Cum să îți faci prieteni când ești adult

Cum să îți faci prieteni când ești adult

Redactor Raluca Margean

Alexandra Barbu

Articol revizuit de Alexandra Barbu

Specialitate
Psihologie
Despre
Psiholog & consultant HR cu experiență de peste 12 ani, absolventă a Universității București, Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, a urmat o serie de cursuri de perfecționare si formare in Psihoterapie Cognitiv-Comprtamentala...

Singurătatea este unul dintre cei mai mari inamici ai oamenilor. Suntem făcuți pentru socializare, iar relațiile pe care reușim să le stabilim cu cei de lângă noi ne fac să fim cu adevărat fericiți. Așadar, orice ai face, nu renunța la prieteni! Și vorbim aici despre prieteni adevărați, în carne și oase, nu așa-zișii prieteni de pe Facebook sau de pe alte rețele de socializare.

cum să îți faci prieteni

E bine cunoscut faptul că prietenii și relațiile pe care reușești să le stabilești cu cei de lângă tine (fie că sunt rude, colegi de muncă sau vecini/oameni din comunitatea ta) reprezintă lucrurile care te ajută să fii satisfăcut și fericit în viață, pentru că relațiile interpersonale îți influențează starea de spirit, contribuie la îmbunătățirea sănătății tale fizice și mentale. Dacă nu ai prieteni cu care să împărtășești bune și rele, îți va fi mai greu să te bucuri de ce ai și să treci peste necazurile și încercările pe care ți le-a pregătit viața.

În ceea ce privește efectele asupra sănătății fizice, diverse cercetări științifice au arătat că o viață socială satisfăcătoare îți întărește sistemul imunitar, scade riscul de a te îmbolnăvi de inimă și reduce semnificativ impactul pe care stresul îl are asupra organismului tău.  

Poate că știi deja cât de valoroasă este prietenia, însă problema este că în viața de adult nu mai reușești să te apropii de alte persoane și să stabilești prietenii. Când erail copil, lucrurile erau mai simple, dar pe măsură ce înaintezi în vârstă apar mai multe responsabilități, griji și probleme cu care trebuie să te confrunți, încât nu mai ai timp, răbdare sau pur și simplu nu mai știi cum să îți faci prieteni noi.

Dacă aceasta este situația cu care te confrunți, îți recomandăm să citești mai jos câteva sfaturi pentru a-ți îmbunătăți viața socială.

7 strategii pentru a-ți face prieteni când ești adult

1. Restabilește legături cu vechii prieteni

Cel mai simplu este să restabilești conexiuni cu prieteni mai vechi. Fie că sunt foști colegi de școală sau prieteni din fața blocului, încearcă să iei legătura cu ei și să vezi ce au mai făcut în timpul în care nu v-ați mai văzut. Este posibil ca acești prieteni să vă facă, la rândul lor, cunoștință cu alți oameni și de aici să se lege o nouă prietenie.

2. Înscrie-te la diverse cursuri frecventate de alți adulți

cum să îți faci prieteni

Fă-ți timp pentru tine și urmează câteva cursuri de dans, fitness, pictură sau orice curs legat de un hobby pe care îl ai. Verifică ce cursuri sunt disponibile în comunitatea ta și înscrie-te fără să mai stai pe gânduri. Acolo vei întâlni alți adulți pasionați de aceleași lucruri ca și tine, iar acesta poate fi primul pas.

3. Profită de evenimentele de socializare de la job

Nu refuza evenimentele de socializare pe care le pregătește firma la care lucrezi. Este posibil ca în cadrul acestor evenimente să descoperi o altă față a colegilor de serviciu. Poți descoperi că ai un coleg de birou foarte interesant, cu care poți vorbi și alte lucruri, nu numai despre sarcinile de la job. Vă puteți găsi puncte comune sau hobby-uri care vă leagă și așa puteți începe o nouă prietenie.

4. Dacă ai copii, intră în vorbă cu alți părinți

Fie că este vorba de părinții prietenilor copiilor tăi, fie sunt părinți pe care-i vezi zi de zi în parc sau la activitățile pe care le ai împreună cu copiii tăi, socializează cu ei, vei găsi cu siguranță subiecte nenumărate de discuție. Poți vorbi despre școală, despre tema de acasă, despre ce năzdrăvănii mai fac copiii sau despre orice alt subiect legat de copii. Nu-ți fie teamă de ce se va întâmpla. Cel mai pesimist scenariu este ca acea conversație să fie și ultima. Pe de altă parte, poate găsești ceva în comun cu vreunul dintre părinți și dintr-o simplă conversație se poate naște o prietenie foarte frumoasă și de lungă durată.

5. Dacă ai un câine, scoate-l la plimbare mai des și intră în vorbă cu alți posesori de patrupede

cum să îți faci prieteni

Faptul că aveți un punct în comun este un lucru de la care poți porni. Chiar dacă acea persoană nu va deveni cel mai bun prieten al tău, puteți împărtăși lucruri interesante despre prietenii voștri blănoși și-ți poți face plimbarea mai distractivă.

6. Schimbă-ți atitudinea și nu mai exagera cu rolul de „inabordabil”

Ca să-ți faci noi prieteni, trebuie să fii deschis. Nu-ți fie teamă să faci tu primul pas! Lasă temerile exagerate deoparte și începe tu o conversație. Fii atent la limbajul corporal, adoptă o atitudine prietenoasă, zâmbește și nu-ți mai încrucișa atât de des mâinile pe piept!

7. Nu intra la pensie definitiv, ia-ți o slujbă cu normă redusă

Dacă ești la vârsta pensionării, pentru a te menține activ din punct de vedere social, o soluție este să-ți găsești ceva de lucru în plus. Nu trebuie să fie ceva care să te extenueze, ideea este să socializezi în continuare și să nu te plictisești toată ziua acasă.

Să-ți faci prieteni în viața de adult nu este o treabă ușoară, însă amintește-ți că nu ești singura persoană care se află în această situație. Important este să faci primii pași și vei învăța repede cum să-ți faci prieteni din nou. Vezi și ce activități distractive îți recomandăm să faci împreună cu prietenii noi pe care ți i-ai făcut! 

Surse foto: Pexels

Articolul urmator
Când se iau vitaminele și mineralele pentru efect sporit
Când se iau vitaminele și mineralele pentru efect sporit
Ce greseli faci atunci cand vine vorba de barbati?
Incepe quiz
Ce greseli faci atunci cand vine vorba de barbati?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (554 vizite)