6 exerciţii pentru creier de la Steve Jobs

6 exerciţii pentru creier de la Steve Jobs

Redactor Divahair.ro

Cele mai multe dintre noi asociem numele lui Steve Jobs cu vizionarul din spatele unor tehnologii revoluţionare create sub brandul Apple. Însă el nu a fost doar un pionier al tehnologiei Macintosh, ci şi al sistemului de operare al propriului creier. Puţini ştiu că Steve Jobs s-a convertit la buddhism, iar meditaţia a fost antrenamentul mental care i-a permis să ajungă la cele mai bune insighturi.

Iată cum a descris Steve Jobs efectele meditaţiei biografului său, Walter Isaacson: „Dacă îţi acorzi un răgaz şi doar observi, vei vedea cât de neliniştită este mintea ta. Dacă încerci să îţi calmezi gândurile, vei reuşi doar să înrăutăţeşti lucrurile. În timp, meditaţia te ajută să te calmezi, iar atunci când reuşeşti să îţi potoleşti gândurile, vei avea mai mult spaţiu pentru a auzi lucrurile mai subtile – atunci este momentul când intuiţia ta începe să înflorească şi începi să vezi lucrurile mai clar şi să fii mai ancorat în prezent. Mintea ta se linişteşte şi poţi observa o expansiune incredibilă a prezentului. Vezi mai mult decât ai fi putut înainte”, spunea el.

Eşti curioasă să afli cum reuşea Steve Jobs să ajungă în starea de mindfulness? Îţi dezvăluim rutina lui zilnică, pas cu pas, în rândurile următoare!

Pasul I

Alege un loc liniştit, unde să te poţi bucura de un moment de tăcere şi aşază-te pe podea, cu picioarele încrucişate. Foloseşte o pernă sau o saltea de yoga pentru a reduce presiunea asupra coloanei vertebrale. Inspiră adânc.

Pasul II

Închide ochii şi încearcă să te concentrezi asupra monologului tău interior, fără să încerci să faci ordine în tumultul gândurilor tale. Problemele legate de job, casă, momente de peste zi, replici auzite la televizor - toate aceste lucruri îţi ocupă mintea conştientă. Nu încerca să opreşti fluxul gândurilor, cel puţin nu momentan. Observă, pur şi simplu, cum gândurile tale se desfăşoară într-un haos aparent. Repetă acest exerciţiu 5 minute zilnic, timp de o săptămână.

Pasul III

Chiar dacă nu reuşeşti momentan să găseşti un sens în gândurile care succed rapid în mintea ta, încearcă să îţi orientezi atenţia către „mintea de taur” (conform filosofiei buddhiste Zen, există 10 tauri care conduc un practicant yoga pe parcursului meditaţiei, fiecare simbolizând câte un stadiu al progresului către mindfulness, n.red.) – acea parte a minţii responsabilă pentru inducerea calmului şi gândirii limpezi. „Mintea de taur” contemplă lumea din jurul său. Nu caută să emită judecăţi sau să găsească un sens fiecărui lucru - doar vede, aude şi simte.

Cei mai mulţi oameni nici măcar nu sunt conştienţi de existenţa acestei părţi a gândirii lor, deşi ea poate ieşi la iveală în momente pline de tensiune sau şoc, atunci când gândirea conştientă este redusă la tăcere. Însă, chiar şi atunci când rămânem sub controlul impulsurilor de moment, „mintea de taur” continuă să rămână la fel de activă, funcţionând în surdină.

Pasul IV

Odată ce începi să devii mai conectată la „mintea de taur”, încearcă să te concentrezi mai mult asupra profunzimii gândurilor tale, în loc de activităţile care se derulează în faţa ochilor tăi. Practicanţi mai experimentaţi ai meditaţiei folosesc următoarea metodă pentru a atinge această stare: „Imaginează-ţi cum taurul din tine merge încet, fără să se grăbească, pe un drum de ţară. Această imagine mentală ar trebui să te ajute să îţi calmezi gândurile. Nu te aştepta ca acest lucru să se întâmple instantaneu. Vei observa, încetul cu încetul, cum gândirea ta conştientă devine mai calmă, iar impulsul de a reveni la starea alertă se diminuează”.

Pasul V

După ce ai reuşit să împingi din prim-plan gândurile fragmentare care îţi ocupă mintea conştientă, continuă să te concentrezi asupra „minţii de taur”. Dacă procedezi corect, vei începe să simţi cum ritmul respiraţiei devine mai lent şi mai regulat. Dintr-odată, vei deveni conştientă chiar şi de aerul care îţi înconjoară pielea. Vei putea simţi, de asemenea, cum sângele îţi circulă prin vene. Iar atunci când vei deschide ochii, lumea poate părea schimbată, reînnoită, poate chiar puţin ciudată. De exemplu, poţi percepe o fereastră ca un simplu dreptunghi plin de lumină. Drept un lucru care nu are nevoie de reparaţii sau de a fi închis sau deschis. Drept un lucru care pur şi simplu există – aici şi acum. Mai mult, vei începe să te percepi şi pe tine însăţi în aceeaşi manieră.

Pasul VI

Va fi nevoie de o rutină constantă de meditaţie pentru a atinge această stare. Dar atunci când vei reuşi să îţi potoleşti mintea conştientă şi să accezi la profunzimea conştiinţei tale, vei constata că nici măcar nu vei mai observa trecerea minutelor de la începutul meditaţiei până la final. Progresiv, zi după zi, poţi creşte durata meditaţiei. Odată ce ai atins un nivel mai înalt al conştiinţei, nici măcar nu vei mai simţi trecerea timpului!

Deşi este un concept ezoteric, studiile neuroclinice au demonstrat că meditaţia regulată contribuie la reducerea stresului şi insomniei. Practicanţii de yoga mărturisesc, de asemenea, că au dobândit abilitatea de a gândi mai clar şi pot face faţă mai uşor obstacolelor, prin cultivarea rezilienţei psihice cu ajutorul meditaţiei mindfulness. Citeşte mai multe despre tehnicile de meditaţie şi descoperă cum îţi influenţează chakrele starea de bine!

Articolul urmator
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
Ce fel de dieta ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de dieta ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (11)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (627 vizite)