Sterilet sau pilula? Afla care este alegerea sanatoasa!

Avand in vedere ca ambele optiuni au puncte forte si puncte slabe, Diva s-a gandit sa vina in sprijinul tau, pentru a fi sigura ca iei cea mai buna decizie. Asadar, sa aflam mai multe!
De ce este decizia atat de grea?
Orice mijloc de contraceptie cere o analiza detaliata inainte de a fi ales. In plus, riscurile si beneficiile luate in calcul chiar nu mai sunt aceleasi ca si acum 10-15 ani. Dozajul hormonal al pilulelor contraceptive din ultimii 5 ani este cu totul altul, la fel si dispozitivele intrauterine, care nu doar sunt confectionate din diferite materiale ci dispun si de metode diferite de combatere a unei sarcini nedorite.
![]() |
In ziua de azi, lumea medicala ofera o paleta larga cu optiuni, ceea ce face alegerea si mai dificila. Totusi, o astfel de alegere trebuie sa fie influentata de starea de sanatate, analizele de sange, eventuale probleme ginecologice sau dereglari hormonale, dorinta de a mai avea copii sau nu.
PRO si CONTRA Pilulelor Anticonceptionale
Pilulele anticonceptionale prezente momentan pe piata contin o doza mai mica si mai precisa de hormoni, decat acum 5-10 ani. Pe langa faptul ca te protejeaza de o sarcina nedorita, pilulele scad simtitor riscul aparitiei cancerului ovarian si cancerului de endometru, chiar si la cativa ani dupa ce incetezi sa le mai iei. In plus, pilulele te ajuta daca suferi de hemoragii dese, sindrom premenstrual sever, chisturi ovariene sau endometrioza. Anumite formule de pilule anticonceptionale pot reduce acneea si pot stimula cresterea sanilor.
Reactiile adverse de care au parte unele femei in urma utilizarii pilulelor anticonceptionale au loc de cele mai multe ori din cauza nepotrivirii dintre nevoia reala a femeii respective si dozajul hormonal al pilulelor pe care le foloseste.
De exemplu, anumiti hormoni au mai multe "proprietati masculine" care
cauzeaza acneea, in timp ce altii nu au. Cei care nu au aceste
proprietati sunt chiar folositi in tratamentele anti acnee. |
![]() |
PRO si CONTRA Dispozitivului Intrauterin ( Sterilet )
Daca ai peste 40 de ani si nu mai vrei copii, sterilizarea ar putea fi alegerea ta. Dar, daca vrei sa mai ai copii dar nu stii cand si ai pana in 40 de ani, steriletul este o alegere foarte buna, poate cea mai buna. De ce? Pentru ca steriletul sau dispozitivul intrauterin (DIU) este o metoda contraceptiva reversibila in caz ca totusi iti mai doresti un copil, spre deosebire de sterilizare, care este o procedura chirugicala definitiva ce presupune taierea si inlaturarea trompelor uterine.
DIU este eficient, nu este permanent si poate avea ca "termen de valabilitate interna" pana la 10 ani pentru cel din cupru si 5 ani pentru cel cu eliberare hormonala. Daca decizi sa mai faci un copil, este posibil prin simpla scoatere a dispozitivului. Si inca ceva! DIU este mult mai indicat pentru femeile care au nascut deja. De ce? Afli mai jos!
Daca nu ai nascut inca, steriletul iti poate provoca crampe si sangerari, deoarece uterul nu a mai fost nevoit pana acum sa se extinda astfel incat sa primeasca un corp strain si, ca atare, prima reactie va fi aceea de impingere catre afara. In plus, daca nu te afli inca intr-o relatie stabila, raporturile sexuale cu mai multi barbati de-a lungul unei perioade de timp iti pot "oferi" gonoree si chlamidia, care pot duce la infectii ale pelvisului si infertilitate. Partea proasta este ca existenta unui sterilet intr-o astfel de situatie, inrautateste simptomele.
Iata de ce steriletul, sau dispozitivul intrauterin (DIU) este recomandat mai ales femeilor care au nascut deja si care, de cele mai multe ori sunt casatorite sau se afla intr-o relatie stabila.
![]() |
Neplacuta este si introducerea steriletului, daca nu iei o pastila cu ibuprofen inainte si nu ti se face anestezie.
Conform ofertelor de pe piata medicala, cele 2 cele mai bune dispozitive intrauterine sunt steriletul din cupru si Mirena. Studiile si parerile medicilor specialisti spun ca cel mai sigur si eficient sterilet este Mirena. Mirena este un dispozitiv intrauterin cu eliberare treptata de hormon si cu eficacitate de 99,9% timp de 5 ani. Hormonul eliberat este unul sintetic si se numeste levonorgestrel.
