Studiile confirmă: adolescenții cu lipsă de vitamina D dezvoltă tulburări de comportament

Studiile confirmă: adolescenții cu lipsă de vitamina D dezvoltă tulburări de comportament

Redactor Andreea Baluteanu

Știm deja că o mare parte a populației au un deficit vitamina D, din cauza expunerii insuficiente la soare sau a faptului că ne protejăm cu creme cu SPF (o alegere, de altfel, mai mult decât înțeleaptă). Deși fenomenul era în anii trecuți asociat mai ales cu statele din nord, unde lumina solară e mai precară, azi tot mai multe persoane sunt diagnosticate cu carență de vitamina D.

Cercetătorii au tras însă un nou semnal de alarmă: deficiența de vitamina D e periculoasă mai ales când este vorba despre copii sau adolescenți. În cazul acestora din urmă, lipsa acestei vitamine poate provoca tulburări serioase de comportament, spun experții. Vezi care este legătura în rândurile de mai jos!

Vitamina D, motivul pentru care adolescenții au tulburări de comportament?

Se știe faptul că pubertatea este o perioadă dificilă, una în care adolescenții manifestă probleme emoționale, de comportament sau de relaționare. De fapt, se estimează că circa 30% dintre adolescenți suferă de astfel de tulburări până la vârsta adultă, iar factorii care stau la baza acestor fenomene sunt numeroși și diverși, cei mai comuni fiind: mediul familial, statusul socioeconomic, nivelul de educație, stresul resimțit sau obiceiurile alimentare.

Cu toate acestea, un studiu desfășurat în Germania și publicat în jurnalul PLOS ONE pare să pună accentul pe o problemă mult mai spinoasă: carența vitaminei D, o deficiență care, așa cum am spus, afectează o mare parte a populației, dar care se poate dovedi extrem de gravă mai ales în rândul tinerilor.

Astfel, conform German National Health Interview and Examination Survey for Children and Adolescents, vitamina D este prezentă în niveluri insuficiente la categoria de vârstă 7-13 ani, într-un procent covârșitor: circa 69% dintre acești copii nu au destulă vitamina D în organism. Iar continuarea a fost oarecum logică: oamenii de știință germani au conturat o cercetare în care au dorit să analizeze legătura dintre deficiența de vitamina D și tulburările emoționale.

Studiul s-a desfășurat între anii 2003 și 2006 și a cuprins un număr de 9.068 de subiecți cu vârste cuprinse între 3 și 17 ani. În primul rând, părinții au fost rugați să completeze chestionare care să analizeze starea de sănătate mentală a copilului lor, Strength and Difficulties Questionnaires (SDQ). Apoi, copiii și adolescenții au fost intervievați personal de echipa de cercetători și în paralel au fost măsurate și nivelurile lor de vitamina D.

Concluziile la care au ajuns autorii studiului sunt îngrijorătoare: s-a constatat că un nivel scăzut de vitamina D este asociat cu probleme emoţionale, comportamentale și de relaționare atât la băieți, cât și la fete. De partea cealaltă, o creștere a nivelului acestui nutriment determină o îmbunătățire a comportamentului, efectul fiind însă mai puternic în rândul băieților decât al fetelor. De asemenea, relația dintre deficiența de vitamina D și tulburările de comportament a fost mult mai prezentă în cadrul grupei de vârstă de 12-17 ani decât la copiii între 3 și 11 ani.

Studiul este extrem de important nu numai datorită amplitudinii sale, atât ca număr de subiecți, dar și ca metode de analiză, dar și pentru varietatea tipologiei participanților. Cu toate acestea, autorii cercetării nu au luat în calcul și alți factori esențiali în opinia experților, precum folosirea cremelor de protecție solară în familie sau istoricul de depresie și de schizofrenie. Chiar și așa, rezultatele nu pot fi trecute cu vederea și ar trebui să ne demonstreze cât de important este să monitorizăm cu atenție nivelurile de vitamina D la copiii noștri.

Deficiența de vitamina D: care sunt soluțiile

Așa cum am văzut, deficiența de vitamina D este extrem de periculoasă la adolescenți, dar nu numai. Carența de vitamina D poate cauza în principal probleme cu oasele, dar crește și riscul de boli cardiovasculare, astm sau cancer. În ceea ce privește cauzele, pe lângă insuficienta expunere la soare și alimentația fără surse naturale de vitamina D, importante pot fi și traiul în țările nordice, mai reci, pielea închisă la culoare, care produce mai puțină vitamina D, și unele boli precum boala Crohn, boala celiacă și fibroza chistică.

Cum tratezi deficiența de vitamina D? Cea mai bună modalitate de a-i pune capăt este expunerea la soare. Asigură-te că tu și copilul tău petreceți, în medie, circa 15 minute afară în zilele însorite. Ai grijă însă: dacă folosești cremă de protecție solară sau îți acoperi pielea și capul în întregime, producția de vitamina D va fi afectată.

Pune accentul în alimentație și pe sursele de hrană care conțin vitamina D. O problemă aici poate fi reprezentată de un stil de viață vegan, deoarece majoritatea alimentelor care conțin vitamina D în mod natural sunt de origine animală: ficat de vită, pește gras sau uleiuri de pește și gălbenuș. În cazul în care ești vegetarian, doar sucul de portocale și cerealele fortificate cu vitamina D sunt salvarea ta.

Apelează la un supliment. Dacă tu și copilul tău nu petreceți suficient timp în soare sau nu consumați carne, cel mai bine e să investești într-un supliment. Este o idee minunată să o faci și dacă bifezi criteriile de mai sus, mai ales că deficiența este atât de comună acum. Discută însă cu doctorul tău înainte de a lua orice decizie.

Pentru copii și adolescenți, noi îți recomandăm Vitoral D Spray Oral pentru Copii, un supliment alimentar cu gust de căpșune și xylithol. Sub formă de spray, produsul se administrează oral și conține Vitamina D3 (colecalciferol), contribuind la absorbția normală a calciului, la menținerea sănătății oaselor și, așa cum am văzut, la evitarea tulburărilor de comportament care pot apărea la copii și adolescenți.

Suplimentul alimentar pe bază de vitamina D nu conține coloranți artificiali, gluten, grăsimi, sare, drojdie sau lactoză și este ideal pentru vegetarieni sau pentru cei care suferă de diabet sau de boala celiacă. Doza recomandată este de un puf pe zi, dar poți proceda altfel la sugestia medicului. Vitoral D Spray Oral pentru Copii este disponibil la Vavian Pharma.

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.