Semne timpurii care anunță scleroza multiplă

Semne timpurii care anunță scleroza multiplă

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

Scleroza multiplă începe cu semne care pot sugera orice altceva, numai că suferi de această boală nu: senzație de oboseală după o săptămână de muncă, lacune, amețeli. Mai ales atunci când ai 20-30 de ani, nici nu te gândești că acestea pot fi semne timpurii care anunță scleroza.

Peste 2,3 milioane de oameni din întreaga lume suferă de această afecțiune, conform Societății Naționale de Scleroză Multiplă. Acesta este doar un număr estimativ. Deoarece simptomele sunt greu de detectat, multe persoane trăiesc cu această boală fără să știe că o au. Femeile sunt de 2-3 ori mai predispuse, în comparație cu bărbații, la această afecțiune, o boală în care sistemul imunitar afectează sistemul nervos central și conexiunile dintre creier și corp.

Medicii încă nu știu ce anume duce la declanșarea acestei boli, însă știu că diagnosticarea timpurie poate crește șansele de a ține sub control scleroza multiplă. Așadar, dacă recunoști aceste semne timpurii ale sclerozei, poți avea mai multe șanse de a stopa avansarea afecțiunii. Dacă simți că nervii tăi sunt afectați în ultima vreme, atunci trebuie neapărat să acorzi mai multă atenție acestor semne care anunță instalarea sclerozei multiple.

femeie care casca

Iată care sunt semnele timpurii care anunță scleroza multiplă!

Probleme de vedere

După 8-9 ore de muncă în fața calculatorului, este normal ca vederea să îți joace feste. Totuși, dacă vezi blurat, dublu, sau ai episoade în care îți pierzi complet vederea (în special la un singur ochi), înseamnă că resimți efectele unui simptom al sclerozei multiple: inflamarea nervului optic. Inflamația poate fi însoțită de durere și de o senzație pulsatilă în timpul mișcării ochiului, dar și de o pierdere parțială a capacității de a vedea culorile. De exemplu, roșul aprins poate fi văzut ca un roșu șters, maroniu.

Amețeală

Orice persoană își mai pierde echilibrul din când în când, însă și scleroza multiplă dă astfel de simptome. Unul dintre semnele timpurii ale acestei boli este starea de amețeală extremă și vertijul, care te fac să îți pierzi controlul și să te așezi pe pat pentru a-ți reveni. Aceste stări te lovesc puternic și brusc atunci când te ridici după o perioadă mai mare de timp în care ai stat jos. Vei avea senzația că se rotește camera cu tine. Poate fi comparată cu senzația unei bărci în mișcare. În acest caz, mai pot să apară și greața și starea de vomă.

În același timp, amețeala mai poate indica și probleme ale urechii interne, anemie, un nivel scăzut al zahărului din sânge, dar poate fi dată și de efectele negative ale unor medicamente.

femeie care ameteste

Oboseală cronică

Oboseala cronică nu este cea pe care o resimți atunci când ajungi seara de la serviciu, ci acea stare de extenuare care durează săptămâni întregi și care îți afectează capacitatea de a funcționa normal. Persoanele care suferă de scleroză multiplă descriu această stare ca fiind copleșitoare, o senzație care îți face orice sarcină de zi cu zi imposibilă. Oboseala nu este vindecată de somn și devine din ce în ce mai accentuată atunci când începi să ai și senzații de căldură.

Acest simptom mai poate indica și complicații ale tiroidei, lipsa de vitamine, anemie.

Senzație de amorțeală și furnicături

Atunci când scleroza multiplă începe să îți afecteze sistemul nervos, semnalele pe care creierul și șira spinării le transmit către restul corpului pot fi destul de confuze. Rezultatul este senzația de amorțeală și de furnicături, simptom care poate dura timp de mai multe zile. Atunci când se întâmplă asta, este indicat să mergi la doctor pentru niște analize amănunțite.

Probleme cu vezica

Persoanele care suferă de scleroză multiplă simt nevoia de a folosi baia frecvent. Uneori, acestea pot fi trezite în mijlocul nopții de nevoia de a merge la baie. Această disfuncționalitate a vezicii apare la 80% dintre pacienții diagnosticați cu scleroză și este însoțită și de constipație, diaree și alte probleme digestive.

femeie care intra la wc

Probleme cognitive și emoționale

Problemele de somn, schimbările bruște de stare, dar și anumite medicamente te pot face să îți pierzi stabilitatea mentală și emoțională. 60% dintre pacienții diagnosticați cu scleroză multiplă au acest simptom timpuriu. Aceștia au probleme de concentrare, nu pot îndeplini mai multe sarcini în același timp și au probleme emoționale. De asemenea, le este foarte greu să își găsească cuvintele potrivite și să fie organizați. Simptomele emoționale se pot manifesta prin depresie, iritabilitate, schimbări bruște de comportament și episoade incontrolabile de râs sau de plâns.

Dureri musculare, spasme și stare de slăbiciune

Potrivit Societății Naționale de Scleroză Multiplă, peste jumătate din pacienții diagnosticați cu scleroză multiplă suferă de dureri cronice, care adesea sunt acompaniate de spasme involuntare și o senzație inexplicabilă de slăbiciune a mușchilor. Picioarele sunt, de obicei, primele care cedează, apoi spatele.

Senzația de slăbiciune poate fi cauzată și de infecții, afecțiuni ale nervilor, hernie de disc și alte boli autoimune.

Dacă prezinți mai multe dintre aceste simptome timpurii care anunță scleroza, este indicat să mergi la doctorul de familie pentru analize amănunțite.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Psihopat vs. sociopat: care este diferența
Psihopat vs. sociopat: care este diferența
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?
Incepe quiz
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (12)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.