Ce inseamna sa fii narcisista: 10 semne ca ai o asemenea personalitate

Ce inseamna sa fii narcisista: 10 semne ca ai o asemenea personalitate
Redactor Alexa Galgau
Marţi, 10.06.2014

Cuprins

Narcisismul nu este doar o obsesie copilareasca fata de propria persoana, ci reprezinta o tulburare de personalitate, fiind considerata o problema medicala care necesita atentia unui psiholog. Desi poate glumim pe aceasta tema cu persoanele care se supraapreciaza, exista simptome clare care indica existenta unui comportament anormal, care, daca nu este tinut sub control, poate deveni distructiv pentru persoana in cauza si pentru cei din jur.

Afla cele 10 semne clinice care arata faptul ca o persoana este narcisista!

Narcisismul, o tulburare de personalitate

Cuvantul "narcisism" este imprumutat din mitologia greaca: intr-un mit, un tanar, pe nume Narcis, isi vede propria reflexie in apa si se indragosteste de ea. Tulburarea al carei nume a fost imprumutat din acest mit este caracterizata de emotii instabile si de o imagine de sine distorsionata. Desi principalul indiciu al acestei boli psihologice este tocmai afisarea unei iubiri de sine exagerate, ea nu indica de fapt o reala incredere in sine, ci tocmai opusul: persoanele narcisiste sunt printre cele mai fragile si cele mai nesigure pe ele.

Iata 10 simptome ale narcisismului:

1. Bolnavul manifesta o importanta de sine exagerata (de exemplu, isi supraevalueaza si isi lauda reusitele in exces, asteapta sa fie recunoscut ca fiind superior tuturor celor din jur, fara a arata abilitati extraordinare).

2. Preocuparea exhaustiva pentru succes nelimitat, putere, stralucire, frumusete sau chiar si iubire ideala.

3. Pretentia nejustificata de a primi un tratament diferit, preferential, in comparatie cu cei din jur.

4. Exploatarea celor din jur pentru a duce la bun sfarsit propriile teluri.

5. Lipsa totala a empatiei fata de problemele celor din jur sau incapacitatea de a detecta si de a reactiona la nevoile lor.

6. Credinta ferma ca cei din jur sunt invidiosi pe realizarile si calitatile lui/ei.

7. Afisarea unei atitudini arogante si abuzive fata de cei din jur, in special fata de cei care nu actioneaza dupa cum doreste persoana narcisista sau pe care aceasta ii considera inferiori.

8. Hipersensibilitate la insulte (reale sau imaginate), criticism sau infrangere, reactionand prin furie sau rusine.

9. Egocentrism extrem si credinta ca este special/a si ca poate primi intelegere doar de la persoane deosebite.

10. Necesitatea exagerata de a primi laude si de a fi admirat/a, ceea ce adesea este o adevarat piedica in relationarea normala cu cei din jur.

Desi anumite caracteristici ale narcisismului pot crea aparenta unei increderi in sine solide, situatia nu este tocmai roz. Tulburarea de personalitate care sta la baza narcisismului trece de granita stimei de sine sanatoase, afisand aroganta si pretentii exagerate. Persoanele narcisiste nu fac o impresie buna si adesea monopolizeaza conversatiile complet, uitandu-se cu dispret la persoanele pe care le considera inferioare. Sub toate aceste manifestari, insa, se afla o stima de sine foarte scazuta, motiv pentru care este imposibil ca bolnavii sa accepte chiar si cea mai mica forma de critica. Din cauza ca, in interiorul lor, se simt inferiori si nesiguri, ei vor incerca sa compenseze printr-o atitudine increzuta si superioara fata de cei din jur.

Selfie-urile pot indica narcisism

Desi la inceput erau parte dintr-un trend aparent inofensiv, selfie-urile au invadat Internetul si au generat o adevarata manie printre oameni. Fenomenul a luat o asemenea amploare, incat specialistii in psihologie au inceput sa exploreze posibilitatea ca aceasta obsesie sa aiba repercursiuni mentale grave. Intr-un articol din Psychology Today, doctorul Pamela Rutledge spune ca persoanele care isi fac des seflie-uri isi pun in pericol sanatatea psihica si ca un exces in aceasta directie poate indica o tulburare precum narcisismul, stima de sine scazuta si o nevoie patologica de atentie. Invers, o persoana care se lasa cuprinsa de aceasta obsesie poate risca sa declanseze narcisismul, chiar daca initial nu avea o problema in acest sens. Dependenta de atentie si aprobare poate fi un adevarat pericol pentru oricine, cauzand grave tulburari mentale.

O astfel de veste poate fi greu de acceptat in conditia in care aproape toti oamenii care stau pe retele de socializare si-au facut cel putin o data un selfie si sunt multi care isi fac poze cat mai des. Cei mai multi psihologi sunt de parere ca societatea se afla in stare de negare cu privire la pericolele expunerii la mediul virtual fara a stabili niste limite in acest sens.

Narcisismul este o tulburare psihica ce necesita atentie medicala. Vestea buna este ca, de cele mai multe ori, aceasta boala poate fi tinuta sub control cu ajutorul consilierii psihologice.

Vezi si
Celule NK: ce sunt și cum acționează
Celule NK: ce sunt și cum acționează
Raluca Margean | Marţi, 10.06.2014
Limba încărcată: cauze, simptome și tratament
Limba încărcată: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Marţi, 10.06.2014
Articolul urmator »
People pleaser: ce înseamnă și cum îți poate afecta viața
People pleaser: ce înseamnă și cum îți poate afecta viața
Raluca Margean | Duminică, 22.09.2024
Incepe quiz
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.2 (8)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Magneziu pentru somn: cum acționează
Raluca Margean | Sâmbătă, 26.10.2024

Ne găsești pe