Cât costă un test de osteoporoză în România în 2019
Cuprins
- Ce este testul de osteoporoză
- Cum se face testul de depistare a osteoporozei
- Prețul unui test de osteoporoză în România
Ești o femeie sau bărbat în vârstă de 50 de ani sau și mai mult? Ai suferit o fractură recent? Dacă ați răspuns "da" la ambele întrebări, trebuie să discutați urgent cu medicul despre efectuarea unui test de depistare a osteoporozei.
Osteoporoza este o afecţiune a întregului schelet, caracterizată prin scăderea densității masei osoase şi modificarea microarhitecturală a ţesutului osos. Din cauza ei fragilitatea oaselor crește şi predispoziţia la fracturi este mult, mult mai mare. În mod normal, masa osoasă creşte de la naştere până în jurul vârstei de 30-35 de ani, urmând ca după 40 de ani masa osoasă să înceapă să scadă cu aproximativ 2-3 % pe an, iar în perioada de postmenopauză să scadă chiar și cu 10% pe an.
Deși cel mai adesea osteopoproza vizează femeile, ea poate apărea și în rândul bărbaților. Au un risc mai mare de a face osteoporoză femeile albe şi asiatice și mai ales cele în vârstă care sunt la menopauză. Persoanele care au șanse mult mai mari să dezvolte boala sunt cele sedentare care nu petrec îndeajuns timp la aer curat, cele care consumă alcool și băuturi carbogazoase peste limitele normale, cele care au o alimentație defectuoasă (mănâncă prea sărat și mult prea multă carne, facu abuz de cafea zilnic), cele care dau jos, într-un timp prea scurt, un număr considerabil de kilograme.
Dacă ai în istoricul medical recent 1-2 fracturi la activ, ești mult prea slabă, fumezi și consume mai mult de 2 pahare de alcool pe zi sau prezinți unul din simptomele de aici, înseamnă că deja ai sau vei face, în viitorul apropiat, osteoporoză.
Din cauza acestei afecțiuni, oasele bolnavului devin atât de fragile încât lucruri și mișcări obișnuite, precum aplecatul, tușitul, o alunecare sau o simplă căzătură pot provoca o fractură. Zonele în care apar cel mai des fracturile declanșate de prezența osteoporozei în corp sunt acelea de la şold, încheietura mâinii sau cele de la coloana vertebrală.
Tocmai de aceea, nu doar persoanele care corespund factorilor de risc de mai sus trebuie să se testeze pentru osteoporoză. Pe ideea că mai bine previi decât să tratezi, medicii recomandă tuturor efectuarea unui test de osteoporoză.
Ce este testul de osteoporoză
Un test de densitate osoasă este singurul care poate diagnostica osteoporoza înainte de apariția unei eventuale fracturi. Acest test paraclinic, care poartă numele de osteodensitometrie (DXA), ajută la estimarea densității minerale a oaselor, duritatea acestora și a șansei de a suferi o fractură în viitorul apropiat. Pentru a determina proportia de minerale din oase, DXA se realizează cu ajutorul unui aparat care utilizează niveluri scăzute de dublă absorbţimetrie cu raze X. Astfel, se estimează cantitatea de os în șold, coloană vertebrală și, uneori, în celelalte oase.
Osteodensitometria îl ajută atât pe pacient cât și pe medicul care se ocupă de el să:
- afle dacă pacientul are oase slabe sau osteoporoză înainte de a rupe un os
- prezică șansa de a suferi o fractură în viitor
- vadă dacă densitatea osoasă se îmbunătățește, se înrăutățește sau rămâne aceeași, evaluând riscul de demineralizare osoasă în timp
- aflați cât de bine funcționează un medicament pentru tratarea osteoporozei
- să afle dacă pacientul are osteoporoză după ce a suferit o fractură
Când, în urma efectuării osteodensitometriei, se determină faptul că masa osoasă este mai mica decât limitele normale, înseamnă că pacientul suferă de o boală numită osteopenie. Iar când masa osoasă este extrem de redusă, acest fapt semnalează deja prezența osteoporozei în corp, oasele devenind subţiri, fragile și au predispoziție la fracturi de orice natură și gravitate.
De reținut: indiferent de tratamentul utilizat pentru combaterea osteoporozei, estimarea densităţii minerale osoase nu contribuie la evaluarea eficienţei terapeutice decât după un an de la începerea tratamentului.
