7 cauze ale agorafobiei (frica de spatii largi) si cum se trateaza

7 cauze ale agorafobiei (frica de spatii largi) si cum se trateaza

Ioana Budeanu

Agorafobia este cunoscuta de la sfarsitul anilor '20 si, desi atunci a fost definita ca frica de spatii deschise, in prezent este asociata si cu teama de a intra in magazine, teama de multime, de locuri publice, de trenuri sau avioane. Este o fobie care afecteaza 5% din populatie, in general femeile tinere. Fara un tratament adecvat, agorafobia se poate agrava in timp. Iata care sunt cauzele si cum se poate trata agorafobia.

Frica de spatii deschise

7 cauze ale agorafobiei si cum se trateaza


Cauzele aparitiei acestei fobii, din punct de vedere medical, sunt necunoscute. Insa, psihiatri au precizat ca exista cateva situatii in care boala poate sa apara:

1. In cazul unui divort dificil sau cand o femeie este parasita, dupa o relatie de lunga durata, aceasta poate dezvolta agorafobie: ii este frica sa iasa din casa, sa conduca masina pe distante lungi, tremura cand intra singura in restaurante sau intra in panica in avion sau autobuz.

2. Boala poate fi genetica - daca mama ta sufera de agorafobie, poti si tu dezvolta aceasta boala.

3. Dupa un accident major poti simti panica si dificultati de respiratie in multimi, in avioane sau pe autostrazi. Daca panica se transforma in greata, ameteli si senzatia de pierdere a controlului, adreseaza-te medicului imediat.
 
Agorafobia


4. Dupa catastrofe ca un cutremur, un atac terorist, un uragan, poti dezvolta fobia. Simptomele sunt de frica intensa, transpiratie rece, dureri toracice, teama ca vei lesina sau muri.

5. Cauze de natura psihologica: un abuz din copilarie, adolescenta sau din viata conjugala poate duce la agorafobie. Daca sotul te-a abuzat sau ai fost lasata singura intr-un oras mare, daca te-ai ratacit sau ai fost rapita, poti avea agorafobie, fiindu-ti frica de orice spatiu deschis si de adunarile de oameni.

6. Daca suferi de anxietate si esti expusa la stres exagerat, este foarte posibil sa dezvolti agorafobie si sa iti fie frica de iesiri in public, de discursuri, de oameni si de situatii diverse.

7. In cazul unor boli pishice incipiente, este posibil sa dezvolti agorafobie.

Tratamentul agorafobiei


Trebuie tinut cont de faptul ca aceasta fobie este o boala grava si netratata poate duce la tulburari psihice. Imediat cum constati simptome de panica in desfasurarea activitatilor tale zilnice sau greutatea de a te adapta unor situatii deosebite, trebuie sa te adresezi medicului.

Tratamentul poate fi medicamentos, in cazurile mai grave, si se bazeaza pe antidepresive. Acesta poate dura intre 6 si 8 spatamani. Iti pot fi recomandate si medicamente care sa te calmeze pe moment, in cazurile foarte severe.
 
O fobie trebuie tratata de catre medic!


Tratamentul nemedicamentos se bazeaza pe psihoterapie si pe consiliere persoanala sau de grup. Daca vei discuta cu psihologul si iti vei analiza sentimentele, este posibil ca boala sa intre in remisie si, mai ales, sa intelegi care au fost cauzele aparitiei acesteia.
 
Alte subiecte care te-ar putea interesa:

10 obiceiuri proaste care iti afecteaza inima
Afla care este cel mai bun produs pentru ingrijirea orala
10 moduri de a-ti lua zilnic necesarul de vitamina D

Subiecte de pe forum:

Cum faceti fata stresului cotidian?
Sanatate sport si sarbatori
Rinoplastia
 
Articolul urmator
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
Care este frica ta?
Incepe quiz
Care este frica ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    iulia (anonim)
    27 iunie 2013 10:10

    iuli (anonim) 12 iunie 2013 10 : 40 0 (0 voturi) Eu am avut anxietate care se manifesta in multe feluri cu diferite sinptome(tremuraturi, angoase, insomnie, atacuri de panica , nu toate odata ci in zile diferite , senzatii de sufocare, etc).Am facut multi ani tratamnete alopate .Am gasit cred tot pe acest site o postare a cuiva care a facut o terrapie prin telefon si email, si nu prea increzatoare am recurs si eu la acea terapie . care m-a adus in starea normala.Am facut terapia anul trecut si ma simt ff bin e acum .Terapia energetica am facut-o prin telefon iar pe email am primit f multe metode pe care le-am aplicat zilnic.usoare placute(de citit zilnic ceva incarcat energetic , de privit ceva ptr echilibrare emisfere cerebrale , de ascultat sunete , de aplicat metode , de autotratament ).Dupa 2-3 sedinte am inceput sa am mintea clara , limpede , sa ma simt mai bine iar dupa o luna am fost pe deplin restabilita .Este o terapie noua care elimina cauzele bolii si a simptomelor , care schimba de fapt ideile , gandurile alea de frica , intri pe alta frecventa , mai increzatoare , bucuroasa , forta fizica , somn bun etc.Aceasta terapie poate trata si acest Nu pot lasa aici adresa terapeutei dar nuami cine doreste sa fac terapia asta sa-mi scrie pe messenger la iuliadragnea888., am postat ca sa stiti ca exista terapii pentru anxietate depresie stari de panica si fara medicamente ci lucrand tu singur cu ajutorul terapeutei.V adoresc sanatate multa .