In timp ce steriletul din cupru actioneaza ca un spermicid, Mirena ingroasa tesutul cervical, astfel ca spermatozoizii nu pot patrunde in uter pentru a fertiliza ovulul. Daca totusi reusesc sa intre in uter sau in trompele uterine, dispozitivul formeaza o linie "de bataie" deloc prietenoasa cu ovulul fecundat.
Asadar, care este cea mai buna optiune?
Acum, ca ne-am lamurit in privinta celor doua metode contraceptive, trebuie sa tragem linie si sa aflam care este cea mai sigura si sanatoasa metoda.
In ceea ce priveste pilulele, mai multe femei sunt amatoare de o astfel de metoda contraceptiva insa foarte multe uita sa le ia, ceea ce transforma metoda intr-una riscanta. Mai mult decat atat, pilulele au foarte multe efecte adverse mai ales daca fumezi sau ai peste 35 de ani si devin cu atat mai riscante cu cat fie sunt luate "dupa ureche", fie nu sunt facute indeajuns de multe analize medicale inainte de administrare. Pe de alta parte, pilulele sunt de preferat pentru femeile tinere, care pot oricand sa opreasca administrarea si sa isi doreasca un copil, iar pe de alta parte, ai 97% protectie impotriva unei sarcini nedorite, poti scapa de acnee, sindrom premenstrual si scazi riscurile a 2 tipuri de cancer. |
![]() |
Steriletul, mai ales cel tip Mirena, este mult mai bun ca metoda contraceptiva pe termen lung. Odata introdus, ai 99,9% protectie impotriva unei sarcini nedorite timp de 5 ani, sau timp de 10, in cazul celui din cupru.
Daca nu vrei sa mai faci copii cel putin 2-3 ani de acum inainte si mai
ales daca suferi de anemie, steriletul este o alegere foarte buna. Are
foarte putine efecte adverse, nu modifica efectele unei alte medicatii
si nu agraveaza o alta afectiune pe care ai putea-o avea. 2 mari plusuri pentru sterilet sunt acelea ca nu afecteaza alte organe si ca sunt economice, pe termen lung. Pilulele, fiind administrate pe cale orala, pot afecta bariera hepatica: ficatul, bila, stomacul. O consecinta? Petele maronii de pe fata. Steriletul, daca este introdus corect si se efectueaza examene gineologice regulate, nu prezinta in general nicio problema. |
![]() |
In plus, adunand suma pe care o cheltuiesti lunar cu pastilele timp de 5 sau chiar 10 ani, ajungi la o suma cu mult mai mare decat cea pe care o implica costul steriletului, inserarea si examenele ginecologice ulterioare.
In ciuda oricaror riscuri si beneficii, absolut toti medicii sunt de acord ca un chiuretaj implica mult mai multe riscuri decat un sterilet sau administrarea pilulelor anticonceptionale.
Asadar, am putea spune ca pilulele sunt mai potrivite pentru femeile pana in 30 de ani, iar steriletul pentru cele cu varsta peste 30 de ani. Dar cum ramane cu efectele adverse? Aici, steriletul este clar castigator, pentru ca are foarte putine astfel de efecte.
Stiai ca...
... injectiile cu hormoni sunt o alta metoda contraceptiva? Una noua si destul de riscanta ce-i drept. Injectiile cu hormoni sunt la fel de eficiente ca si pilulele, insa au mai multe efecte adverse: retentie de apa, cateva kilograme in plus, migrene, predispozitie la disconfort.
... steriletul din cupru, desi poate fi folosit permanent timp de 10 ani, are mai multe efecte adverse decat cel cu eliberare hormonala?
... steriletul Mirena are foarte putine efecte adverse? Acestea sunt patarea tenului si migrenele. Efectele dispar, la fel ca si menstruatia. In primele 5 luni de la introducerea dispozitivului, sangerarea lunara se diminueaza iar dupa 1 an, dispare de tot. Asadar, o veste buna pentru femeile care sufera de anemie!
... pilulele anticonceptionale scad cu 90% riscul dezvoltarii unei sarcini extrauterine? ... daca continui sexul neprotejat, riscul sa ramai insarcinata se dubleaza la a doua partida consecutiva de sex neprotejat ? |
![]() |
Tu ce alegi: pilule sau sterilet?
Alte articole care te-ar putea interesa: Pro si contra pilulelor contraceptive Tu stii care sunt disfunctiile sexuale feminine? Ce vor barbatii? Barbatii vor sani naturali! Subiecte de pe forum: Sexul - un subiect tabu? Pro sau Contra Sex Oral / Anal Educatia sexuala |


