Psihologia minciunii online

Psihologia minciunii online
Redactor Alexa Galgau
Luni, 11.07.2016

Cuprins

O mare parte din interacțiunea interumană față în față a fost înlocuită cu cea virtuală. Din spatele tastaturii, este infinit mai ușor să îți asumi o altă identitate și să minți cât vrei de mult, pentru că te bucuri de statutul de anonim. O persoană care minte online se bucură de un mare avantaj: lipsește complet limbajul trupului, care cel mai adesea trădează minciuna în viața reală. Tocmai de aceea sunt atât de mulți oameni care ajung să fie păcăliți de tot felul de escroci, care profită de naivitatea lor în mediul online. În plus, când cunoști un potențial partener pe internet, e foarte posibil ca acesta să nu fie deloc așa cum pretinde, iar tu să ai de-a face cu un mincinos convins.

Vestea bună este că până și pe internet poți să îți dai seama dacă cineva minte. Citește mai multe despre psihologia minciunii online, ca să știi de cine ar trebui să te ferești!

Psihologia minciunii online

Cea mai mare piedică în detectarea unui mincinos în mediul online este faptul că, în mod normal, presupunem că cei din jur sunt onești. Dacă un program pe calculator poate să detecteze cu ușurință profilul cuiva care minte, în funcție de anumite comportamente online, nouă, ca oameni, ne este foarte greu, din cauză că adesea suntem naivi sau idealizăm alte persoane. Iar studiile arată că dacă ne place poza cuiva, automat începem să avem o părere bună despre persoana respectivă și avem tendința de a crede tot ce zice.

Chiar dacă nu vei ajunge la performanța unui program pe computer, tot poți ține cont de anumite semne că ai de-a face cu minciuni în mediul virtual. Iată de ce anume să ții cont:

1. Pornește de la premisa că pe internet se minte mai mult decât se spune adevărul. Dacă în viața de zi cu zi ai încredere în instinctul tău și chiar îți dai seama când cineva te minte, nu te baza pe acest lucru și pe internet. După cum am spus, este foarte ușor ca cineva să își creeze o imagine cu totul falsă, iar tentația de a face acest lucru este foarte mare. Majoritatea oamenilor ar vrea să fie mai buni sau au probleme cu stima de sine. Pe internet, acestora li se oferă ocazia să își creeze o imagine ideală și să lase o impresie pe care, în realitate, nu ar avea cum să o creeze. Iar dacă mai există și un interes, fie el amoros ori bănesc, cu atât mai mult cresc șansele ca persoana respectivă să mintă. Chiar dacă nu îți place, este mai bine să fii suspicioasă decât naivă!

2. Studiază profilul celeilalte persoane. Abia în ultimii ani au început să se facă studii referitoare la psihologia minciunii online și se pare că profilul de pe rețelele de socializare este relevant în acest sens. Deși nu este o regulă absolută, un profil care oferă multe detalii despre persoana în cauză are șanse mai mari să aparțină unui om sincer. Cu cât profilul este mai „sărac”, cu atât cresc șansele să fie vorba despre o persoană falsă. De obicei, mincinoșii se tem să dea prea multe detalii, pentru că nu le pot ține minte pe toate și ,fără să își dea seama, își pot da arama pe față.

3. Transformă-te în detectiv. Poate că nu este cel mai onorabil lucru, dar, fiind vorba de internet, până la urmă ține și de securitatea ta să verifici spusele unei persoane pe care nu o cunoști. Atunci când vorbești cu ea, inevitabil îți va spune mai multe despre ocupația și viața ei în general. Caută dovezi pe profilul persoanei respective și apelează chiar și la Google pentru a face verificări. Un om care minte mult în mediul online va avea contradicții chiar pe profilul său, iar tu trebuie să le detectezi.

4. Urmărește emoțiile pe care le arată celălalt. S-a constatat că mincinoșii în mediul online evită emoțiile negative și se axează pe crearea unei imagini deosebit de pozitive și „zen” pentru a te atrage. Un mincinos nu va da aproape niciodată senzația că are o zi proastă sau că are și el probleme. Ține minte că o imagine pozitivă nerealistă este exact cum pare: nerealistă.

5. Mincinoșii vorbesc într-un anumit fel. Aici sunt trei indicii ale minciunii de care să ții cont când vrei să detectezi dacă cineva minte:

- sunt relatate povești fără detalii senzoriale. De exemplu, un mincinos mai degrabă va spune „Am fost să mâncăm”, decât „Am fost la un restaurant foarte drăguț, decorat în stil vintage, cu muzică veche”. Pentru cineva care minte, este greu să inventeze detalii de acest gen.

- vorbește despre ce s-a întâmplat (dacă își caută o scuză), dar evită cuvântul „eu”;

- nu își detaliază gândurile atunci când vorbește despre ce s-a întâmplat.

Psihologia minciunii online ne învață să avem mai puțină încredere în oameni dacă nu suntem față în față, pentru că oricine poate minți cu ușurință pe internet.

Citește mai multe și despre minciuna în cuplu: când e permisă și când e interzisă!

Vezi si
Za'atar: beneficii și mod de utilizare
Za'atar: beneficii și mod de utilizare
Raluca Margean | Luni, 11.07.2016
Articolul urmator »
Ce este rambutan și ce beneficii are?
Ce este rambutan și ce beneficii are?
Andreea Baluteanu | Miercuri, 21.02.2024
Incepe quiz
Ce fel de femeie ești pe rețelele de socializare?
Ce fel de femeie ești pe rețelele de socializare?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (1)

Ne găsești pe