Infectiile urechii - simptome, diagnostic si tratament

Infectiile urechii - simptome, diagnostic si tratament
Tiganasu Olivia
Joi, 30.12.2010

Cuprins

Infectiile urechii sunt mai frecvente la copii. Adultii sunt si ei afectati, insa trei sferturi din totalul cazurilor apar la copiii sub varsta de 10 ani. Termenul medical pentru o infectie a urechii medii este otita medie.

Urechea medie se afla in spatele timpanului si contine trei oase mici care se misca atunci cand sunetele ajung la ele. In mod normal, acest spatiu este umplut cu aer. Uneori o infectie a tractului respirator cauzeaza o umflare si o inchidere a tubului de legatura dintre urechea medie si gat, tub numit trompa lui Eustachio. Astfel se acumuleaza lichid sau mucus care se infecteaza. Poate fi afectata una sau ambele urechi.

Cauzele infectiei urechii

Infectiile urechii medii sunt foarte des intalnite la copii (pana la 5 ani). Acest lucru se datoreaza faptului ca trompa lui Eustachio nu este complet dezvoltata, dar si a racelilor si a infectiilor tractului respirator superior care afecteaza frecvent aceasta grupa de varsta. Datorita acestui lucru este impiedicata drenarea secretiilor din ureche. Acumularea lor favorizeaza dezvoltarea bacteriilor si a virusurilor ce cauzeaza infectia urechii medii. Infectiile bacteriene, in proportie de 70%, sunt determinate de Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae si Moraxella catarrhalis.  

Practic, racelile, sinuzita, puseele de alergie si infectiile faringiene repetate sunt cauze ale infectiei urechii medii. Alti factori de risc sunt:

- sistem imunitar deficitar
- sexul; baietii sunt mai frecvent afectati
- alergii
- expunere la fumul de tigara
- alimentatia la biberon

Simptomele infectiei urechii

Otita medie apare la cateva zile de la o raceala sau infectie respiratorie. Simptomele apar repede si includ:

- durere de urechi; poate fi usoara sau severa
- febra
- stare generala de rau, greata si pierderea poftei de mancare
- sange si puroi care iese din ureche
- pierderea echilibrului
- pierderea auzului

Acumularea de mucus si puroi in urechea medie determina pocnete, tiuituri si senzatia de plenitudine la nivelul urechii. Cresterea presiunii poate duce la ruperea timpanului si eliminarea puroiului, urmata de ameliorarea durerii. O explozie de timpan, de obicei, se vindecã de la sine in cateva saptamani.

 

Diagnosticul infectiei urechii

In cazul in care observati unele din aceste simptome este necesara adresarea la medic. Specialistul poate intreba despre debutul simptomatologiei si existenta altor boli in antecedente. Examinarea consta in folosirea unui instrument special numit otoscop, cu care doctorul verifica existenta inflamatiei la nivelul urechii medii. Medicul are posibilitatea de a vizualiza timpanul (daca este perforat, proeminent, de culoare rosie), precum si acumularea de secretii sau puroi.

In cazul in care copilul a avut secretii in urechi pe o durata mai mare de 3 luni sau se suspecteaza pierderea auzului sunt indicate folosirea unor teste auditive. In situatia cand puroiul stagneaza in spatele timpanului si terapia cu antibiotice nu are efect se recomanda timpanocenteza. Prin acest procedeu, medicul perforeaza cu un ac timpanul si absoarbe secretiile acumulate.

Tratamentul infectiei urechii

Dupa examinarea copilului, doctorul recomanda masuri pentru ameliorarea simptomelor si tratament medicamentos in functie de gravitatea situatiei. Uneori, se indica urmarirea simptomatologiei pentru cateva zile avand in vedere ca peste 80% din infectiile urechii se vindeca de la sine (4 din 5 copii nu au nevoie de tratament).

Trebuie evitata folosirea antibioticelor datorita efectelor adverse (diaree, eruptii cutanate), dar si a cresterii numarului de bacterii rezistente la terapia medicamentoasa. Analgezice precum paracetamol sau ibuprofen ajuta la calmarea durerii si a febrei.

In cazurile grave in care simptomele nu dispar in 3 zile si timpanul este perforat, cu ambele urechi afectate sau temperatura ridicata, este adecvata administrarea antibioticelor. Tratamentul dureaza de obicei 5 zile si nu trebuie intrerupt chiar daca simptomele se reduc. Daca amoxicilina (cel mai utilizat antibiotic pentru infectiile urechii) nu amelioreaza simptomatologia in 48 de ore, medicul poate incerca alt antibiotic.

Un efect benefic in ameliorarea durerii il are aplicarea caldurii la nivelul urechii. Se pot folosi comprese calde sau tampoane de vata calde. La recomandarea medicului se pot folosi picaturi auriculare pentru calmarea durerii.

Masurile de preventie in infectia urechii

Printre masurile de prevenire a infectiei urechii se numara evitarea expunerii copilului la fumul de tigara, evitarea colectivitatilor mari de copii, folosirea suzetei pana la varsta de 6 luni.

Specialistii sustin ca alimentatia la san reduce riscul acestei afectiuni, iar in cazul in care se foloseste biberonul se recomanda ca in timpul alimentatiei copilul sa nu fie asezat in pozitie orizontala.

Articolul urmator »
Limba încărcată: cauze, simptome și tratament
Limba încărcată: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Duminică, 13.10.2024
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.0 (84)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Viroza digestivă: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Duminică, 16.03.2025
stefana ileana (anonim)
28 aprilie 2011 22:10

Aparitia otitei la bebelusi are cauza drept asistentele de la nastere deoarece nu fac bine spalaturile care sunt obligate sa le faca atunci cand se nasc copii.Pa

Ne găsești pe