Rinoscleromul- o inflamatie cronica a nasului

Rinoscleromul- o inflamatie cronica a nasului

Paraschiv Teodora

Daca iti curge nasul si il simti infundat, inseamna ca ai facut o rinita acuta. Cand nu o tratezi corespunzator sau bacteria care a determinat aceasta boala este agresiva, rinita  acuta poate evolua spre o forma cronica.

Rinita reprezinta inflamatia mucoasei foselor nazale. Rinoscleromul este un tip particular de rinita cronica. In 60% din cazuri, acesta se localizeaza la nivelul nasului; in 40% din cazuri, manifestarile pot fi de natura laringiana .

Cauza rinoscleromului

Rinsocleromul apare cand mucoasa nazala este agresata de o bacterie numita bacil Frisch sau Klebsiella rhinoscleromatis.

Daca inhalezi picaturi din aer, infectate cu aceasta bacterie, atunci poti face rinosclerom. Aceasta boala afecteaza nasul, dar leziunile se pot extinde si la nivelul laringelui, faringelui, cavitatea orala, sinusuri paranazale, tesuturi moi ale buzelor, traheei si bronhiilor.

Simptomele rinoscleromului

Daca ai rinosclerom, vei observa la nivelul nasului cruste urat mirositoare si secretii fetide.

Alte simptome ale acestei inflamatii  pot fi:

-senzatia de nas infundat;

-sangerari la nivelul foselor nazale;

-deformarea nasului;

-pierderea mirosului;

-dificultati la inghitire;

-dificultate in respiratie;

-senzatie de amorteala in cerul gurii;

-raguseala.

 

In timp, in mucoasa nazala pot apare formatiuni nodulare alb si roz, dure, imprastiate pe toata suprafata. Acestea au tendinta de a ingusta fosa nazala.

Diagnosticul de rinosclerom

Medicul otorinolaringolog te va consulta si va preleva secretii sau fragmente mici de mucoasa, pe care le va trimite la analize.

Examenul bacteriologic si cel histopatologic va evidentia prezenta unor bacterii in celule vacuolare.

Medicul iti mai poate recomanda sa faci si un computer tomograf. La acest examen, vor apare leziuni omogene si fara contrast, ce antreneaza colabarea neregulata a foselor nazale. In trahee, pot aparea leziuni asemanatoare criptelor, calcificari, noduli si ingrosarea peretilor.

Alte analize pentru diagnosticul rinoscleromului sunt endoscopia nazala si bronhoscopia.

Este important ca un rinosclerom sa nu fie confundat cu un cancer sau alte inflamatii cronice ale foselor nazale.

Tratamentul rinoscleromului

Daca ai rinosclerom, ti se va recomanda un tratament cu antibiotice. Rifampicina, tetraciclina sau streptomicina, le vei aplica local sub forma de creme sau picaturi. In acelasi timp, va trebui sa iei aceste antibiotice si pe cale orala, sub forma de tablete.

In unele cazuri, poate fi recomandata si interventia chirurgicala. Aceasta este utila cand apare obstructia nazala ori faringiana, sau cand sunt afectate sinusurile.

La persoanele la care este obstructionat laringele, in ultimul stadiu al bolii, se recomanda traheotomia. Aceasta reprezinta creearea unui orificiu la nivelul traheei, in partea antero-inferioara a gatului, prin care bolnavul poate respira.

Se poate intampla ca dupa vindecarea rinoscleromului sa ramai cu cicatrici sau stenoza (ingustare) nazala. In acest caz, chirurgul plastician poate interveni pentru rezolvarea leziunilor.

Articolul urmator
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
Stii sa faci fata stresului sau te lasi doborata?
Incepe quiz
Stii sa faci fata stresului sau te lasi doborata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.7 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.