Stresul și kilogramele în plus sunt interconectate. Sănătatea digestivă și rolul ei

Stresul și kilogramele în plus sunt interconectate. Sănătatea digestivă și rolul ei

Redactor Andreea Baluteanu

Sunt nenumărate modalitățile în care stresul ne afectează negativ, dar ți-a trecut vreodată prin minte că acei nedoriți colăcei de pe abdomen pot fi rezultatul modului tău de viață tensionat? Am fost specifice în exprimare cu un anumit scop: deoarece și stresul lovește, din păcate, cu țintă precisă.

Pe lângă toate celelalte efecte devastatoare ale sale, stresul cauzează acumularea de kilograme care se dovedesc și încăpățânate, fiind extrem de dificil de dat jos. Află din rândurile de mai jos care e legătura dintre greutatea ta și stres, dar și ce poți face pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă!

Stresul, hormonii și metabolismul: cum sunt relaționate

Atunci când te stresezi tinzi să apelezi la acele alimente cu valoare de „comfort food” și puțini dintre noi se pot mândri că nu s-au lăsat tentați de ispită. Fie că e vorba de ciocolată sau de un bol de popcorn, de câte ori nu ți-ai înșelat tensiunea cu o gustare delicioasă?

femeie care mananca chipuri, ciocolata si bomboane si bea suc la calcultor

Dar stresul acționează și pe altă cale, nu ne supune numai alegerilor alimentare problematice. Atunci când treci printr-un eveniment cu potențial în a te tulbura sau ești supusă presiunilor, glandele adrenale de la nivelul rinichilor secretă adrenalină și cortizol, „hormonul stresului”, responsabili pentru supravieţuirea în situații limită și cu răspunsul „luptă sau fugi”. Firește că, la prima vedere, e un lucru bun. Se pune accent numai pe depășirea problemei, celelalte funcții ale corpului sunt încetinite, iar metabolismul ia o pauză. Glucoza e eliberată în sânge, pentru energie. Ești susținută astfel cu toate forțele să reziști.

Dar ce se întâmplă când stresul nu are nimic de-a face cu supraviețuirea, ci e o constanță a vieții? Privind din punct de vedere anatomic, după ce adrenalina se retrage și rămâne cortizolul, intervine o puternică poftă de dulce, și se produce mai puțin testosteron. Două consecințe care se sedimentează în timp sunt acelea că acumulăm grăsime în jurul mijlocului (acea grăsime periculoasă, numită și „grăsime toxică” pentru că încurajează instalarea bolilor de inimă) și pierdem din masa musculară. De unde, ai ghicit, se ajunge la îngrășare și la kilograme în plus greu de „topit”, deoarece stresul continuă să lovească.

Cum mai contribuie stresul la depășirea greutății normale

Am văzut mai sus cum arată procesul anatomic prin care stresul te îngrașă, dar sunt și aspecte practice sau psihologice care intervin. Iată care sunt alte căi prin care ajungi să te îngrași atunci când trăiești mereu în tensiune.

Stresul crește pofta de dulce și de sărat. Nu numai că ți se face instantaneu foame după ce se manifestă stresul, dar nu poftești la orice, ci la alimente sărate sau dulci, cele mai periculoase pentru sănătatea și greutatea ta, cu indice caloric ridicat și puțini nutrienți.

Ești predispusă la „mâncatul emoțional”. Nu mănânci acum pentru că ți-e foame, ci ca să te liniștești. Prin urmare, nu îndeplinești o nevoie fizică, naturală, ci una emoțională.

Cauți să îți satisfaci nevoile rapid și accesibil. Când stresul dă iama în organism, nu o să te ghideze să te îndrepți răbdătoare către casă pentru a găti o masă echilibrată. Nu, te va împinge de la spate spre primul fast food.

Sari peste mese. Aici nu e un aspect emoțional, cât mai degrabă unul practic. Nu ai timp, ai multe pe cap, așa să mănânci un mic-dejun pe fugă (sau renunți de tot la el), iei prânzul la birou și compensezi cu o cină prea bogată.

Alte modalități prin care te afectează stresul. Stresul îți degradează sănătatea digestivă și prin faptul că scade calitatea somnului, iar atunci când nu te mai odihnești cum trebuie, metabolismul e încetinit, și reduce dorința de a face mișcare, perturbând și mai mult starea de bine.

