Studiu recent: cât rămâne contagios coronavirusul pe diferite suprafețe

Studiu recent: cât rămâne contagios coronavirusul pe diferite suprafețe

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Studiile asupra noului coronavirus sunt în plină desfășurare, la nivel mondial. În timp ce sunt în vigoare restricții diverse de călătorie, suntem, în continuare, nevoiți zi de zi să luăm contact cu diverse suprafețe. Printre cele mai frecvente lucruri pe care le atingem de-a lungul unei zile se numără bancnotele, dar și ecranele tactile, majoritatea folosite pentru a face plăți, mânere ușilor și barele din automobilele de transport public. 

Așadar, conform celui mai recent studiu realizat de către cercetătorii de la Centrul Australian pentru Prevenirea Bolilor, virusul Covid-19 este foarte rezistent și supraviețuiește la 20 de grade Celsius ( adică temperatura obișnuită a unei încăperi), pe suprafețe precum ecranele telefoanelor mobile și bancnotele din plastic timp de 28 de zile. Studiul respectiv a avut loc într-un mediu cu temperatură controlată, în laborator. Experimentul a fost realizat în întuneric, iar experții au demonstrat că lumina UV distruge virusul, scrie BBC.co.uk.

Unii experți au pus, de asemenea, la îndoială amenințarea reală reprezentată de transmiterea suprafeței în viața reală. În comparație, este de menționat că virusul gripal supraviețuiește aproximativ 17 zile pe surprafețe plane.

O altă descoperire importantă a cercetătorilor este faptul că noul coronavirus supraviețuiește doar 24 de ore la temperaturi de 40 de grade Celsius, se arată într-un studiu al Virology Journal. Astfel s-a dovedit clar că virusul Covid-19 este mai ușor de controlat iarna decât vara, nu invers, cum s-a crezut inițial. Până de curând s-a spus că virusul ucigaș este distrus când intră în contact cu temperaturi înalte. Totodată, nivelul de rezistență al virusului Covid-19 nivelul scade în cazul suprafețelor de carton, hârtie sau materiale poroase. 

"Rezultatele noastre arată că SARS-CoV-2 poate rămâne contagios pe diverse suprafețe, pe perioade lungi de timp, ceea ce subliniază necesitatea menținerii unor bune obiceiuri precum spălarea mâinilor și curățarea suprafețelor.", a declarat Debbie Eagles, directorul-adjunct al Centrului Australian pentru Prevenirea Bolilor.

Cât rezistă, de fapt, Covid-19 pe suprafețe?

Pe de altă parte, profesorul Ron Eccles, fost director al Common Cold Center de la Universitatea Cardiff, s-a opus categoric rezultatelor studiului și a spus că sugestia că virusul ar putea supraviețui timp de 28 de zile provoacă panică inutilă printre cetățeni. 

"Virușii sunt răspândiți pe suprafețe de mucusul tuse și strănut și degete murdare, iar acest studiu nu a folosit mucus uman proaspăt în rol de conductor pentru răspândirea virusului.", a declarat profesorul, conform BBC.co.uk.

"Mucusul proaspăt este un mediu ostil pentru viruși, deoarece conține o mulțime de celule albe care produc enzime pentru distrugerea virușilor și pot conține, de asemenea, anticorpi și alte substanțe chimice pentru neutralizarea virușilor. În opinia mea, virușii infecțioși vor persista doar câteva ore ore în mucus pe suprafețe, mai degrabă decât zile.", a completat profesorul Ron Eccles.

Covid-19 se răspândește în principal pe cale aeriană. Studiile au arătat că virusul poate rămâne activ în particulele din aer mai mult de trei ore. Deși cercetătării australieni au ajuns la concluzia că virusul rezistă timp de 28 de zile pe surprafețe de sticlă și plastic, la o temperatură de aproximativ 20 de grade Celsius, alți mulți experți sunt sceptici.

Combatanții noului studiu invocă un motiv destul de simplu. Experimentul au fost, totuși, efectuat în condiții favorabile virusului, adică într-o cameră întunecată cu temperaturi și umiditate stabile, astfel încât Covid-19 ar putea să nu reziste atât de mult în lumea reală.

Chiar și așa, aceste rezultate evidențiază necesitatea de a te spăla regulat pe mâini, precum și dezinfectarea frecventă a ecranelor tactile și evitarea atingerii cu degetele a nasului și gurii, pentru a pentru a minimiza riscul de infecție.

Surse articol: BBC / Virology Journal / Playtech

Surse foto: IStock

Articolul urmator
Care este cel mai bun moment să adormi, după ce te-ai pregătit de culcare, pentru a preveni apariția demenței
Care este cel mai bun moment să adormi, după ce te-ai pregătit de culcare, pentru a preveni apariția demenței
Cu cati prieteni vei ramane la batranete?
Incepe quiz
Cu cati prieteni vei ramane la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.