Cum se face testul de depistare a osteoporozei
Osteodensitometria este o procedură paraclinică neinvazivă, comodă, ușoară și rapidă(durează doar între 5 și 7 minute), care nu implică durere. De asemenea, DXA presupune o doză mică de iradiere. Astfel, pacientul care urmează să se supună acestei metode radiologice de evaluare nu trebuie să se pregătească în niciun fel în prealabil. Cu toate acestea, persoana respective trebuie să îi spună medicului dacă a fost supusă recent unui examen computer tomograf cu substanță de contrast sau unui test de medicina nucleară.
Prețul unui test de osteoporoză în România
La spitalul Providența din Iași, românii care vor să se supună unui test de osteoporoză au la dispoziție un pachet complet pentru diagnosticul de osteoporoză. Pachetul cuprinde un set standard de analize, o consultaţie de specialitate, testul DXA pentru două segmente precum şi consultaţia de interpretare a acestor investigaţii. Accesarea serviciilor se face cu programare prealabilă la numărul de telefon 0786 261 263, pe email la programari.spital@providentamedical.ro sau la sediul Spitalului „Providența”, Șoseaua Nicolina, nr. 115, Nicolina 2, Cug, Iași. Prețul acestui pachet osteoporoză + DXA se ridică la suma de 300 RON.
Osteodensitometria se efectuează și la Centrul Medical de Diagnostic si Tratament "Dr. Victor Babeș" din București, cu aparatul General Electric - Prodigy Primo. Aici o examinare costă 60 RON, două examinări 100 RON și trei examinări 150 RON.
Spitalul Sanador folosește echipamentul General Electric Lunar Prodigy de ultimă generaţie şi cel mai nou soft, encore, permiţând efectuarea examinării la nivelul coloanei lombare, la nivelul şoldului uni- sau bilateral şi la nivelul antebraţului uni- şi bilateral. Pentru aflarea costului acestui test, toate informațiile se obțin la telefonul de Call Center 0219699.
La RomGerMed, prețul unei osteodensitometrii variază în funcție de zona în care se efectuează testarea, precum și în funcție de mărimea suprafeței acesteia. Avem astfel:
- Osteodensitometrie 1 segment:70 RON
- Osteodensitometrie 2 segmente:130 RON
- Osteodensitometrie 3 segmente: 190 RON
- Osteodensitometrie antebraț: 90 RON
- Osteodensitometrie col femoral: 90 RON
- Osteodensitometrie coloanal vertebrală: 90 RON
- Osteodensitometrie total body+ analiză de masa corporală: 210 RON
De asemenea, tot la clinica Romgermed pacienții care prezintă un bilet de trimitere decontabil, de la medicul specialist au parte de test de osteoporoză gratuit.
Prețurile sunt extrem de avantajoase și la Clinica Gynoprax din Satu Mare, după cum urmează:
- Osteodensitometrie DEXA antebraţ: 50 RON
- Osteodensitometrie DEXA şold bilateral: 100 RON
- Osteodensitometrie DEXA coloană vertebala: 50 RON
- Osteodensitometrie DEXA 2 poziţii (oricare, în funcţie de recoamndarea medicului prescriptor): 100 RON
- Osteodensitometrie DEXA 3 poziţii (oricare, în funcţie de recoamndarea medicului prescriptor): 150 RON
- Osteodensitometrie DEXA whole body (inclusiv coloană vertebrală laterală, osificarea protezelor): 200 RON
De asemenea, și la Clinica Gynoprax, pacienții care vin cu bilet de trimitere de la medicul specialist (reumatolog, balneofizioterapeut, endocrinolog, ortoped, ginecolog) aflat în relație contractuală cu asa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Satu Mare beneficiază de test de osteoporoză gratuit.
Cei din Cluj pot efectua testul de osteodensitometrie la Cardiomed Cluj, contra sumei de 100 RON și la Centrul Medico-Chirurgical Interservisan Cluj, contra sumei de 120 RON.
La centrul medical Regina Maria, prețul unui test de osteoporoză este – pentru un singur segment – de 115 RON.
La policlinica Anima, cu un bilet de trimitere de la medicul specialist, oricine dispune de investigații de osteodensitometrie DEXA gratuite.
Deși un test de osteoporoză nu strică nimănui, femei și bărbați deopotrivă, peste vârsta de 40 de ani, categoriile de oameni cel mai vizate, potrivit specialiștilor, sunt:
- Femeile peste 65 ani
- Bărbaţii peste 60 de ani, în mod special cei care au factori de risc asociaţi
- Persoanele de peste 50 de ani care fac o fractură
- Femeile aflate la menopauză care prezintă cel puțin unul din factorii de risc de mai sus.
Surse foto: iStock