Eliminarea puroiului în sinuzită: cum să eviți complicațiile acestei probleme de sănătate

Eliminarea puroiului în sinuzită: cum să eviți complicațiile acestei probleme de sănătate

Redactor Raluca Margean

Remediile naturiste pot fi eficiente pentru tratarea unei inflamații ușoare a sinusurilor, însă pentru eliminarea puroiului în sinuzită este nevoie, în cele mai multe cazuri, de tratament medicamentos. Antibioticele sunt necesare dacă este vorba de o infecție bacteriană, iar în unele cazuri pentru drenajul și curățarea sinusurilor este nevoie de intervenție chirurgicală. Află din acest articol cum îți dai seama că ai puroi de la sinuzită și ce trebuie să faci ca să scapi de el! 

Femeie cu mana la sinusuri

Ce este sinuzita? 

Sinusurile sunt cavități umplute cu aer, localizate la nivelul feței (ochi, nas, frunte). Cavitățile sinusale produc mucusul de care pasajele nazale au nevoie pentru a funcționa eficient. Când sinusurile nu sunt înfundate, mucusul se scurge ușor din nas, curățând murdăria și bacteriile. Sinuzita este o inflamație a mucoasei sinusurilor, care apare atunci când se acumulează un exces de mucus. Acesta permite virușilor, bacteriilor sau ciupercilor să crească mai ușor în acest mediu umed și să dezvolte infecții. 

Sinuzita poate provoca simptome precum: congestie nazală sau nas care curge, durere sau presiune la nivelul feței și durere în gât. Deși este inconfortabilă și dureroasă, sinuzita poate fi tratată cu remedii naturiste. Însă, dacă simptomele sunt severe și persistente și apare o infecție, pentru eliminarea puroiului în sinuzită este nevoie de tratament medicamentos. 

Cum îți dai seama că ai puroi de la sinuzită?

În general, o sinuzită ușoară se vindecă în maxim 10 zile de la începerea tratamentului. În cazul în care simptomele persistă după această perioadă sau se agravează, cel mai probabil este vorba de o infecție (puroi în nas).

Cele mai frecvente sinuzite care provoacă puroi sunt cele frontale (la sinusurile situate deasupra ochilor- pe frunte) și maxilare (la sinusurile de sub ochi).

Persoana cu mana la sinusuri

Semnele care îți pot indica existența unui puroi la sinusuri includ:

  • Secreție nazală purulentă (de culoare verzuie)
  • Sensibilitate a feței (în special sub ochi sau la nivelul nasului)
  • Ochi roșii
  • Durere de cap în partea frontală
  • Durere de dinți
  • Tuse
  • Febră
  • Oboseală
  • Respirație urât mirositoare
  • Dificultăți de respirație

Sinusuri infectate sau de ce faci puroi în nas când ai sinuzită?

Inflamația sinusurilor poate fi provocată de:

  • Virusuri sau bacterii 
  • Alergeni
  • Astm
  • Obstrucțiile mecanice a sinusurilor (deviație de sept, polipi nazali, traumatisme osoase)

Infecția - puroiul la sinusuri - apare, de obicei, în cazurile mai grave de sinuzită. 

Doctor cu rezultatul unei radiografii in mana

Dacă infecția durează mai mult de 8 săptămâni sau dacă tratamentul standard folosit pentru eliminarea puroiului în sinuzită nu funcționează, se poate efectua o examinare a nasului și a deschiderilor sinusale. Pentru acest lucru, medicul folosește un endoscop (un tub lung, subțire și flexibil, cu o cameră minusculă și o lumină la un capăt) care este introdus prin nas. Procedura nu este dureroasă, însă se poate administra un anestezic local ușor pentru confortul pacientului. 

O altă modalitate folosită des pentru determinarea cauzei infecției este cultura de mucus din nas. În unele cazuri, se vor preleva probe (puroi) direct din sinusuri. Este posibil ca o ciupercă să fie de vină pentru infecția sinusurilor, iar în acest caz, va fi nevoie de medicamente antifungice, în loc de antibiotice. Unele forme de infecție fungică a sinusurilor nu răspund la agenții antifungici și necesită utilizarea de steroizi orali.

