Ce este osteopenia și cum se diferențiază de osteoporoză

Ce este osteopenia și cum se diferențiază de osteoporoză

Redactor Andreea Baluteanu

Afecțiunile sistemului osos sunt tot mai frecvente în societatea contemporană, sedentarismul, alimentația deficitară și moștenirea genetică spunându-și cuvântul în acest sens. Ne mișcăm mai puțin decât mamele noastre și, chiar dacă societatea a progresat mult, se pare că mâncăm și mai prost decât ele.

În aceste condiții, oasele au de suferit. Una dintre primele afecțiuni care periclitează sănătatea lor este osteopenia. Diferită de osteoporoză, aceasta afectează femei la vârste tot mai fragede. Vezi în rândurile de mai jos prin ce se caracterizează boala despre care îți vom vorbi azi, care sunt cauzele și cum o poți preveni!

Osteopenie sau osteoporoză: cum îți dai seama de ce suferi

Dacă nu ai auzit până acum de osteopenie, nu îți face griji: boala nu e atât de cunoscută, fiind adesea percepută ca un stadiu intermediar al deteriorării masei osoase. Astfel, osteopenia poate fi definită drept scăderea densității minerale osoase sub nivelul de referință, dar nu la un stadiu alarmant care poate fi catalogat drept osteoporoză.

Cu alte cuvinte, poți privi osteopenia drept o etapă între oase sănătoase și osteoporoză, iar aceasta este prima diferență dintre ele.

O altă distincție între osteopenie și osteoporoză este legată de absența simptomelor în cazul primeia dintre ele. Acest fapt este și unul dintre principalele pericole ale acestei afecțiuni, care trece de multe ori nedetectată. E un aspect cu atât mai îngrijorător cu cât osteopenia este una dintre afecţiunile asupra cărora poți interveni din timp, stopându-i cu succes evoluția.

Cauze și factori de risc în apariția osteopeniei

Începem cu o veste proastă: osteopenia afectează în principal femeile. Explicațiile acestui fenomen nedorit sunt dezarmant de simple: lipsa de calciu e una dintre cauzele deteriorării oaselor, iar acest mineral scade dramatic în cazul nostru odată cu schimbările hormonale de la menopauză. De asemenea, este cunoscut faptul că femeile au o densitate osoasă mai mică decât bărbații și trăiesc mai mult, ceea ce înseamnă că și oasele sunt erodate mai intens.

Moștenirea genetică reprezintă, la rândul său, una dintre condițiile instalării afecțiunii despre care îți vorbim azi. Dacă mama ta suferă de osteopenie sau de osteoporoză, atunci pericolul să te îmbolnăvești și tu este destul de ridicat.

Iată care sunt ceilalți factori de risc ai osteopeniei:

  • ai peste 65 de ani:
  • ai peste 50 de ani și te afli la postmenopauză;
  • ai sub 65 de ani și ai intrat la menopauză sau riști să suferi de boli ale oaselor din cauza moștenirii genetice.
  • ai avut o fractură de os după 50 de ani.

În ceea ce privește cauzele apariției osteopeniei, acestea se împart între cele medicale și cele legate de stilul tău de viață. Iată despre ce e vorba!

Boli care favorizează apariţia osteopeniei. Tulburările alimentare, așa cum sunt bulimia sau anorexia, privează organismul de substanțe nutritive și conduc, printre altele, la deteriorarea sănătății oaselor. Boala celiacă, mai ales dacă rămâne netratată, poate afecta și ea sistemul osos. Hipertiroidismul, chimioterapia și tratamentul cu anumite medicamente (steroizi, anticonvulsivante etc.) se numără, la rândul lor, printre cauze.

De partea cealaltă, și stilul tău de viață poate fi răspunzător de degradarea stării de bine a oaselor. Sedentarismul constituie cea mai comună cauză a osteopeniei, urmată de lipsa de calciu sau vitamina D, fumatul, excesul de alcool și consumul de băuturi carbonatate.

Diagnosticul osteopeniei

Dat fiind faptul că, așa cum am spus, osteopenia nu are simptome, ea nu poate fi detectată decât cu ajutorul testului densității osoase, realizat prin intermediul razelor X.

Purtând numele de osteodensitometrie (DXA), testul constă într-un scanner care îți analizează oasele, în timp ce tu stai întinsă. Nu e dureros și nu presupune nicun disconfort. Examinarea e recomandată anual după vârsta de 65 de ani, dar ar trebui să apelezi mai devreme la ea dacă te afli într-una dintre situațiile ce presupun un risc crescut de dezvoltare a osteopeniei.

Tratament și prevenție a osteopeniei

Dat fiind faptul că reprezintă doar un stadiu intermediar între sănătate și boală, osteopenia nu necesită în majoritatea cazurilor tratament medicamentos. Doar în situațiile extreme, când medicul a stabilit că densitatea osoasă este periculos de scăzută și că riscul de osteoporoză e major, poate recomanda tratament cu bifosfonați, cu raloxifen sau terapie cu hormoni.

Însă prevenția și schimbarea stilului de viață sunt cele mai importante metode de a stopa ascensiunea osteopeniei și a evita să te confrunți cu osteoporoza. Nu e niciodată prea devreme pentru a apela la măsuri împotriva degradării oaselor, iar noi le-am adunat în rândurile de mai jos pe cele mai importante dintre ele!

Sportul și mișcarea. E esențial să practici exerciții fizice pentru a avea grijă de oasele tale. Urcatul scărilor, plimbările și alergatul ușor sunt minunate din acest punct de vedere. De asemenea, dansul, exercițiile cu greutăți (cu accesorii precum bande elastice, gantere, dar și utilizând greutatea propriului corp) și yoga vor avea grijă de oasele tale.

Ai nevoie de calciu și vitamina D. În primul rând, calciul e esențial pentru sănătatea oaselor tale! Îl găsești în lactate (iaurt, brânză, lapte), în legume cu frunze verzi (spanac, broccoli), leguminoase și somon. Suplimentează aceste surse după 65 de ani, atunci când ai nevoie de rezerve și mai mari de calciu.

Asociază-l întotdeauna cu vitamina D, deoarece aceasta facilitează absorbția calciului. Fii atentă mai ales în sezonul rece, întrucât principala sursă a vitaminei D este lumina solară. O regăsești în ouă și pește (somon, sardine), dar și în suc de portocale, cereale și pâine cu adaos de minerale. Petrece cât mai mult timp în aer liber, doctorii insistând că 10-15 minute de expunerea la soare, o dată la 3 zile, îți vor asigura necesarul de vitamina D. Nu uita însă de cremele cu SPF!

Renunță la obiceiurile nocive. Noi tot insistăm: spune adio țigărilor, dacă vrei să fii sănătoasă, pentru că acestea îți compromit și starea de bine a oaselor. De asemenea, redu consumul de alcool și de băuturi carbonatate.

Ia suplimente! În stilul nostru de viață dezordonat, suplimentele reprezintă o modalitate excelentă de a avea grijă de sănătatea noastră. Acestea oferă în doze precise necesarul de vitamine și minerale, pentru ca tu să fii sigură că oasele tale vor fi liniștite și fericite. 

Osteopenia este un risc pe care poți să îl eviți! Menține-ți oasele sănătoase respectând recomandările noastre și asigură-te că vei avea parte de susținerea lor până la adânci bătrâneți!

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.