Cum susții sănătatea digestivă și reduci stresul

În loc să te controleze cortizolul, nu ar fi mai bine să îl controlezi tu pe el? Cum? Luând decizii bune, care să te ajute să diminuezi stresul!

  • Recunoaște semnele care dau de gol stresul, cum ar fi iritabilitatea, anxietatea sau tensiunea musculară. Când știi cu ce ai de-a face e mai ușor să acționezi.
  • Mănâncă înțelept. Ia masa într-un cadru organizat, pe cât posibil, nu pe fugă. Dă la o parte distracțiile, fie că e vorba de muncă, TV sau telefon, și întreabă-te de ce mănânci: pentru că ți-e foame sau din alte motive?
  • Nu sări peste mese, mai ales când e vorba de micul dejun. Dacă nu ai timp totuși să îl iei, strecoară un fruct în buzunar și servește-l pe drum.
  • Consumă o dietă echilibrată, cu multe fructe și legume proaspete.
  • Identifică „tentațiile dulci sau sărate” care te atrag cel mai tare și ține-le departe.
  • Ține un jurnal alimentar, în care să notezi tot ce mănânci. Te va ajuta să îți faci o idee asupra obiceiurilor tale.
  • Bea apă. De multe ori, suntem însetați, dar confundăm semnalele corpului cu cele de foame. Dacă tocmai ai luat masa și vrei din nou să mănânci, bea mai întâi un pahar cu apă.
  • Practică tehnici de relaxare, așa cum sunt yoga, meditația, exercițiile de respirație sau masajul.
  • Fă sport zilnic, fie că e vorba de mișcare în cadru organizat, de mers la sală sau de o simplă plimbare.
  • Dormi suficient. Nu e esențial numai să bifezi cele 8 ore de somn pe noapte, dar și să mergi la culcare la ore adecvate.

Ia un supliment care să te ajute în lupta cu stresul!

Sănătatea digestivă e prioritară pentru o greutate ideală și pentru o stare de bine molipsitoare, iar Omni Biotic Stress Repair îți e de mare ajutor. Suferi de nervozitate, ai probleme cu stomacul și cu digestia, presiunea arterială, pulsul și respirația se întețesc? Ca să protejezi sănătatea digestivă, ai încredere în probiotice.

Omni Biotic Stress Repair

Omni Biotic Stress Repair te susține să faci față stresului sprijinind activitatea bacteriilor bune, restabilind bariera intestinală și gestionând inflamațiile cronice care se pot manifesta în intestin atunci când trăiești în stres în fiecare zi.

Tulpinile bacteriene incluse, însumând un total de 7,5 miliarde de bacterii (Bifidobacterium bifidum W23, Bifidobacterium lactis W51, Bifidobacterium lactis W52, Lactobacillus acidophilus W22, Lactobacillus casei W56, Lactobacillus paracasei W20, Lactobacillus plantarum W62, Lactobacillus salivarius W24, Lactococcus lactis W19) susțin și sinteza serotoninei și melatoninei, îmbunătățind astfel starea de spirit, calitatea vieții și a somnului.        

Suplimentul e recomandat și dacă suferi sau ai suferit de depresie, de sindromul de burn-out sau de insomnie provocată de stres.

Cum dozezi? Dacă vrei să administrezi pe termen scurt (de exemplu, dacă treci printr-o situație stresantă), consumă 1-2 plicuri zilnic, dimineața și seara, conform recomandărilor de pe cutie. Pentru utilizare pe termen lung (tulburări intestinale cauzate de stres, probleme de sănătate mintală cauzate de sindromul intestinului permeabil, depresie, insomnie, sindrom burn-out), administrează 1-2 plicuri zilnic, dimineața, înainte de micul-dejun și seara, înainte de culcare, după 10-15 minute de activare a bacteriilor într-un pahar cu apă.

Stresul îngrașă, și nu e doar o vorbă! Contracarează-l cu măsurile recomandate de noi și nu uita de Omni Biotic Stress Repair, aliatul sănătății digestive! Află mai multe de pe omni-biotic.ro!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Ce ne sfătuiește medicul Mihail Pautov să facem pentru a ne elibera de stres
Ce ne sfătuiește medicul Mihail Pautov să facem pentru a ne elibera de stres
Cât de bine îți controlezi viața? Lași stresul sau liniştea să te guverneze?
Incepe quiz
Cât de bine îți controlezi viața? Lași stresul sau liniştea să te guverneze?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.