Dacă nu se descoperă în aceste moduri cauza infecției, medicul poate recomanda o scanare CT a sinusurilor. 

Puroiul la sinusurile maxilare poate apărea și din cauza unui abces dentar. 

Cum elimini puroiul în sinuzită?

Femeie care-si da cu spray nazal si sta in pat

Eliminarea puroiului în sinuzită poate fi o provocare, însă există mai multe tratamente eficiente. Conform site-ului Medicalnewstoday.com, acestea includ:

  • Antibiotice

Acestea sunt prescrise de medic după efectuarea antibiogramei. Este esențial să urmezi tratamentul cu antibiotice pe toată perioada recomandată, chiar dacă te simți mai bine după 3-4 zile. Dacă întrerupi mai devreme administrarea de antibiotice, poți dezvolta o rezistență la aceste medicamente și îți poți agrava starea.  

  • Decongestionante nazale

De obicei se prescriu sprayuri nazale cu steroizi, antihistaminice sau o combinație de substanțe, inclusiv antibiotice. Deși unele se pot lua fără prescripție medicală, este esențial să nu administrezi astfel de medicamente fără recomandarea medicului, mai ales dacă suferi de hipertensiune arterială, probleme de prostată, glaucom sau insomnii. De asemenea, trebuie să știi că decongestionante nu se iau pe o perioadă îndelungată deoarece pot provoca efecte secundare grave care îți pot pune viața în pericol.

  • Steroizi orali

În cazurile severe sau cronice de sinuzită, medicul poate prescrie steroizi orali. Acestea sunt medicamente puternice, care provoacă efecte secundare.

  • Medicamente antifungice

Acestea sunt administrate în cazul infecțiilor provocate de ciuperci. De multe ori, pe lângă antifungice, pacienții au nevoie de intervenție chirurgicală pentru a îndepărta ciuperca.

  • Operația pentru eliminarea puroiului în sinuzită

Dacă tratamentele standard nu funcționează, medicul poate recomanda drenajul sinusurilor prin intervenție chirurgicală. Chirurgia endoscopică a sinusurilor este o metodă minim invazivă care are scopul de a elibera căile respiratorii și de a restaura funcția normală a sinusurilor. Procedura este realizată sub anestezie generală și este foarte eficientă. Totuși, în cele mai multe cazuri, este nevoie și de un tratament postoperator pentru vindecarea completă și prevenirea recidivei. Acesta include tamponament nazal cu materiale moi și usor de suportat timp de 1-2 zile și îngrijirea nasului pe o perioadă de 2-3 săptămâni.

Complicațiile sinuzitei: de ce este importantă eliminarea puroiului?

Deși sunt rare, complicațiile sinuzitei îți pot pune viața în pericol. Cele mai frecvente probleme care pot apărea dacă nu elimini puroiul din nas sunt:

  • Complicații orbitale. Dacă infecția se răspândește la ochi, poate provoca probeme de vedere și chiar pierderea vederii.
  • Infecții intracraniene (meningită). Această infecție provoacă inflamarea membranelor și a fluidului din jurul creierului și măduvei spinării și poate fi fatală.
  • Alte infecții. În situații mai rare, o infecție se poate răspândi la oase (osteomielită) sau piele (celulită).

Așadar, pentru eliminarea puroiului în sinuzită remediile naturale nu sunt suficiente. Infecțiile sinusurilor sunt tratate cu antibiotice sau alte medicamente, iar dacă nici acestea nu dau rezultate, se recomandă intervenția chirurgicală. Tratarea sinuzitei este importantă pentru evitarea complicațiilor grave de sănătate!

Surse foto: iStock.com

Articolul urmator
Vânătaie la ochi:5 motive pentru care te poți confrunta cu asta
Vânătaie la ochi:5 motive pentru care te poți confrunta cu asta
Cum stai cu norocul in 2020? Iti va merge bine in dragoste, sanatate, cariera sau bani?
Incepe quiz
Cum stai cu norocul in 2020? Iti va merge bine in dragoste, sanatate, cariera sau bani?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.