instrumente speciale. 

Daca ai grija sa iti cureti corect urechile si renunti la betisoarele speciale ori la alte metode periculoase, nu vei avea probleme cu dopurile de ceara. Nu ezita, insa, sa mergi la medic daca ai diferite simptome la nivelul urechii, pentru ca o infectie netratata iti poate afecta permanent auzul!

Descopera si cele 5 lucruri pe care nu le stiai despre ceara din urechi!

Articolul urmator
Inima rănită: ce este și cum te afectează de fapt
Inima rănită: ce este și cum te afectează de fapt
Stii sa previi caderea masiva a parului?
Incepe quiz
Stii sa previi caderea masiva a parului?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.