Cum sa scapi de frica de intuneric si ce o declanseaza

Cum sa scapi de frica de intuneric si ce o declanseaza
Viorica Ghinea, redactor
Joi, 05.06.2014

Cuprins

Nictofobia sau frica de intuneric variaza de la persoana la persoana, atat ca intensitate, cat si la aspectele legate de factorul declansator. Aceasta fobie este simtita mai des la varste fragede, insa multe persoane se confrunta cu ea si la maturitate. Iata cum poti sa treci peste acest obstacol psihologic, dar si cum a fost el declansat!

Frica de intuneric: factori declansatori si simptome

Nu multe persoane recunosc ca le este frica de intuneric, insa aceasta decizie nu este cea mai buna, avand in vedere ca astfel nu vei reusi sa te tratezi niciodata. Tot timpul vor exista momente in care vei simti cum teama iti da tarcoale atunci cand te afli in medii intunecate.

frica de intuneric

Simptome generale

Daca esti afectata de aceasta fobie, devii nervoasa, incepi sa transpiri si sa tremuri atunci cand te afli in locuri intunecate. In plus, nu concepi sa adormi fara sa ai lumina aprinsa in camera. De asemenea, te poti feri de spatiile lipsite de lumina si chiar sa ai palpitatii atunci cand ajungi in preajma unui astfel de loc. Recunosti aceste stari? De cate ori nu le-ai trait pe propria piele si ai simtit ca inima iti sare din piept?

Factori declansatori

Frica de intuneric poate fi declansata de anumite personaje din filme sau din carti si chiar de unele intalnite in jocurile copilariei. Fantomele, Omul Negru, monstrii, zombii si scheletele sunt cele mai populare inchipuiri. Este suficient sa citesti o carte sau sa vezi un film de groaza pentru a -ti imagina ca acele lucruri ti se pot intampla si tie.

O experienta traumatizanta intamplata pe timpul noptii poate lasa cicatrici psihice mult timp. De asemenea, teama de necunoscut si intamplarile care se petrec, de obicei, noaptea iti pot provoca acest sentiment.

Alte elemente care creaza teama: muzica sinistra, zgomote ce pot fi asociate cu anumite lucruri de care iti este teama, umbrele obiectelor, decedarea recenta a unei persoane apropiate.

Cum sa scapi de frica de intuneric

Gandeste-te ce anume iti provoaca aceasta frica de intuneric si incearca sa infrunti acest obstacol. Nu iti lasa imaginatia libera cand vine vorba de factorii declansatori, ci lupta pentru a intoarce lucrurile in favoarea ta.

Atunci cand esti in pat, incearca sa inlocuiesti gandurile negative cu unele pozitive. Adu-ti aminte de lucrurile frumoase, fa-ti planuri pentru urmatoarea vacanta sau asculta melodiile preferate.

frica de intuneric

Umorul este cea mai buna arma cand lucrurile par sa scape de sub control. Imagineaza-ti ca toti monstrii care iti dau tarcoale incep sa danseze intr-un mod haios, de exemplu.

Suna o persoana draga si roag-o sa-ti tina companie pana adormi. De asemenea, poti sa iti iei un animal de companie si sa dormi cu el. Cu siguranta va reactiona zgomotos daca este intr-adevar ceva in camera ta.

Fa exercitii de respiratie: concetreaza-te pe inspiratie si expiratie pana adormi.

Daca aceste strategii nu te ajuta, gandeste-te ca ar trebui sa urmezi terapie cu un specialist sau sa iei tratamente naturiste pentru anxietate.

Frica de intuneric este un sentiment complex si de multe ori nu este decat o perceptie denaturata a mediului in care te afli. Infrunta aceasta teama si vei dormi mult mai bine pe viitor. In plus, gandeste-te de cate ori imaginile din mintea ta au devenit reale si ti-au facut rau. Niciodata, nu-i asa? In concluzie, nu ai niciun motiv de ingrijorare in acest sens.
Articolul urmator »
Terapia prin scris: cum te poate ajuta
Terapia prin scris: cum te poate ajuta
Raluca Margean | Duminică, 19.01.2025
Incepe quiz
Care este frica ta?
Care este frica ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (50)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Fructoza: ce este și ce efecte are asupra organismului
Raluca Margean | Sâmbătă, 29.06.2024
Buze amortite: cauze și tratament
Raluca Margean | Miercuri, 26.03.2025

Ne găsești pe