Ce să spui când cineva moare, ca să aduci alinare persoanei în doliu

Ce să spui când cineva moare, ca să aduci alinare persoanei în doliu

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Să știi cum să-ți exprimi condoleanțele și să alini pe cineva în doliu este destul de dificil. Chiar dacă moartea este inevitabilă, este un subiect tabu pentru mulți dintre noi, astfel că a știi ce să spui în acele momente sfâșietoare nu este chiar atât de ușor. 

"Îmi pare rău pentru pierderea ta." -  este poate cea mai obișnuită modalitate în care oamenii își exprimă condoleanțele. De fapt este o propoziție fadă, fără strop de sentiment, pe care multe persoane o spun doar din complezență, fără să însemne neapărat ceva. 

Învață ce să spui cuiva atunci când pierde pe cineva și cum poți să îi aduci puțină alinare

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să nu prespui că știi ce relație a avut persoana cu care vorbești cu cea care a decedat. Dacă ești angajat într-o conversație cu persoana pe care vrei să o alini, poți pune întrebări care îți vor oferi un indiciu, precum: "Ce îți va lipsi cel mai mult la...  (numele persoanei)?"

Acest lucru te ajută să eviți să ajungi, accidental, într-o situație penibilă, cum ar fi să greșești vreun grad de rudenie și să faci o gafă. Mai departe, poți să întrebi care este cea mai plăcută amintire pe care o are cu persoana care a murit. De obicei, cei care suferă o pierdere se vor bucura să împărtășească o amintire despre persoana respectivă. 

Mai departe, trebuie să te abții să împărtășești propriile tale povești în acestă situație, despre propriul proces de vindecare după o suferință de acest gen. Dacă nu ești întrebat, mai bine evită, nu e vorba despre tine în povestea asta, altcineva este mult mai important. Pe de altă parte, te poți oferi să ajuți.

Întreabă dacă poți face ceva pentru a ajuta cu aranjamentele pentru înmormântare sau dacă trebuie să discuți cu cineva pentru a stabili cele necesare. Nu îl copleși pe cel aflat în suferință și oferă-i spațiu. Nu uita să dai dovadă de blândețe, compătimire și amabilitate, dar nu de milă. Nu va ajuta cu nimic acea persoană, ba din contră, va simți că lumea stă în jur doar din obligație.

Mai departe trebuie să te asiguri că persoana care suferă crede în viața de Apoi, înainte de lansa ipoteze de genul "sigur este într-un loc mai bun / te privește de acolo, din Rai". Evită aceste discuții dacă afli că persoana aceea nu crede în aceste lucruri și concentrează-te doar pe a face ceva pozitiv pentru omul căruia vrei să-i ofere condoleanțe.

Uneori, sunt mai importante acțiunile noastre decât vorbele, așa că poți să fii util dacă asculți tot ce are de spus acea persoană, când vrea să se descarce, sau să îi oferi o îmbrățișare în momentele în care este mai emotivă.

De asemenea, ceea ce facem aici în numele persoanelor care nu mai sunt printre noi are un efect benefic asupra sufletului lor în viața următoare. Să plantezi copaci și flori, să dedici cărți, să faci donații caritabile, să ajuți o cauză demnă sunt acțiuni care chiar vor conta.

Aceste acte de bunătate ajută la cultivarea iubirii, aici pe Pământ, pentru ca oamenii care au trecut în neființă să rămână, în spirit, prezenți mult timp după, chiar dacă ne-au părăsit fizic. 

Surse foto: Istock

Articolul urmator
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
Stii sa ierti?
Incepe quiz
Stii sa ierti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (608 vizite)