Cum sa arati compasiune si sa fii un om mai bun

Cum sa arati compasiune si sa fii un om mai bun

Redactor Alexa Galgau

Uneori, este greu sa fii intelegator si rabdator pana si cu partenerul de viata, ceea ce inseamna ca aceste calitati sunt minime sau chiar inexistente fata de straini. Compasiunea, insa, exact aceasta inseamna: sa iti pese de suferinta celuilalt si sa vrei sa il ajuti, chiar daca acest lucru inseamna doar sa astepti cu rabdare sa ti se dea restul la casa in loc sa il apostrofezi pe vanzator. Zi de zi avem de-a face cu o multime de straini, carora foarte rar le acordam atentie sau fata de care aproape niciodata nu facem gesturi frumoase. Totusi, a fi intelegator si rabdator sau a face pe altcineva sa se simta bine sunt componente ale fericirii noastre proprii.

Invata, asadar, mai multe despre compasiune, un sentiment complex, care te va face un om mai bun!

Compasiunea si beneficiile sale

Adesea, compasiunea este confundata cu mila, insa ea este destul de departe de acest sentiment. Compasiunea inseamna nu doar sa iti para rau pentru cineva, ci sa te straduiesti sa intelegi starea emotionala a persoanei de langa tine si sa contribui activ la reducerea suferintei acesteia. Acest sentiment este foarte complex, deoarece inseamna sa fii pregatita sa abordezi o cu totul alta perspectiva referitoare la oamenii din jur. De exemplu, in loc sa presupui ca o persoana te-a ranit din egoism sau nepasare, poti sa gandesti ca poate a avut un motiv intemeiat pentru a face acest lucru. Pare dificila aceasta mentalitate, insa intreaba-te: atunci cand s-a intamplat sa ranesti pe cineva, ai facut-o gratuit sau ai avut un motiv pentru a actiona astfel? Compasiunea ne ajuta sa dezvoltam o intelegere mai larga asupra starilor si actiunilor noastre si ale celor din jur.

Adesea, credem ca obtinem fericirea prin acumularea sau obtinerea anumitor bunuri. De asemenea, consideram ca a fi fericit inseamna a fi iubit. Si totusi, cercetarile arata ca ceea ce ii face pe oameni sa se simta impliniti cu adevarat este tocmai compasiunea, care creeaza legaturi intense cu alti oameni si ne determina sa ii ajutam.

Iata cateva beneficii ale dezvoltarii compasiunii, dovedite stiintific:

- imaginile realizate prin scanarea creierelor dintr-un studiu realizat de National Institute of Health arata ca centrii placerii sunt activati in aceeasi masura cand primim bani sau cand facem donatii;

- oamenii sunt mai fericiti cand dau bani, decat cand isi cumpara obiecte;

Iata 5 motive stiintifice pentru care banii nu aduc fericirea !

- intr-un studiu referitor la preferintele in materie de potentiali parteneri amorosi, bunatatea a fost una dintre cele mai importante calitati, deci compasiunea ne face mai atragatori;

- mai multe studii au aratat faptul ca oamenii care ii ajuta pe ceilalti si stabilesc legaturi pozitive cu cei din jur sunt mai rezistenti la boli;

- compasiunea si generozitatea se raspandesc precum focul printre oameni, generand mai departe comportamente pozitive. Aceasta inseamna ca atunci cand ajuti pe cineva, se creeaza o reactie in lant, iar binele tau se va transmite mai departe la un numar mare de persoane.

Iata si un videoclip in care este ilustrata aceasta idee si care te va inspira!

