Nu Skin

Trei trucuri care te ajută să ai încredere în tine

Alexa Galgau

Dacă nici tu nu ai încredere în tine și mereu te subestimezi, nu înseamnă că ești grav bolnavă, ci doar că faci parte din majoritatea oamenilor care suferă din cauza stimei de sine scăzute. Nu este deloc ușor să depășești un astfel de blocaj emoțional, iar de multe ori este nevoie de ajutorul unui psihoterapeut, care să te ghideze treptat spre o părere mai bună și mai realistă despre tine însăți. 

Până să ajungi la psihoterapeut, încearcă aceste trei trucuri care te ajută să ai mai multă încredere în tine și încearcă să le integrezi cât mai mult în viața de zi cu zi, până devin o obișnuință!

Cum să ai încredere în tine

De obicei, persoanele care nu au încredere în ele pornesc deja de la ideea că nu au cum să se schimbe, tocmai pentru că nu cred deloc în ele. Dacă vrei cu adevărat o schimbare, va trebui să te lepezi de acest gând și să nu mai cântărești șansele de reușită, ci doar să acționezi și atât.

Una dintre ideile care trebuie să reprezinte temelia eforturilor tale de a te schimba este că singura persoană pe care poți, într-adevăr, să te bazezi în viață ești tu. Toți ceilalți oameni, oricât de mult te-ar iubi sau i-ai iubi, pot dispărea din viața ta, te pot înșela, te pot dezamăgi, te pot părăsi, așa că niciodată nu poți să garantezi pentru altcineva 100%. Chiar dacă este un gând deprimant, este adevărul gol-goluț. Din fericire, NU ești singură niciodată, ci întotdeauna te ai pe tine. De aceea, este esențial să te împrietenești din nou cu tine, iar astfel nu te vei mai simți niciodată complet singură, ci te vei putea baza întotdeauna pe forțele proprii.

Încrederea în tine înseamnă că poți să ai grijă de nevoile tale și de siguranța ta, iar astfel devii mai independentă, ceea ce este un avantaj enorm. Încă de când suntem copii, învățăm mereu să depindem de alții, iar dacă aceste persoane sunt prea stricte sau nu transmit mesaje pozitive în legătură cu noi, începe să se înfiripeze lipsa încrederii în sine, care apoi ne urmărește toată viața. 

Din fericire, situația nu este iremediabilă, iar tu poți aplica niște trucuri ca să ai încredere în tine, chiar dacă până acum ai avut probleme mari la acest capitol!

1. Evită oamenii care îți subminează încrederea în tine

Cu toții avem cel puțin o persoană toxică în jur, care de fiecare dată ne face să ne simțim ca și cum nu am valora nimic. Uneori, este vorba chiar de cineva din familie, ceea ce poate fi foarte dureros, dar cel mai adesea este vorba despre colegi de muncă sau de așa-ziși „prieteni”, care fie te folosesc, fie nu vor ca tu să reușești în viață. Va trebui să înveți să faci diferența între un prieten adevărat, care are curajul să fie sincer cu tine, dar niciodată nu încearcă să te facă să te simți prost, și o persoană care mereu vrea să te pună la pământ, dar spune că o face din „prietenie”. Dacă în copilărie nu aveai control asupra mediului, acum ai din plin și poți să alegi să nu petreci timp cu persoane care îți distrug încrederea în tine, acesta fiind primul pas spre o viață mai bună!

2. Ține-ți promisiunile făcute față de tine însăți

Încrederea în sine este foarte asemănătoare cu încrederea pe care o dezvolți pentru alți oameni: atunci când o persoană se ține de cuvânt, începi să ai tot mai multă încredere în ea, nu-i așa? Același lucru se întâmplă și când îți promiți singură ceva și reușești să te ții de cuvânt. Numai astfel poți deveni cea mai bună prietenă a ta. 

De exemplu, îți poți promite că nu vei mai vorbi cu o persoană care îți face rău sau că nu vei mai face un anumit lucru care îți dăunează. Dacă reușești să te ții de cuvânt, încet-încet vei avea tot mai multă încredere în tine, însă, dacă faci greșeala iar și iar, te vei judeca aspru și vei avea o părere tot mai proastă despre tine. Vei ajunge să te consideri o persoană slabă și nu vei mai crede că te poți schimba cu adevărat.

3. Fii bună cu tine însăți

Acesta este unul dintre cele mai bune sfaturi pe care poți să le aplici dacă vrei să ai mai multă încredere în tine. De câte ori nu ai fost tolerantă și înțelegătoare cu cei din jurul tău, doar pentru ca apoi să fii incredibil de intransigentă cu tine? Acest comportament nu este corect. Pentru a schimba situația, este suficient chiar și să începi să îți vorbești cu mai multă înțelegere. De exemplu, când faci o greșeală, în loc să îți spui „Sunt o proastă”, spune-ți „Este în regulă, este doar o mică scăpare”. Comportă-te cu tine însăți așa cum te porți și cu prietenii tăi, pentru că meriți acest lucru!

Atunci când decizi că vrei să ai încredere în tine, trebuie să îți promiți că vei face într-adevăr eforturi în acest sens și este important să îți ții cuvântul dat!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (8)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!