Starea de oboseala: cauze, simptome, tratament

Starea de oboseala: cauze, simptome, tratament

Geanina Ichim

Starea de oboseală este definită ca o lipsă de energie sau de motivație, care te afectează fizic sau psihic, deși de cele mai multe ori cele două nu se exclud. Extenuarea este însoțită și de dorința de a dormi, dar nu poate fi confundată cu starea de somnolență, deoarece implică și o oarecare apatie.

Aproape orice persoana s-a simțit obosită măcar o dată, cel mai adesea în urma unui efort, dar această dispoziție trece în câteva ore sau în cel mult o zi, în cazul celor sănătoși. Ocazional, unii ar putea fi obosiți dupa mese mari, ca un răspuns normal la produsele alimentare, dar această stare de oboseală durează  de la 30 de minute până la câteva ore.

Cu toate acestea, starea de istovire nu mai este normală și devine cronică dacă este extremă sau prelungită, dupa un efort fizic sau psihic de lungă durată. În momentul în care oboseala nu trece în 24-48 de ore - asta dacă ai reușit să dormi între 7 și 9 ore pe noapte, iar regimul tău alimentar a fost unul echilibrat - ar trebui să cercetezi mai profund posibilele cauze.

Cauzele stării de oboseală

Cele mai frecvente cauze ale stării de oboseală sunt chiar obiceiurile tale zilnice. Înainte de a te îngrijora cu privire la această dispoziție de slăbiciune, analizează cu atenție stilul tău de viață. Dacă te regăsești printre următoarele cauze, schimbă ce nu merge bine înainte să apelezi la tratamente medicamentoase.

Hamburger și cartofi prăjiți
Sursa foto: Pixabay.com

1. Regimul alimentar. O cantitate prea mare de cofeină și de produse care conțin zahăr îți poate provoca și mai multă oboseală, chiar dacă ai crede că ar trebui să aibă efectul contrar. În schimb, te va ajuta o dietă echilibrată, sănătoasă, plină de fructe, legume și proteine slabe.

2. Somnul. Pare simplu, dar da, trebuie ăa dormi suficient și să te culci destul de devreme pentru a nu te simți obosită a doua zi. Dacă ai observat că foarte des adormi greu, ai putea încerca să iei câteva măsuri: evită cafeaua și alcoolul cu câteva ore înainte de culcare, oprește televizorul și menține liniștea în dormitor. Eventual, poți folosi o mască pentru ochi și dopuri pentru urechi.

3. Activitatea fizică. Unele persoane ar fi înclinate să creadă că exercițiile fizice, fie ele realizate acasă, la sală sau în parc, te obosesc și mai tare. Ei bine, studiile arată că sedentarii sunt mult mai obosiți decât cei activi. De fapt, cu cât te antrenezi mai mult, cu atât te vei simți mai energică.

Dacă nu te regăsești printre aceste cauze sau dacă starea ta de oboseală nu s-a rezolvat respectând aceste indicații, problema ar putea avea motivații mai serioase.

4. Anemia. Specifică mai ales femeilor cu cicluri menstruale abundente și dureroase, anemia poate fi identificată foarte ușor cu o analiză de sânge. În cazul în care testul este afirmativ, este recomandată o dietă bogată în fier și în potasiu, minerale extrase din alimentație sau din suplimente nutritive, dacă este o deficiență cronică.

Fată tristă
Sursa foto: Pixabay.com

5. Depresia. Dacă starea ta de oboseală este însoțită de tristețe și de pierderea poftei de mâncare, atunci te confrunți cu o problemă la nivel psihic. Un terapeut te-ar putea sfătui și ajuta să găsești cauza depresiei, pentru a te putea bucura din nou de plăcerile vieții.

Boli care provoacă stări de oboseală 

Alte cauze care provoacă starea de oboseală și sunt mai grave decât cele menționate mai sus sunt anumite boli, precum:

Diabetul zaharat - Dezechilibrele nivelului de zahăr din sânge pot fi un factor major care contribuie la lipsa de energie a unei persoane. Așadar, dacă te confrunți cu o stare de oboseală constantă, este posibil ca nivelul tău de zahăr din sânge să fie de vină. Mergi la un consult de specialitate și întreabă un medic cum poți ține glicemia sub control.

Bolile de inimă nediagnosticate - Oboseala cronică poate fi un simptom al insuficienței cardiace, precum și al altor afecțiuni cardiovasculare.

Infecțiile virale - Atunci când organismul se luptă cu virușii, răspunsul sistemului imunitar provoacă stres și inflamație în corp. Efectele acestui răspuns pot face persoanele afectate să fie obosite, lipsite de energie.