Cum sa dezvolti compasiunea

1. Ajuta cu un gest oricat de marunt

Ca sa dezvolti compasiunea, nu trebuie sa te inscrii in momentul acesta intr-o organizatie care ajuta oamenii neprivilegiati sau ceva asemanator. De fapt, in viata de zi cu zi, exista nenumarate oportunitati de a arata bunatate cuiva si de a ajuta, chiar daca doar prin gesturi marunte. Fie ca ajuti o femeie in varsta sa care ceva sau oferi locul cuiva in autobuz, orice mica dovada de bunatate sau generozitate te va face sa zambesti si sa intelegi de ce compasiunea merita dezvoltata. Propune-ti, ca exercitiu, sa faci in fiecare zi cel putin trei gesturi frumoase, oricat de mici, chiar daca acest lucru inseamna sa ii zambesti femeii de la ghiseu in loc sa iti manifesti nerabdarea.

2. Nu judeca

Daca cineva se poarta intr-un mod neobisnuit, intreaba-te de ce, inainte sa judeci sau sa te enervezi. Intotdeauna exista o cauza in spatele unui comportament necorespunzator. Fiecare om are probleme, dar de obicei nu luam in considerare acest aspect. Daca persoana respectiva iti povesteste ce are pe suflet, nu trebuie sa ai un raspuns, ci trebuie doar sa ii spui ca esti acolo pentru ea. Nu uita de puterea atingerii fizice, care are darul de a linisti. Daca vorbesti cu o persoana apropiata, poti sa o imbratisezi, iar daca ai de-a face cu un strain, zona dintre umar si cot este considerata potrivita pentru atingere.

3. Pune-te in situatia celuilalt

Cea mai usoara metoda de a deveni intelegator este de a te pune in situatia celui de langa tine. Este foarte dificil in anumite cazuri, iar cu cat actiunile celuilalt sunt mai grave, cu atat avem tendinta de a-l respinge complet, fara a mai incerca sa intelegem. Compasiunea inseamna un efort in aceasta directie. Orice om are circumstantele sale, nimeni nu actioneaza fara motiv intr-o anumita directie. Un om care face rau nu este un om fericit, dimpotriva. Cu cat suferinta lui este mai mare, cu atat actiunile sale vor fi mai radicale. In momentul in care ai inteles pe cineva, l-ai iertat. Iar atunci cand ierti, viata iti este mult mai senina, iar inima mai usora. Nu degeaba se spune ca iertarea este divina!

4. Nu te feri de suferinta

Este firesc sa fugim de suferinta si sa cautam doar fericirea. Totusi, nu poti dezvolta compasiunea fara a-ti deschide inima, chiar daca acest lucru inseamna sa lasi loc si pentru suferinta. Atunci cand vezi pe cineva in suferinta, nu intoarce privirea pentru a te proteja pe tine. Da, vei fi impresionata, te va durea sa vezi un om suferind, dar in acelasi timp vei dezvolta empatia si dorinta de a ajuta. Indiferenta, fortata sau nu, este cel mai periculos sentiment, deoarece conduce la pasivitate, iar pasivitatea inseamna ca nu ne mai ajutam intre noi deloc.

5. Fii intotdeauna atenta la ceea ce ti se spune

Ai persoane in jur care iti vorbesc si isi deschid inima in fata ta? Una dintre cele mai clare dovezi de compasiune este sa le asculti activ, oferindu-le atentia completa. Nu iti lasa gandul sa zboare la problemele tale. Daca partenerul iti povesteste o problema, nu ii raspunde mecanic, ci deschide-te si comenteaza intr-un mod pozitiv si activ, pentru ca are nevoie de o legatura speciala cu tine. Acesta este si unul dintre secretele iubirii vesnice si a relatiilor fericite "pana la adanci batraneti"!

Compasiunea nu este un sentiment care creste automat in noi, ci trebuie exersat in fiecare zi, oricat de putin. Cu cat vei deveni mai intelegatoare si mai generoasa cu cei din jur, cu atat vei fi mai fericita. Nu crezi? Incearca si te vei convinge!

Articolul urmator
Monitorizarea glicemiei: cum se face corect și când este necesară
Monitorizarea glicemiei: cum se face corect și când este necesară
La ce e creierul tău cel mai bun?
Incepe quiz
La ce e creierul tău cel mai bun?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (267 vizite)