O nouă descoperire a specialiștilor în diabet pentru pacienții cu glicemie mare

O nouă descoperire a specialiștilor în diabet pentru pacienții cu glicemie mare

Redactor Alexa Galgau

Diabetul de tip 2 a devenit în ultimele decenii o boală tot mai frecventă, din cauza alimentației dezechilibrate și sedentarismului generalizat. El este provocat de o secreție redusă a hormonului numit insulină, produs de pancreas, ceea ce rezultă într-o creștere periculoasă a glicemiei din sânge. Cercetările realizate pentru descoperirea unei metode eficiente de combatere și prevenire a diabetului au început să dea rezultate tot mai bune, astfel că, recent, s-a descoperit o posibilă metodă de a „restarta” secreția de insulină și a preveni instalarea diabetului de tip 2. 

Iată ce vești bune vin din lumea științei pentru pacienții cu glicemie mare!

Glicemia mare ar putea fi vindecată

Chiar dacă, de multe ori, noutățile din lumea medicală mai degrabă ne înspăimântă, iată că primim uneori și vești foarte bune, care ne redau speranța! De curând, a fost realizat un studiu, publicat în PLOS Computational Biology, care sugerează că administrarea unor pulsații controlate de glucoză ar putea avea un efect surprinzător asupra secreției de insulină, ajutând la reglarea ei și la prevenirea și chiar tratarea diabetului de tip 2.

Insulina este produsă de celulele beta din pancreas, iar principalul ei rol este de a regla nivelul glucozei serice și a ajuta la transformarea ei din carbohidrați în energie. În cazul oamenilor sănătoși, celulele beta eliberează „valuri” regulate din acest hormon în sânge, care mai departe restricționează cantitatea de glucoză eliberată de ficat și impulsionează țesuturile corpului să absoarbă glucoza care a fost deja eliberată. 

În cazul pacienților cu glicemie mare (hiperglicemie), excesul de glucoză afectează „ceasul intern” al celulelor beta, care nu produc suficiente semnale pentru eliberarea insulinei. Rezultatul este o eliberare a unei cantități mari de glucoză în sânge. Această creștere a glicemiei este foarte periculoasă pentru organism, putând să ducă, în timp, la cedarea unor organe importante, precum rinichii sau ficatul, la reducerea vederii și la suprasolicitarea inimii. Diabetul netratat corespunzător prin dietă și medicație poate să fie letal din cauza complicațiilor sale grave.

În cadrul studiului mai sus menționat, a fost creat mai întâi un model matematic pentru a simula experimentele realizate la nivelul grupului de celule pancreatice care conțin celule beta, producătoare de insulină. Acest model matematic a prezis faptul că pulsațiile de glucoză eliberate în sânge la intervale controlate ar putea „reseta” sau reactiva acel ceas intern al celulelor beta, care fusese afectat de expunerea la prea multă glucoză.

Pe baza acestei predicții, oamenii de știință au experimentat teoria pe celulele extrase de la șoareci nondiabetici. Pe aceste grupări de celule, cercetătorii au încercat administrarea mai multor concentrații de glucoză. Așa cum se așteptau, atunci când cantitatea era mare și continuă, celulele beta nu mai funcționau cum trebuie. Însă, atunci când erau administrate „valuri” de glucoză, celulele respective reporneau și funcționeau așa cum trebuia. 

Ce înseamnă această descoperire pentru pacienții cu glicemie mare? Înseamnă că secreția de insulină ar putea fi reprogramată și recuperată printr-un stimul oscilatoriu al glucozei. Pe viitor, oamenii de știință vor să vadă cum reacționează celulele extrase de la șoareci cu diabet, iar apoi, dacă rezultatele sunt încurajatoare, vor trece, desigur, și la testele făcute pe oameni. 

Datorită acestei descoperiri, este posibil ca glicemia mare să nu mai fie decât o problemă de „resetare” a organismului, iar prevenția diabetului ar deveni mai simplă. Poate chiar și tratarea acestuia ar putea deveni o realitate!

Descoperă și câteva trucuri esențiale pentru îngrijirea pielii dacă ai diabet, precum și testul pentru diabet care îți spune într-un minut dacă ai risc crescut de a face această boală!           

Articolul urmator
Care este cea mai sănătoasă pâine, potrivit specialiștilor în nutriție
Care este cea mai sănătoasă pâine, potrivit specialiștilor în nutriție
Care este cel mai mare defect al tau?
Incepe quiz
Care este cel mai mare defect al tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.