Studiu: un șef nepotrivit îmbolnăvește oamenii

Studiu: un șef nepotrivit îmbolnăvește oamenii

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

Pentru cei mai puțin norocoși, o zi de muncă poate fi un adevărat coșmar. Pe lângă sarcinile care nu se mai termină, clienții imposibil de satisfăcut și colegii care s-au trezit cu fața la cearșaf, mai există și șeful care pare să îți ceară imposibilul.

De parcă grijile, banii și problemele de sănătate nu ar fi fost surse suficiente de stres, un studiu recent arată că și șeful îți poate scădea cu mult speranța de viață. Deși știai până acum că unii șefi pur și simplu te pot scoate din sărite, cu siguranță nu te-ai fi gândit că stresul provocat de aceste persoane îți poate afecta grav sănătatea. Cum este posibil așa ceva? Află totul din studiul de mai jos!

sef la birou

Cum te poate îmbolnăvi un șef nepotrivit

Pentru 75% dintre americani, șefii sunt cauza principală de stres la muncă. Acest lucru nu este departe de adevăr nici în România. Într-un articol de pe LinkedIn publicat de revista Quartz aflăm că șeful poate fi la fel de periculos pentru sănătatea unui angajat precum fumatul pasiv. În plus, cu cât stai mai mult la un job în care cineva te stresează, cu atât mai mari sunt efectele negative asupra sănătății fizice și mintale, se arată în articolul menționat.

Potrivit Quartz, date colectate de American Psychology Association arată că 75% dintre americani cred că șefii lor sunt cauza principală de stres la locul de muncă. Totuși, 59% dintre aceștia nu și-ar da demisia. Statisticile arată că angajații se obișnuiesc cu jobul lor și decid să nu plece chiar dacă sunt nefericiți. Lucrurile se complică atunci când aceștia nu mai sunt motivați să caute un alt job mai bun, în care să nu mai fie stresați.

barbat cu masca de maimuta

Cercetătorii de la Harvard Business School și de la Universitatea Stanford din Statele Unite au colectat date din 200 de studii și au aflat că stresul la locul de muncă este la fel de periculos precum fumatul pasiv. Principalul motiv al existenței stresului la locul de muncă este frica de pierdere a jobului. Drept urmare, angajații stresați sunt cu 50% mai predispuși la probleme de sănătate.

Angajații pe posturi de conducere se așteaptă să ofere mai multe rezultate decât pot da în realitate, iar acest lucru crește riscul de apariție a problemelor de sănătate cu peste 35%. În unele cazuri, problemele cu șefii țin mai mult de afinități. Totuși, sunt mulți șefi ca Miranda Priestly din „The Devil Wears Prada” în viața reală.

Cum îți poți da seama dacă faci parte din prima categorie sau din a doua? Șefii nepotriviți sunt de cele mai multe ori agresivi, narcisiști și chiar violenți. Mereu spun lucruri precum „poți să te consideri norocos că ai acest loc de muncă” sau „locul acesta este un dezastru când nu sunt prin preajmă”. Atunci când opțiunile sunt limitate, nu este deloc ușor să îți dai demisia și să începi de la zero în altă parte. Acest lucru devine un obicei în timp, iar motivația dispare.

barbat cu mainile in buzunare

Strategii care te pot ajuta să treci peste o criză profesională

  1. Fă o listă cu scopuri în fiecare zi și șterge-le atunci când le îndeplinești. Satisfacția pe care o vei avea te va ajuta să treci mai departe.
  2. Închide-ți telefonul de muncă și nu îți verifica deloc e-mailul în weekend. În acest mod, poți să îți reîncarci bateriile și să mai uiți de jobul tău stresant pentru câteva zile.

Deși este greu uneori să ne găsim motivația de a trece mai departe, este mai bine să nu ne agațăm de locuri de muncă stresante. Doar așa putem avea o viață fericită și fără probleme de sănătate!

Surse foto: Pixabay

Articolul urmator
Top 6 alimente pe care să le consumi pentru a crește producția de colagen a corpului
Top 6 alimente pe care să le consumi pentru a crește producția de colagen a corpului
Ai un anturaj nepotrivit?
Incepe quiz
Ai un anturaj nepotrivit?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.