Tehnici de gandire pozitiva

Tehnici de gandire pozitiva

Diana Solomon

Esti stresata, simti ca totul se naruie in jurul tau si ca dai din rau in mai rau? Ei, bine, afla ca poti modifica acest cerc vicios doar prin puterea gandului si prin activitati relaxante pentru trup si minte. Daca nu ai vazut documentarul "The Secret", afla ca Universul se bazeaza pe legile atractiei. Pe scurt, daca te gandesti constant la un lucru il vei atrage. Prin urmare, orice gand iti va influenta deciziile, comportamentul cu cei din jur si relatiile sociale. Asa ca invata sa pui stapanire pe mintea ta . Afla cum poti face asta prin tehnicile de gandire pozitiva si pune-le in aplicare.

 

1. Zambeste

  


La fel ca si cascatul, zambetul este molipsitor. Au fost experimente stiintifice care aduc dovezi concrete in sensul asta, insa sigur te-ai "confruntat" si tu cu situatia asta. Zambetul ne relaxeaza si ne face sa avem incredere in noi. Incearca sa zambesti chiar si atunci cand situatia nu e tocmai roz, pentru ca in felul acesta iti vei pacali creierul ca esti ok.

2. Drama queen

Inceteaza sa fii fatalista si sa crezi ca toata viata ta e serie de drame fara sfarsit. Nu generaliza daca se intampla la un moment dat ca un lucru sa mearga rau. Tot ce vei reusi sa faci este sa aduci tot mai multe ganduri negative si sa-i incarci si pe cei din jurul tau. Incearca sa nu mai ai ideea ca "numai mie mi se putea intampla" si, in schimb, cauta alternative pentru a repara situatia. Insa cu mai mult calm si detasare. Daca observi ca nu gasesti solutii, ia o pauza. Aceasta te va ajuta sa iti relaxezi creierul, iar la scurt timp vei gasi modalitatea de rezolvare si gestionare a problemei.

3. Pune accentul pe lucruri bune

Ai una din acele caderi nervoase in care esti nemultumita de tine si de alegerile din viata ta? Ce-ar fi daca in schimb ti-ai face o lista cu toate lucrurile de care esti mandra? Fie ca e vorba ca ai scapat de cateva kilograme sau ca ai inceput sa inveti o limba noua pe cont propriu, trece toate evenimentele pozitive pe foaie. In felul acesta vei avea o mica sinteza a situatiilor bune din viata ta care sa te vor face sa te simti mai bine.

4. Pro pace sau contra razboi?

Invata sa inlocuiesti negatiile. In locul lucrurilor pe care nu le placi, pune-le pe cele care iti plac. Evita sa spui ca urasti sa te trezesti dimineata sau ca nu suporti cafeaua, ci pune accent pe faptul ca esti o persoana nocturna, iar ceaiul este cel mai bun mod de terapie pentru tine. Intelegi cum functioneaza mecanismul? La nivel mai mare e ca atunci cand se fac campanii antirazboi, in loc ca sloganul sa fie "pro pace". Desi, in context lingvistic, sensul e acelasi, la nivel cognitiv insa, campania anti razboi va genera tot violenta, cu toate ca nu acesta ii era scopul.

5. Stigmatizarea

Incearca sa ai o atitudine prietenoasa si cu cei din jurul tau. Nu ii cataloga dupa greseli sau dupa elemente ce tin de religie, rasa, sex sau credinta politica, ci invata sa ai un temperament echilibrat. Stigmatizarea nu va duce la lucruri bune, iar in istorie sunt atatea cazuri, de la rasism si nazim, pana la razboaie religioase.

6. Pozitia corpului

Stai dreapta! Mereu! Fie ca e vorba de un interviu pentru un job sau ca lucrezi deja, pozitia corpului e foarte important. Limbajul non verbal spune foarte multe despre noi. Tine cont ca o tinuta dreapta, cu umerii trasi pe spate, va da interlocutorilor tai impresia ca esti o persoana sigura pe tine si le vei da incredere in tine. De asemenea, postura dreapta te ajuta sa gandesti aceleasi lucruri despre tine.

7. Vizualizeaza

gandire pozitiva

Am zis la inceput ca gandurile tale actioneaza ca un magnet ceea ce va atrage lucrurile la care te gandesti. De ce nu folosesti aceasta in avantajul tau? Gandeste-te la ce iti doresti de la viitor- ce job vrei, unde sa mergi in vacanta si noteaza asta intr-un jurnal. Nu uita insa sa fii foarte exacta. De exemplu, visezi sa mergi la munte. Scrie exact ce statiune montana vrei sa vizitezi, in ce perioada, cum va fi vremea etc. E ca si cum ai fotografia locul respectiv inainte de a ajunge acolo. Astfel, vei trimite "coordonatele" precise, iar legile Universului vor actiona pe masura informatiilor mintii tale.

8. Pasi marunti

Orice lucru maret a fost inceput de jos. Asa ca nu te descuraja ca esti la inceput de drum, ai tot timpul sa ajungi acolo unde iti doresti, indiferent de domeniu. Esential este sa muncesti mereu pentru visele tale si chiar si atunci cand te simti deprimata, grandeste-te ca ai mai facut un pas in directia dorita.

9. Cei care isi doresc ceva cauta metode, ceilalti cauta motive

Nu iti pune singura bete in roate si nici nu incerca sa pleci din start cu "nu". Mereu vor exista alternative la problemele tale. Asa ca nu iti inunda minte cu ganduri rele, ci fa brainstorming pana ti se va aprinde beculetul.

10. Gandeste in afara cutiei

gandire pozitiva

Schimbare perspectivei poate fi o decizie foarte buna. Incearca sa fii cat mai creativa si sa treci de bariera conformitatii. Depasind limitele vei ajunge sa capeti incredere in tine. Curiozitatea aceasta de a incerca si alte variante decat cele "ca la carte" este specifica artistilor si businessmanilor. Exemplele pot incepe de la Salvador Dali sau Einstein si pot continua cu Steve Jobs sau Mark Zuckerberg.

11. Good vibes

gandire pozitiva

Daca esti intr-o stare proasta, nu incepe sa fii ca un nor de furtuna. Incearca in schimb sa faci lucrurile care te bucura de obicei. Fie ca e vorba de o carte buna, o baie relaxanta sau un film, dedica-ti timp pentru activitatile care iti dau o stare buna. Nu uita nici de sport. 15 minute de exercitii te vor face mai vioaie si cu mult vibe pozitiv.

12. Spune "da" mai des

Filmul cu Jim Carey in rol principal are o idee simpla de baza: spune da oricarui lucru nou si lasa-te purtata de val. Acum, nu e cazul sa accepti chiar orice, ci incearca doar sa iesi din zona ta de confort. Acest lucru te va ajuta sa te adaptezi mai repede noilor situatii si sa fii mai relaxata, chiar daca esti novice.

Lista este foarte lunga, pentru ca mereu se vor gasi metode care sa iti aduca starea de bine. Important e sa faci din tehnicile de gandire pozitiva un obicei. Astfel, exerseaza-le pana iti vei intra in ritm si in scurt timp vei deveni o persoana echilibrata si vesela.

Surse foto: etsy.com, wandering.tv

Articolul urmator
Megalofobia: ce este și cum îți poate afecta viața
Megalofobia: ce este și cum îți poate afecta viața
Cu ce animal te asemeni la gandire?
Incepe quiz
Cu ce animal te asemeni la gandire?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (14)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (656 vizite)