Bolile de ficat - Oboseala este cel mai frecvent simptom raportat de pacienții cu afecțiuni hepatice. Ea poate fi intermitentă sau constantă, ușoară sau debilitantă. Nu există nicio relație între severitatea bolii hepatice și severitatea oboselii.

Afecțiunile de rinichi - Dacă rinichii nu funcționează corect, se pot acumula toxine și impurități în sânge, ceea ce duce la oboseală, slăbiciune și lipsă de concentrare. O altă complicație a bolii renale este anemia, care poate provoca slăbiciune și oboseală.

Problemele cu glanda tiroidă - Glanda tiroidă secretă hormoni care, într-un fel sau altul, afectează aproape toate funcțiile corpului. De exemplu, glanda tiroidă este responsabilă pentru reglarea temperaturii corpului, a ritmului cardiac, a producției de proteine și ajută la controlul ratei metabolice și a nivelurilor de energie. Starea de oboseală poate fi unul din simptomele afecțiunilor glandei tiroide, alături de schimbări bruște de dispoziție, dureri articulare și de mușchi, modificarea apetitului, etc.

Este indicat să identifici sursa oboselii tale și să le elimini mai întâi pe cele care au legătură cu stilul tău de viață, înainte de a-i da dispoziției tale un diagnostic atât de serios. Dacă tot nu găsești nicio rezolvare pentru starea ta de extenuare, apelează la doctor, care îți va stabili un dignostic după un set complet de analize.  

Simptomele stării de oboseală

Starea de oboseală, fie mentală sau fizică, este de fapt un simptom al unei cauze mai importante, dar poate fi descrisă ca o combinație a următoarelor manifestări: slăbiciune, lipsă de energie, stare constantă de epuizare, lipsa de motivație, dificultăți de concentrare, dificultate în începerea și realizarea sarcinilor. În cazuri mai grave, pot apărea și alte simptome: leșin sau pierderea cunoștinței, bătăi rapide ale inimii sau amețeli.

Este recomandat să ceri ajutorul medicului în cazul în care oboseala apare brusc, nu din cauza stresului fizic sau mental normal pe termen scurt și este însoțită de slăbiciune, stări de leșin, dureri în piept, dificultăți de respirație sau dureri de cap severe.

Tratamente pentru starea de oboseală

Odată ce ai identificat cauzele stării de oboseală, alege tratamentul potrivit pentru tine, iar dacă problema persistă, cere asistența medicului, care îți poate recomanda suplimente nutritive, medicamente antidepresive sau o vizită la medicul psiholog.

1. Regimul alimentar. Dacă programul tău îți permite trei mese regulate zilnic, încearcă să mănânci mereu la aceleași ore. Dieta trebuie să fie echilibrată, chiar și în cazul în care vrei să slăbești.

Problemele de greutate agravează starea de oboseală, așa că dacă te confrunți cu subponderabilitatea, adaugă mai multe calorii (sănătoase) la fiecare masă. Dacă dimpotrivă, ai nevoie să dai jos câteva kilograme, în niciun caz nu trebuie să te înfometezi. Mănâncă porții mai mici, dar echilibrate, pe parcursul întregii zile.

Consumă băuturi alcoolice, sucuri acidulate și cafea cu moderație sau deloc. Bea multă apa și sucuri naturale din fructe și legume. Oamenii de știință de la Hull York Medical School din Anglia au constatat că pacienții cu o stare gravă de oboseală s-au simțit mai bine după ce au mâncat ciocolată neagră (moderat, conținut mare de cacao, fără lapte).

Femeie care doarme afară
Sursa foto: Pixabay.com

2. Somnul. Pentru a scăpa de starea de oboseală, este important să-ți organizezi timpul și să-ți respecți programul. Încearcă să mergi la culcare și să te trezești la aceleași ore în fiecare zi, inclusiv în weekend.

Menține temperatura din camera la un nivel confortabil, nici prea rece, nici prea cald, iar dacă este nevoie, achizitionează un umidificator.

Cina nu trebuie luată prea aproape de ora de culcare. Încearcă să mănânci cu cel puțin 90 de minute - două ore înainte de a merge la somn.

Pe măsura ce se apropie timpul să te culci, încetinește-ți activitățile fizice și mentale. Fă o baie caldă și ascultă muzică liniștitoare. Eliberează-ți mintea de gândurile stresante care te îngrijorează. Unele persoane se simt mai bine dacă țin un jurnal, în timp ce altele preferă să citească, pentru a intra într-o lume de ficțiune care ajută la inducerea somnului.

