Sangerari nazale: cauze si tratament

Sangerari nazale: cauze si tratament

Redactor Alexa Galgau

Atunci cand au loc sangerari nazale, prima tendinta este sa ne panicam. Din fericire, cele mai multe dintre ele nu au la baza o cauza alarmanta si pot fi tinute sub control sau tratate cu usurinta.

Afla care sunt cauzele sangerarilor nazale si cum poti scapa de ele!

Tipuri de sangerari nazale

Exista doua categorii de sangerari nazale, in functie de zona din care pornesc: anterioara (zona din fata a nasului) si posterioara (zona din spate a nasului).

Sangerarile anterioare alcatuiesc circa 90% din toate hemoragiile de acest tip. Sangerarea provine de la un vas de sange aflat chiar in partea din fata a nasului si este relativ usor de controlat, fie prin masuri luate acasa, fie printr-o vizita la medic.

Sangerarile provenite din zona posterioara a nasului sunt mult mai rare decat cele mentionate anterior. Ele apar mai des la oamenii in varsta si sunt cauzate de o artera aflata in partea din spate a nasului. Aceste hemoragii nu trebuie ignorate si impun de cele mai multe ori internarea in spital si vizita la un specialist ORL (otorinolaringologie).

Care sunt cauzele sangerarilor nazale?

Cele mai multe cazuri de sangerare nazala au loc din cauza iritarii membranei din interiorul nasului. Prin circulatia aerului, aceasta se usuca si se formeaza cruste la suprafata ei. Atunci cand sunt atinse sau cand nasul este suflat, ele sangereaza. Factorii care favorizeaza iritatiile nazale sunt: umiditate scazuta, alergii, raceli sau sinuzita . Astfel, sangerarile de acest tip au loc mai des iarna, cand suntem mult mai expusi la virusuri si diferenta intre temperatura din casa si cea de afara este foarte mare.

In cazurile mai putin frecvente, sangerarile nazale pot avea la baza afectiuni mai serioase. De exemplu, o capacitate scazute a corpului de a coagula sangele poate contribui la aceasta problema. Consumul de medicamente precum aspirina sau warfarina conduce la subtierea sangelui si la hemoragiile de acest tip. De asemenea, o afectiune a ficatului poate avea acelasi efect asupra coagularii sangelui. Tensiunea arteriala crescuta este adesea asociata cu sangerari nazale, dar nu este aproape niciodata singura cauza a aparitiei lor.

Cum se manifesta sangerarile nazale?

De obicei, sangerarea are loc pe o singura nara, insa, daca este prea abundenta, poate avea loc prin ambele nari. Se poate intampla ca sangele sa ajunga chiar si in stomac, iar persoana sa il elimine prin tuse sau voma.

Din cauza pierderii de sange, poate aparea o stare de ameteala, confuzie si, foarte rar, chiar lesin, insa aceste cazuri nu sunt intalnite des.

Orice sangerare aditionala (de exemplu, in urina sau scaun) poate indica o urgenta medicala si necesita vizita de urgenta la un spital.

Cum sa opresti sangerarea cand esti acasa

Daca te confrunti cu o sangerare nazala, stai jos si strange usor zona mai moale a nasului intre degetul aratator si cel mare. Stai aplecata in fata ca sa nu inghiti sangele si respira pe gura, asteptand cel putin 10 minute inainte de a verifica daca s-a hemoragia s-a oprit. Compresele reci sau gheata pot fi de ajutor daca le aplici usor pe podul nasului.

Nu este recomandat sa stai intinsa atunci cand ai sangerari nazale, contrar ideii general raspandite. Timp de 24 de ore, evita sa iti sufli nasul sau sa te expui la factori care te-ar putea face sa stranuti.

Cand este cazul sa ceri ajutorul unui medic?

Exista situatii in care trebuie sa faci un control medical pentru a determina cauza sangerarilor nazale. Iata cand sa apelezi la un medic specialist:

- daca sangerarile au loc des;
- daca te invinetesti foarte usor;
- daca iei medicamente care subtiaza sangele, precum aspirina sau warfarina;
- daca suspectezi ca ai o boala de ficat, rinichi sau a sangelui (hemofilie );
- daca ai trecut prin chimioterapie de curand.

In cazurile mai rare, sangerarile nazale cer ingrijri de urgenta. Iata care sunt situatiile in care trebuie sa suni la spital:

- daca sangerarea nu s-a oprit dupa 20 de minute;
- daca episoadele se repeta intr-un interval foarte scurt;
- daca ai ameteli si stare de lesin, puls crescut si dificultate in a respira;
- atunci cand temperatura corpului este mai mare de 38.5 grade Celsius.

Tratarea sangerarilor nazale

In cazul sangerarilor anterioare, exista mai multe variante de tratament. Daca sursa hemoragiei este un vas de sange vizibil usor, medicul poate sa il cauterizeze cu ajutorul unei substante chimice.

O alta metoda de oprire a sangerarii este folosirea unor tampoane nazale, care trebuie tinute in nas timp de 24-72 de ore. Din cauza ca acestea blocheaza caile de scurgere ale sinusurilor, pot fi prescrise antibiotice pentru a preveni infectia.

O metoda similara poate fi folosita si in cazul sangerarilor nazale posterioare, insa implica spitalizarea. Durerea si disconfortul insotesc acest tip de hemoragie nazala, motiv pentru care se folosesc si sedative. Daca sangerarea nu se opreste dupa 72 de ore, este necesara interventia chirurgicala.

Sangerarile nazale sunt o adevarata neplacere si pot provoca panica si disconfort. Daca te confrunti cu aceasta problema, incearca sa o tratezi acasa, insa nu ezita sa vizitezi un doctor sa simptomele persista sau se agraveaza.

Articolul urmator
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.