Nu Skin

Prolaps de valvă mitrală: cauze, simptome și tratament

Alexandra Dragoi

Deși este o afecțiune a inimii și mulți oameni sunt tentați, la prima vedere, să intre în panică, prolapsul de valva mitrală este de cele mai multe ori o problemă de sănătate minoră. Totuși, dacă nu îți monitorizezi inima, poți ajunge la complicații nedorite. Află în rândurile de mai jos dacă ai motive să te îngrijorezi!

Ce este prolapsul de valvă mitrală

Mai întâi de toate, este foarte important să înțelegem ce este prolapsul de valvă mitrală. 

Valva mitrală este o supapă care permite fluxul de sânge dintr-o cameră a inimii, atriul stâng, în alta numită ventriculul stâng. În prolapsul valvei mitrale, o parte din supapa mitrală  alunecă înapoi în camera numită atriu stâng. Acest lucru se întâmplă atunci când mușchiul principal al inimii, numit ventriculul stâng, se strânge în timpul fiecărei bătăi de inimă.

inima afectiune

Cauzele prolapsului de valvă mitrală

Când inima funcționează corect, supapa mitrală se închide complet în timpul contracției ventriculului stâng și împiedică curgerea sângelui înapoi în camera superioară din stânga (atriul stâng). Însă, la unele persoane cu prolaps de valvă mitrală, una sau ambele clapete ale supapei mitrale au o țesătură în atriul stâng de fiecare dată când inima se contractează. 

Umflarea poate menține supapa închisă strâns. Când sângele scapă înapoi prin supapă, se numește regurgitare a valvei mitrale. Acest lucru nu cauzează probleme dacă doar o cantitate mică de sânge se scurge înapoi în atriu. Regurgitarea mai gravă a valvei mitrale poate provoca simptome precum îngreunarea respirației sau oboseală. Un alt nume pentru prolapsul valvei mitrale este sindromul click-murmur.

Atunci când un doctor vă ascultă inima folosind un stetoscop, el sau ea poate auzi un sunet de clic, pe măsură ce canalele ventrilului sunt înfundate, urmat de un murmur care rezultă din sângele care curge înapoi în atriu.

Pentru majoritatea persoanelor care suferă de prolaps de valvă mitrală, cauza este necunoscută. Aproape 8 milioane de persoane din SUA suferă de această afecțiune. 

Factori de risc pentru apariția prolapsului de valvă mitrală

Prolapsul valvei mitrale se poate dezvolta la orice persoană, indiferent de vârstă. Totuși specialiștii spun că simptomele grave ale prolapsului valvei mitrale tind să apară cel mai adesea la bărbații cu vârsta peste 50 de ani. 

Prolapsul valvei mitrale poate fi moștenit și poate fi legat de mai multe alte condiții, cum ar fi: 

 • Sindromul Marfan
 • Sindromul Ehlers-Danlos
 • Anomalia lui Ebstein
 • Distrofie musculară
 • Boala lui Graves
 • Scolioză

Simptomele prolapsului de valvă mitrală

Majoritatea persoanelor cu prolaps de valvă mitrală nu au, de regulă, simptome. Durerea toracică este însă cel mai frecvent simptom la persoanele care prezintă prolaps de valvă mitrale și poate fi foarte deranjantă și înfricoșătoare, dar nu crește riscul de atac de cord, deces sau alte probleme cardiace.

Pe lângă durerea din piept, pot apărea și simptome precum:

 • Respirație îngreunată
 • Umflarea picioarelor
 • Ameţeală
 • Leșinul
 • Panică și anxietate
 • Amorțeală sau furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor

inima stetoscop

Diagnostic prolaps de valvă mitrală

În primă fază, prolapsul de valvă mitrală poate să fie depistat printr-o metodă simplă. Doctorul nu are nevoie decât de un stetoscop cu care îți ascultă bătăile inimii. Dacă acestea sunt neregulate sau, mai grav, se aude un murmur cauzat de fluxul de sânge care nu circulă normal, doctorul decide că trebuie să faci o electrocardiogramă, care va stabili și mai amănunțit afecțiunea de care suferi.

Tratament pentru prolaps de valvă mitrală

Pentru majoritatea oamenilor, prolapsul valvei mitrale nu cauzează probleme, de aceea tratamentul nu este de obicei necesar. Persoanele care dezvoltă regurgitare mitrală gravă din cauza prolapsului valvei mitrale pot deseori să beneficieze de intervenții chirurgicale pentru a repara sau a înlocui supapa cu scurgeri. Pentru persoanele cu simptome de insuficiență cardiacă congestivă cauzate de prolapsul valvei mitrale cu regurgitare mitrală, chirurgia este, de obicei, cel mai bun tratament. 

Dacă pe ecocardiogramă nu apare nicio regurgitare mitrală, simptomele prolapsului valvei mitrale nu prezintă risc. Cel mai bun tratament pentru fiecare persoană variază, dar poate include:

 • Exerciții fizice
 • Tehnici de relaxare și reducere a stresului
 • Evitarea cofeinei sau a altor stimulente

Cum trăiești cu prolaps de valvă mitrală

Persoanele care suferă de această afecțiune nu au motive de îngrijorare. Viața lor nu este pusă în pericol dacă suferă de prolaps de valvă mitrală.

Dacă simți nevoia să te asiguri că totul este în regulă, o dată sau de două ori pe an, poți face o vizită medicului tău pentru un control. 

Ai grijă de sănătatea ta prin alimentație corespunzătoate și stil de viață activ. Începe chiar de astăzi! Dacă vrei să știi ce și cum trebuie să mănânci, îți recomandăm ghidul pentru alimentație. 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (7)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  LIKE si intra in universul divelor!