7 motive pentru care selfie-urile ar trebui să facă parte din rutina ta zilnică

7 motive pentru care selfie-urile ar trebui să facă parte din rutina ta zilnică

Alida Enache

Narcisism, stimă de sine scăzută, o mică "pauză" de la responsabilitățile de zi cu zi sau o modalitate de a te conecta cu alții? Tu care crezi că este rolul selfie-urilor în viața noastră? Au aceste tipuri de fotografii scopuri bine conturate? Ei bine, da, iar acest lucru îl susțin, cu tărie, oamenii de știință. Crezi sau nu, un seflie pe zi îți va rezolva multe dintre problemele cu care te confrunți acum. Dar cum?

Avem tendința de a asocia selfie-urile cu vanitatea sau cu nevoia de a compensa o stimă de sine scăzută, nu-i așa? Obișnuim să ne pozăm și să distribuim selfie-uri în mediul online atunci când simțim nevoia să ne creștem stima de sine, primind validare din partea altora.

Vezi și: INTERVIU | psiholog Daniela Dumitrescu ne învață cum să dezvoltăm o relație sănătoasă cu imaginea de sine

Sigur, în funcție de cât de multe fotografii cu chipul nostru distribuim pe rețelele de socializare putem vorbi despre narcisism sau despre alte tulburări de personalitate, însă acum vom puncta beneficiile acestui obicei. Crezi sau nu, să-ți faci selfie-uri zi de zi este chiar sănătos, atât timp când nu exagerezi cu numărul lor, bineînțeles.

Cercetătorii au descoperit că aceia care tind să se fotografieze zilnic își protejează, în mod inconștient, bunăstarea fizică și mentală. Uite care sunt cele șapte motive pentru care selfie-urile ar trebui să facă parte din rutina ta zilnică!

Poți detecta anumite boli

Da, atunci când te pozezi, este, cu adevărat, extrem de important să îți analizezi fața. Nu e cazul să-ți cauți defecte, pentru că nu despre asta e vorba. Selfie-urile ar putea ajuta experții medicali să identifice posibilele boli de inimă deoarece anumite trăsături faciale sunt asociate cu un risc crescut de afecțiuni cardiace. Un studiu care este încă în stadiu incipient susține faptul că utilizarea selfie-urilor și a metodologiilor bazate pe inteligență artificială poate fi un instrument de screening simplu și eficient.

Este un act de grijă față de tine

Poate suna ciudat, dar o mică pauză de selfie-uri te va ajuta să ieși din rutină într-o zi stresantă și să-ți oferi câteva clipe de odihnă, atunci când, pur și simplu, nu-ți mai vezi capul de treburi.

"Slujba mea este foarte stresantă... Erau unele zile în care aproape că uitam să mai respir, fiind atât de ocupată", a menționat o persoană, adăugând că obiceiul de a face un seflie pe zi în timp ce muncește se simte, de fapt, ca o gură de aer proaspăt.

"Mă încurajează să ies din casă uneori, când aș putea sta acasă cu o ceașcă de ceai în mână.", a mai spus o persoană, care se simte încurajată să iasă din casă atunci când își vede chipul.

De asemenea, după o zi întreagă în care ai stat cocoșat/ă, în funcție de activitățile tale, îți va prinde bine să-ți îndrepți spatele și să privești în sus, către ecranul telefonului, pentru a te poza.

Îți va îmbunătăți starea de spirit

Un alt grup de cercetători a studiat participanții care și-au făcut selfie-uri, zâmbind, în fiecare zi, timp de câteva săptămâni. Ce efect a avut asupra acelor persoane? Unul pozitiv, clar. Subiecții au raportat că până și zâmbetele lor false strict pentru fotografie i-au făcut să se simtă mai bine.

"M-a făcut să mă simt bine, gândindu-mă: "Probabil că așa voi arăta pentru tot restul zilei"", a menționat cineva.

Imagine cu o femeie care se admiră în oglindă

Îți poate crește încrederea în sine

Ideea de a-ți fotografia chipul în mod regulat te va face să te simți mai bine, crescându-ți astfel stima de sine și creându-ți o imagine pozitivă asupra propriei persoane. Dacă obișnuiești să te pozezi în mod regulat, vei avea mai multă încredere în tine și, bineînțeles, în felul în care arăți.

Un studiu a constatat că cei care își fac selfie-uri se simt mai atractivi și mai plăcuți decât cei care nu o fac. În plus de asta, o poză pe zi poate alunga... tristețea.

"Pe măsură ce treceau zilele, mă simțeam mai confortabil să îmi fac poze. Dacă te simți bine în pielea ta, atunci un selfie ar fi o modalitate bună de a surprinde asta", a împărtășit o persoană.

Te ajută să-ți înțelegi evoluția

Selfie-urile zilnice pot fi o modalitate foarte bună de a-ți "monitoriza" evoluția. De exemplu, un participant al studiului menționat anterior a trecut printr-o criză de viață, iar faptul că s-a uitat la fotografiile sale din acea perioadă l-a ajutat să reflecteze asupra modului în care s-a schimbat.

În felul acesta, și-a dat seama că a supraviețuit unui episod negru din existența sa și că va avea puterea să facă oricând, din nou, asta.

Poți crea conexiuni sociale

Cu siguranță că anumite selfie-uri pe care le-ai realizat ți-ar putea face cinste în mediul online, așa că de ce să nu le împărtășești și cu prietenii tăi virtuali? Dacă postezi fotografii pe rețelele de socializare, ai șansa de a te conecta cu alte persoane și de a-ți găsi grupuri de sprijin. Cui nu-i place să socializeze, până la urmă?

Moderația este cheia

Să nu uităm, totuși, că și în cazul selfie-urilor, moderația este cheia. "Selfita" descrie dorința obsesiv-compulsivă de a face fotografii cu propriul chip și de a le împărtăși în mediul online. Potrivit cercetătorilor, o fotografie sau două pe zi pot fi inofensive, însă nevoia de a face selfie-uri toată ziua și de a le distribui de cel puțin șase ori pe zi pe rețelele de socializare poate indica prezența unei boli psihice, selfita cronică.

Tu câte selfiuri îți faci pe zi și de ce? Cunoșteai deja beneficiile lor?

Citește și: "Prioridating"- ce este și cum trebuie să-l aplici începând de astăzi

Surse foto: iStock

Surse articol: Brightside, Makeupandbeauty, Voxnews

Articolul urmator
Semne de cancer la limbă pe care oricine ar trebui să le știe
Semne de cancer la limbă pe care oricine ar trebui să le știe
Cât de bine îți cunoști corpul? Testul pe care orice femeie ar trebui să îl facă
Incepe quiz
Cât de bine îți cunoști corpul? Testul pe care orice femeie ar trebui să îl facă

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.