Recunoaste depresia de toamna si afla cum o poti trata

De
Masha Florea
Luni, 07.10.2013
Cuprins
- Recunoaste depresia de toamna
- Cauzele depresiei sezoniere
- Diagnosticul depresiei sezoniere
- Ce poti face pentru a combate depresia de toamna
- Tratamentul depresiei sezoniere
- Fototerapia
Recunoaste depresia de toamna
Principalele semne ale acestei afectiuni sunt cele ale depresiei. Acestea sunt insotite de oboseala, insomnii sau hipersomnii, un nivel scazut al energiei, cresterea apetitului si, implicit, crestere ponderala, dar si scaderea capacitatii de concentrare.
Cauzele depresiei sezoniere
Desi mecanismele acestei afectiuni nu sunt complet elucidate, cea mai frecventa cauza amintita se refera la modificarile hormonale pe care organismul le sufera ca urmare a scaderii cantitatii de lumina ce apare la schimbarea anotimpului.
Astfel, cresterea nivelului melatoninei duce la scaderea interesului pentru activitati si la somnolenta. De asemenea, acest hormon scade temperatura bazala a organismului, ducand la necesitatea de a manca alimente hipercalorice.
Scaderea nivelului serotoninei modifica intr-un mod negativ starea afectiva, iar scaderea dopaminei determina lipsa atentiei, concentrarii si interesului.
Diagnosticul depresiei sezoniere
Un singur episod de depresie in anotimpul rece nu pune diagnosticul de depresie sezoniera. Insa o depresie ce apare toamna si se amelioreaza de la sine primavara, timp de 2 ani consecutiv poate determina medicul sa puna acest diagnostic.

Este necesar sa consulti medicul psihiatru pentru a putea primi un tratament adecvat si sfaturi pentru a duce un stil de viata sanatos. De asemenea, acesta poate elimina alte forme de depresie, inclusiv cele determinate de afectiuni somatice.
Ce poti face pentru a combate depresia de toamna
In prima instanta, inainte sa primesti un tratament medicamentos, este necesar ca si tu sa incerci sa treci peste acest tip de depresie. Este important sa stai cat mai mult timp afara, zilnic. De asemenea, ar trebui sa lucrezi in incaperi bine iluminate. Nici exercitiul fizic nu trebuie ocolit - acesta este recunoscut pentru efectul benefic pe care il are asupra starii de spirit. In plus, este important sa te feresti de stres si sa apelezi la tehnici de relaxare.
Tratamentul depresiei sezoniere
Medicul psihiatru iti poate prescrie medicamente antidepresive, utile pentru orice tip de depresie. Acestea sunt mai eficiente daca tratamentul este inceput inaintea aparitiei simptomelor. Asadar, daca te stii predispusa la aceasta afectiune, consulta cat mai devreme medicul pentru a putea combate eficient depresia.

Fototerapia
Fototerapia reprezinta expunerea la lumina artificiala puternica, fiind un adevarat ajutor in cazul depresiei de toamna. Nivelul crescut de lumina, fie ea si artificiala, inhiba eliberarea hormonului melatonina, responsabil cu efectul de hipersomnie. Acesta este si motivul pentru care medicii ne sfatuiesc sa nu ne uitam la televizor sau sa nu stam in fata calculatorului inainte de culcare.

Acesta terapie este in general sigura si bine tolerata. Insa ca orice tratament, aceasta poate fi insotita de efecte secundare precum oboseala oculara, cefalee, iritabilitate, oboseala si insomnii.
Tine minte, daca te simti mai trista si mai lipsita de chef de viata la inceputul toamnei, incearca sa iti planifici mai multe activitati afara, in timpul zilei si la cel mai mic semn de depresie consulta un medic psihiatru pentru a beneficia de cele mai eficiente tratamente.
Vezi si

Absorbția vitaminelor: cum funcționează și cum o poți îmbunătăți
Raluca Margean |
Luni, 07.10.2013

Magneziu pentru somn: cum acționează
Raluca Margean |
Luni, 07.10.2013

Tempeh: ce este și cum îl poți consuma
Raluca Margean |
Luni, 07.10.2013