Sindromul vârstei pierdute: când timpul nu există în viața noastră
Știai că există o anumită perioadă în viața noastră care se numește „vârsta pierdută”? Ea este chiar vârsta cuprinsă între 50 și 70 de ani și se numește așa pentru că, într-un fel sau altul, această perioadă nu există concret în viața noastră.
Sindromul vârstei pierdute apare atunci când, ajunși în cea de-a doua jumătate a vieții noastre, ne chinuim cu disperare să părem tineri, doar pentru ca mai apoi să recunoaștem cu tristețe că am ajuns bătrâni. Iar, ca rezultat, pur și simplu renunțăm la a ne bucura din plin de 20 de ani din viață, care, de altfel, ar putea fi și unii dintre cei mai frumoși ai noștri.
Unii cred că după 55 sau 60 de ani, putem uita în totalitate de plăcerile vieții. Ei bine, acest lucru nu este deloc adevărat! Este clar, totuși, dă după 50 de ani nu ai mai putea trăi chiar ca la 30, dar asta nu înseamnă că viața ta va lua sfârșit. Trebuie să continui să te dezvolți, să evoluezi și să te bucuri de minunățiile vieții. Nici la 15 ani nu încercăm să ne comportăm ca la 5, nu? Nici la 30 ca atunci când aveam 15 ani și tot așa... Plăcerile și dorințele noastre se schimbă odată cu vârsta, la fel și comportamentul. Asta nu înseamnă, bineînțeles, că plăcerile vieții se reduc sau că vor dispărea, ci că pur și simplu interesele noastre vor deveni altele.
Am auzit foarte multe persoane vorbim despre acest fenomen al vârstei mijlocii. Mulți au impresia că la 50-55 ani viața s-a încheiat și că urmează să înceapă un nou capitol al vieții sau o altă etapă, care nu și-și mai face nicicum apariția. Doar pentru că am împlinit 55 de ani nu înseamnă că e momentul să luăm o pauză de la viață sau să așteptăm ca o minune să se întâmple.
Până la urmă, este vorba despre obiective. Pe tot parcursul vieții ne agățăm de obiectivele noastre. Exact asta facem și după 50 de ani. Ne propunem să nu arătăm mai rău ca înainte, să nu muncim mai prost ca înainte, să nu câștigăm mai rău ca înainte și tot așa. Ei bine, nici nu este de mirare faptul că mulți oameni consideră că după aceasta vârstă viața lor a luat sfârșit! Ei nu încearcă să facă nimic altceva în afară de a repeta comportamentul pe care l-au avut atât de mulți ani.
Odată ce am ajuns în cea de-a doua jumătate a vieții, obiectivele noastre ar trebui să se schimbe. E momentul să trăim mai bine ca înainte! Să ne bucurăm mai mult de viață, să ne distrăm mai bine, să ne odihnim, să ne simțim mai bine și să iubim mai cu patos. Dacă vom încerca să facem toate aceste lucruri, viața noastră va căpăta un nou sens.
Crezi că este imposibil? Cu siguranță că nu este! Atât timp cât vom considera că după vârsta de 50 de ani dezvoltarea noastră personală a luat sfârșit, în timp ce încercăm cu disperare să ne legăm de trecut, să trăim ca înainte, ne-am putea lua gândul definitiv de la bucurie și împlinire! În schimb, dacă vom renunța la trecut, dacă vom lăsa tot ceea ce am fost înainte în urmă, vom putea atinge cu adevărat împlinire sufletească. Viața noastră nu a luat sfârșit! Ne putem bucura în continuare de viață, putem evolua, ne putem comporta diferit, putem găsi noi pasiuni, noi prieteni, dar și multe altele.
Până la urmă, mai avem încă un sfert de secol de trăit, cel puțin, nu? De ce nu am sărbători acest lucru?
Citește și: Cei care te iubesc o vor arăta, iar cei cărora le este dor de tine o vor spune
Sursă articol: Cluber
Surse foto: iStock