Piciorul diabetic: ce este și cum tratezi problema
Diabetul zaharat reprezintă o problemă de sănătate comună care afectează tot mai multe persoane. Pentru că diabetul este o boală care evoluează destul de rapid, în absența controlului glicemiei, complicațiile apar inevitabil. Una dintre acestea este „piciorul diabetic”.
Cauzele apariției piciorului diabetic
Hiperglicemia, pe termen îndelungat, conduce la probleme serioase ale întregului organism, între care și încetarea funcționării diferitelor organe și țesuturi. Persoanele care suferă de diabet zaharat prezintă risc sporit de neuropatie – afectarea nervilor- și diverse disfuncții circulatorii care produc ulcere ale piciorului. Din cauza acestor disfuncții de circulație ale sângelui, capacitatea de a simți durerea se diminuează și, astfel, ulcerațiile sunt observate sau simțite destul de târziu. În multe astfel de cazuri se ajunge, inevitabil, la amputarea piciorului.
Simptomele piciorului diabetic
Cele mai întâlnite simptome în cazul piciorului diabetic sunt: senzația de arsură inexplicabilă, vagă, amorțeala piciorului și, deseori, furnicături care persistă. Din cauza imunității scăzute pe care o prezintă bolnavul, infecția, inițial localizată, se foarte extinde rapid în profunzime și afectează oasele, mușchii și ligamentele, conducând mai apoi la distrugerea în totalitate a scheletului piciorului. În momentul în care infecția avansează în profunzime, apar flegmoanele. Aceasta este ultima fază a piciorului diabetic – moartea țesuturilor.
Alte simptome care nu ar trebui ignorate
- Bătături apărute inexplicabil;
- Umflarea gleznei;
- Durere persistentă a picioarelor – în timpul mersului sau chiar în repaus;
- Picioare permanent reci;
- Colorația pielii – zone de piele albastră, roșie, tumefiată sau neagră.
Descoperă în clipul de mai jos mai multe informații despre ameliorarea problemelor apărute atunci când suferi de picior diabetic!
Tratamentul piciorului diabetic
Conform Fundației Internaționale de Diabet, până la 70% dintre amputările piciorului sunt cauzate de diabetul zaharat. Un bun control al glicemiei este obligatoriu și principala măsură de tratament care se impune. Anumite suplimente alimentare pot, de asemenea, ajuta la ușurarea durerii, inclusiv la combaterea disconfortului asociat în problema piciorului diabetic. Totodată, unele substanțe nutritive pot juca un rol important în repararea țesuturilor nervoase. În prezent, oamenii de știință studiază următoarele suplimente pentru tratamentul neuropatiei diabetice: acidul alfa, vitamina B12 și vitamina D.
Acidul alfa este un antioxidant foarte bun în tratamentul diabetului zaharat. Acesta se găseste în alimente precum broccoli sau morcovi, fiind disponibil și ca supliment oral, în timp ce vitaminele B12 și D susțin sănătatea structurilor nervoase.
În diabet, dieta sănătoasă este o regulă de necontestat pentru sănătatea generală și pentru ameliorarea durerii piciorului. Suplimentele nu sunt neapărat o soluție, pentru că nu vindecă durerea piciorului și sunt încă studiate pentru siguranța și eficacitatea lor.
Cea mai mare problemă, în cazul ulceratiilor diabetice, este pericolul de infectare a acestora. Cu toate că sunt puține ulcere diabetice care dau semne de infecție, cele mai multe sunt deja infectate, fără a prezenta simptome. Întrucât extinderea infecției la nivelul piciorului diabetic este întotdeauna rapidă, se impune o terapie consecventă cu antibiotice.
Cercetătorii de la Universitatea Northwestern Engineering au descoperit un nou tratament pentru piciorul diabetic, ce constă într-un bandaj regenerator, dintr-un material special, capabil să vindece ulcerațiile piciorului de patru ori mai repede decât orice alt tratament clasic.
„Am încorporat în acest bandaj o proteină produsă în mod natural de corp pentru repararea celulară, astfel încât procesul de vindecare să fie accelerat”, spune dr. Ameer, profesor în inginerie biomedicală.
Acest bandaj ajută și la renerarea celulară. „Unele răni apărute ca urmare a circulației deficitare la nivelul membrelor inferioare, o consecintă frecventă a diabetului, se vindecă foarte lent, motiv pentru care apar frecvent infecții. Cu ajutorul unor biomateriale dezvoltate de echipa noastră, vom accelera procesul de vindecare a țesuturilor”, susține Guillermo Ameer în cercetarea sa publicată recent în Journal of Controlled Release.
Recurge la un meniu cât mai sănătos, nu amâna analizele anuale și nu uita: nimic nu e mai important decât sănătatea ta!
Surse foto: iStock