Ce să faci atunci când cei mai dragi oameni te trădează

Ce să faci atunci când cei mai dragi oameni te trădează

Ramona Jurubita

Trădarea apare atunci când o persoană dragă decide să îți facă rău, folosind împotriva ta încrederea pe care i-ai acordat-o. Partenerii se înșală pentru că vor să trăiască și alte senzații, iar prietenii se mint pentru că au adunat frustrări de-a lungul legăturii lor. Dar cel mai rău doare trădarea între membrii unei familii, atunci când cei dragi îți întorc spatele în favoarea altcuiva.

Evident că nu oricine ar face așa ceva, dar sunt și persoane care nu știu să își exprime nemulțumirile în mod direct, explicând ce i-a deranjat sau ce le lipsește, preferând să aleagă astfel calea cea mai ușoară, răzbunarea prin trădare. Uneori nu este nevoie să greșești cu nimic, ci pur și simplu cineva drag îți înșală așteptările pentru că este invidios și are impresia că ești mai fericit sau mai iubit decât el.

Această situație nu este întotdeauna de condamnat pentru că totul se întâmplă din cauza unor suferințe pe care le are cel care a greșit și din imposibilitatea de a se exprima liber. Ai fost și tu trădat în trecut și nu ai știut dacă este bine să ierți? Ei bine, vei afla acum ce trebuie să faci după ce treci printr-o astfel de situație.

Femeie tristă și confuză, după ce a fost trădată

Trădarea poate fi explicată pornind de la un citat al lui Lev Tolstoy

Cuvintele celebrului autor reprezintă de fapt o definiție plastică a trădării. Când cineva recurge la un astfel de gest, el te face să simți o durere imensă care nu poate fi uitată niciodată și chiar dacă îl ierți, relația voastră nu va mai fi niciodată ca la început.

„Când ai fost trădat, este ca și cum ți-ai fi rupt mâinile. Poți ierta, dar nu vei putea niciodată să te îmbrățișezi din nou cu cel care a greșit.”, spunea Lev Tolstoy.

Trădarea celor mai apropiate persoane provoacă durerea cea mai adâncă pentru că atunci se spulberă toate credințele pe care le aveai despre acel om și realizezi că te-ai înșelat în privința lui. Este cumplit să vezi că ai avut încredere în cineva care a profitat de bunătatea ta și care îți era apropiat doar ca să se folosească mai apoi de deschiderea ta față de el.

Cei care te cunosc cel mai bine au acces la trăirile tale, știu ce simți, care sunt slăbiciunile și punctele tale slabe, așa că utilizează armele pe care le dobândesc pentru a te distruge.

Actorul francez Jean Reno în vârstă de 73 de ani a vorbit despre cei care fac aceste lucruri de neiertat și a spus care este soluția lui pentru a se vindeca de suferința provocată de aceștia. Ei nu mai au ce căuta în viața lui dacă au greșit atât de tare și se resemnează cu ideea că lipsa lor este cel mai bun lucru care i se poate întâmpla vreodată.

„Acești oameni trebuie șterși din viață pentru totdeauna.”, a declarat actorul Jean Reno.

Acest sfat ar putea fi pus în aplicare foarte ușor când vine vorba de prieteni sau de cunoștințe, dar ce te faci atunci când cei care ți-au înșelat așteptările sunt parte din familie și există o legătură de sânge între voi?

Este foarte greu să stai departe de cineva care are același ADN cu tine, dar sigur nu este imposibil. Trebuie să înțelegi că este cea mai bună soluție, mai ales dacă acea rudă a făcut ceva de neacceptat. Degeaba sunteți din aceeași familie dacă el nu se comportă ca un apropiat, ci îți înfige cuțitul în rană ca un dușman.

Poți să îi ierți dacă ești sigur că gestul nu a fost premeditat și că reflectă de fapt anumite tulburări psihice. Poate trădarea lor nu a venit din dorința de a-ți face rău, ci din nemulțumirile lor care se nasc în momentul în care se compară cu tine.

Iertarea trădătorilor este o misiune grea și trebuie să analizezi situațiile foarte bine înainte să iei o decizie pentru că fapta se poate repeta dacă și tu vei trece la nesfârșit peste greșeli de acest fel. Iată un exemplu care arată că trădarea nu trebuie iertată:

Doi tineri care s-au căsătorit au avut toată susținerea părinților și viața lor împreună părea să fie lungă și frumoasă. Într-o zi, femeia a rămas însărcinată și medicii i-au spus că dacă nu va întrerupe sarcina, bebelușul ei se va naște cu probleme. Familia soțului nu a privit cu ochi buni decizia ei de a păstra copilul indiferent de situație și l-au forțat pe fiul lor să renunțe la căsnicia cu ea pentru a nu avea în familia lor un copil cu handicap.

La scurt timp, femeia părăsită a adus pe lume un copil sănătos și cei care au abandonat-o pentru decizia lor au regretat, apoi au dorit să își vadă fiul, respectiv nepotul. Ei nu meritau iertarea femeii pentru că au lăsat-o singură în cel mai greu moment din viața ei și cu siguranță nici copilul nevinovat nu merita o familie care nu l-a acceptat pentru că ar fi putut fi diferit.

Cei care trădează din egoism și din dorința de a alege doar binele lor nu trebuie iertați fiindcă fapta lor se va repeta. O astfel de persoană nu se va schimba niciodată și își va pune mereu propriile interese pe primul loc.

Cum procedezi când cineva ți-a înșelat așteptările?

  • Ai grijă cui îi spui problemele tale;
  • Dacă ai oferit detalii personale unei persoane care te-a trădat apoi, încearcă să afli motivul;
  • Dacă motivul trădării este întemeiat, poți ierta persoana, dar nu oferi niciodată mai mult de o a doua șansă;
  • Fii atent la comportamentul trădătorului după ce l-ai iertat ca să observi dacă îi pare rău și dacă face ceva să demonstreze că nu are ceva personal cu tine;
  • Dacă greșeala se repetă, șterge acea persoană din lista apropiaților ca să nu o lași să te rănească din nou;
  • Dă-ți voie să fii fericit și fără oamenii care nu îți vor binele și apropie-te de persoane care merită prietenia și iubirea ta.

Trebuie să înveți din greșelile celor din jur ca să știi când este cazul să treci peste o trădare sau când trebuie să mergi mai departe fără acea persoană prin prajmă. Ai mare grijă de cine te apropii și în fața cui îți dezvălui slăbiciunile, pentru că oamenii care nu au intenții bune vor profita de sinceritatea ta. Trădarea poate fi benefică pentru că îți arată cine trebuie să rămână lângă tine și cine nu.

Citește și: Cele mai bune sfaturi ale unei bunici blânde și înțelepte pentru nepoata ei iubită

Surse articol: CluberEllePsihologiadeazi

Surse foto: Pexels

Articolul urmator
Monitorizarea glicemiei: cum se face corect și când este necesară
Monitorizarea glicemiei: cum se face corect și când este necesară
Ce greseli faci atunci cand vine vorba de barbati?
Incepe quiz
Ce greseli faci atunci cand vine vorba de barbati?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.