3. Activitatea fizică. Starea de oboseală se accentuează dacă o tratezi cu inactivitate, crezând că odihna este suficientă. Chiar dacă nu ești obișnuită cu exercițiul fizic, poți începe treptat, cu 10 minute de sport în casă, în fiecare zi. Odată cu timpul, rezistența ta fizică se va îmbunătăți și vei putea evolua la exerciții mai avansate. Poți opta și pentru 30 de minute de plimbare prin parc, asta dacă nu preferi să alergi.

Remedii naturiste pentru starea de oboseală

Pentru a avea mai multă energie, poți încerca remedii din plante sau suplimente cu vitamine. Totuși, indiferent la care dintre acestea apelezi, este bine să discuți cu un medic să vezi dacă îți sunt indicate și dacă da, în ce dozaj. Este important să știi că pot exista riscuri de sănătate asociate cu administrarea exagerată a remediilor naturiste, așadar este cel mai bine să ceri sfatul unui specialist pentru a vedea dacă vreunul dintre aceste remedii este sigur de utilizat.

Iată cele mai cunoscute remedii naturiste pentru starea de oboseală:

Fier

Deficitul de fier poate duce la anemie, care te poate face să te simți obosită. Cel mai indicat este să îți iei fierul din alimentație, însă dacă este nevoie, poți lua suplimente,  dar doar cu acordul medicului.

Vitamina B12

Persoanele cu o dietă vegană ar putea avea un deficit de vitamina B12, care se găsește în principal în produsele de origine animală. Lipsa acestei vitamine te poate face să te simți mai obosită, însă dacă nu ai deficit de vitamina B12, nu ar trebui să apelezi la suplimente pentru un impuls de energie.

Ginseng

Rădăcină de gingseng
Sursa foto: Pixabay.com

Această plantă este adesea folosită în medicina tradițională chineză ca remediu împotriva oboselii. Se spune că îmbunătățește energia și bunăstarea generală. Atât ginsengul american, cât și cel asiatic ajută la ameliorarea oboselii la persoanele cu boli cronice, dar sunt necesare mai multe cercetări înainte ca ginsengul să poată fi considerat un tratament natural de încredere pentru oboseală.

De asemenea, dacă ai diabet, trebuie să discuți mai întâi cu medicul tău, deoarece ginsengul poate scădea glicemia.

Rădăcină arctică sau Rhodiola

Rhodiola este o plantă care provine din climatele reci din Europa și Asia. De obicei, este folosită pentru a trata simptomele gripei și durerile de cap, dar și pentru a trata oboseala. Rădăcina arctică face parte din categoria de plante adaptogene, care reduc ajută organismul să facă față mai bine stresului, eliminând astfel una dintre principalele cauze ale oboselii.

Schisandra

Schisandra este o altă plantă adaptogenă, recomandată persoanelor care se confruntă cu performanțe mentale și fizice scăzute. De asemenea, este bine de știut că Schisandra este un antioxidant puternic cu proprietăți antiinflamatorii.

Valeriană

Dacă bei un ceai de valeriană chiar înainte de culcare, te va ajuta să adormi mai bine, oferindu-ți astfel odihna de care are nevoie organismul tău.

Extras de lemn-dulce

Dacă starea de oboseală este rezultatul scăderii tensiunii arteriale, extractul de lemn îți poate fi de folos. Acțiunea sa constă în creșterea nivelul de sodiu din sânge, ceea ce duce la creșterea tensiunii arteriale și, în consecință, la mai multă energie.

Ginkgo Biloba

Frunze de Ginkgo Biloba și suplimente
Sursa foto: Pexels.com

Ginkgo biloba stimulează fluxul de sânge către creier și protejează mușchii de stresul oxidativ. Acest lucru înseamnă că ginkgo biloba îmbunătățește vigilența și concentrarea și ameliorează durerile musculare experimentate de persoanele care se luptă cu oboseala.

Coenzima Q10

Uneori, oboseala este rezultatul nivelurilor scăzute de adenozin trifosfat, moneda energetică folosită de celulele din corpul nostru. Când nivelurile de adenozin trifosfat sunt scăzute, se instalează o stare de oboseală mai puternică. Coenzima Q10 stimulează organismul să producă mai mult adenozin trifosfat și, în plus, întărește și sistemul imunitar fiind un antioxidant puternic.

Așadar, starea de oboseală poate afecta în sarcinile zilnice și cea mai bine intenționată persoană. Pentru că te afectează atât fizic, cât și psihic, află care sunt cauzele extenuării și ia măsurile corecte pentru a te simți din nou plină de vitalitate.

Surse foto: iStock.com, Pixabay.com, Pexels.com

Surse articol: Draxe.com

Articolul urmator
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.4 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.